filologia romańska UP 2011

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 90
| następna
Szpan :> na nauczycielskiej?
matharielle- ja składałam jeszcze na uj ale na zupełnie inne kierunki; kurcze, wyniki na up z listy rezerwowej dopiero w piątek.. :/
Dobrze, to zweryfikujmy :D Kto z was idzie na pewno na nauczycielską? :P P.s. Też się do stałam :)
Cóż, nie ukrywajmy, że najbardziej optymalnie było by, żeby Ci, którzy dostali się i na nauczycielskie i na nienauczycielskie, żeby się zdecydowali jednak na nauczycielskie, żeby dać możliwość studiowania tym, którzy na nauczycielskie nie mieli możliwości aplikować bo ci zdawali angielski lub inny obcy. Ale oczywiście każdy ma prawo wyboru; wszak dobry wynik na maturze daje im prawo wyboru. ;)
Ja będę na bank na nauczycielskiej, do zobaczenia 1 października!
cześć, powiedzcie mi proszę jaki był próg na nauczycielską w tym roku?
Witam was wszystkich,

ja dostałam się na nauczycielską, mimo, że składałam na obie romanistyki (zrezygnowałam z dalszej rekrutacji na nienauczycielskiej). U nas przyjęli wszystkich (32 osoby), którzy się rekrutowali, więc trzymam kciuki za całą waszą resztę, która jest na chwilę obecną na liście rezerwowej.
:)
oj, no to niesamowite, a tyle chętnych na nienauczycielską. Żałuję, bo nie złożyłam na nauczycielska nie pomyslałam, ze matura z franc moze byc karta przetargową. A zdradzi ktoś, jaki był najnizszy próg? Bardzo proszę. Bedę wiedzieć czy zastanawiać sie przynajmniej nad rekrutacja za rok
na nauczycielską próg wynosił 52 punkty rekrutacyjne. Czyli trzeba było mieć 52 % z podstawy lub ok 35% z rozszerzenia ;)
a na nienauczycielskiej już ktoś pisał wcześniej. próg wynosił około 90% z matury
Nie na nauczycielskie, na jezyk stosowany bo w planach mam zrobić tłumacza przysięgłego z francuskiego i włoskiego.
Witam
czy mógłby ktoś podsunąć o co pytają na rozmowie kwalifikacyjnej ??(niestacjonarne I-go stopnia)
z czego trzeba się przygotować o czym poczytać, dzięki za odp. pozdrawiam
Hey ja miałam rozmowę kwalifikacyjna bo mam stara maturę. Pierwsze co to pytają co robisz w życiu. Później, przynajmniej ja tak miałam kaza Ci wylosowac z pośród dwoch kupek dwie karteczki (jedna z kazdej) i musisz mowic na temat. Ja wylosowalam : Gdybym była bogata ..... i Twój najgorszy eksperyment kulinarny :P
Dostałam dzisiaj, późnym wieczorem, wiadomość od komisji rekrutacyjnej, że kierunek filologia romańska (studia zaoczne) nie zostaną uruchomione z powodu zbyt małej liczby kandydatów.
Moje marzenia właśnie legły w gruzach ... :(
hej.
mam pytanie do osob z UP z Krk odnosnie j. francuskiego nauczycielskiego i nienauczycielskiego. jak jest u was z poziomem nauczania ? bo nie wiem czy w roku 2012/2013 sie nie zdecydowac na studia na UP w Krk.... POMÓZCIE !
podpinam się pod powyższe pytanie
ja liczę, że jest dobry, bo też mam zamiar w tym roku tam iść, niemniej chwalony jest wydział UŚ w Sosnowcu również...
potwierdzam. UŚ w Sosnowcu jest bardz dobry jesli chodzi o stronę pedagogiczną i merytoryczną.
Poziom jest całkiem niezły i mówiąc szczerze bez systematycznej nauki nie ma się szans na utrzymanie. Uczą wielu nieprzydatnych rzeczy(Jak na każdej FR, zapychacze typu historia filozofii), ale jest też sporo godzin cwiczeń ze sprawności i z gramatyki.
Nefrei,
studiujesz na UP w KrK ?
hej. Mam do was pytanie w sprawie filologi francuskiej w sosnowcu. Jak wygląda tam nauka, czy jest bardzo ciezko ? czy duza wage przywiazuja do frekwencji? myślę o przeniesieniu sie z innej uczelni i zastanawiam sie czy ma to sens.. najgorsze jest to ze nie mialam kontaktu z j. hiszpanskim i sie zastanawiam , czy nadrobie braki. prosze o jakies informacje na ten temat. pozdrawiam :)
a wiecie moze czy jak sie przenosi z uczelni nauczycielskiej na nienauczycielska i ma sie rok zaliczony to czy konieczne trzeba zdawać jakies różnice programowe i czy w ogole taka opcja jest mozliwa?
Zależy z jakiej uczelni, bo nie wiadomo czy Twoja ma podpisany most z UŚ. Jesli nie, to zapewne zoastaną Ci przepisany jedynie pojedyncze przedmioty, jak np łacina ( o ile mialas). Z hiszpanskim sie nie martw, bo wszyscy zaczynamy go od '0' na pierwszym roku. Uczelnie polecam jak najbardziej, sam Sosnowiec, jako miasto juz mniej.
właśnie nie miałam łaciny :/ chyba sporo bym miala do nadrobienia, bo z tego co widze to zupelniie inne przedmioty są w sosnowcu. Tak więc się waham i nie wiem co zrobić, tyle ze po mojej szkole jedynie zawód nauczyciela mi pozostaje(totalny bezsens), a mógłbyś mi jeszcze powiedziec jak tam u was z poziomem nauczANIA? bo z tego co słyszałam to jakąś makabre macie ?:) w sensie że mega wysoki poziom. A francuski też macie od podstaw? sorka za taki natłok pytań, ale sam rozumiesz ;] pozdrawiam.
co do łaciny to jeszcze spoko, bo mozesz byc na drugim roku i chodzic z pierwszym rokiem, ale jesli chodzi o ine przedmioty jak fonetyka, j.pisany(dyktanda), kompozycja tekstu( pisanie dlugich i krotkich form) czy gramatyka, moze byc z nimi problem. musisz zadzwonic na uś i dokladnie sie dowiedziec. na kierunku ' jezyk francuski program tlumaczeniowy na jezyk wloski/ hiszpanski' mamy kontynuację francuskiego( tak poziom B1/B2 miej wiecej), a z wloskiego/hiszpanskiego lecimy od podstaw. z kolei na kierunku 'jezyki stosowane: j.franc i j.ang' język angielski jest kontynuacją , a francuski od podstaw.
ogolnie poziom na uczelni nie jest taki ze wylecisz po pierwszym miesiacu, bo nie bedziesz dala rady robic notatek. jesli juz rok studiowalas francuski, to dasz sobie radę spokojnie.
te inne przedmioty akurat mam wszystkie, hmmm zobacze jak to będzie. Bardzo dziękuję za informacje :)
Mam pytanie czy mam jakiekolwiek szanse na dzienna filologię romańska z podstawowy,i: ang 92%, fr 74% i polski 50%. Bardzo mi zależy na tym:)
Z góry dzięki za odpowiedzi

A na filologie dzienna (panstwowa) nie trzeba przypadkiem zdawac rozszerzonej matury z jezykow?
No trzeba...
Na UMCS w Lublinie studencie Filologii Romańśkiej mają możliwość dodatkowej bezpłatnej specjalizacji skierowanej do studentów którzy ukończyli I rok studiów licencjackich i którzy wiążą swoją przyszłość zawodową z karierą w międzynarodowych firmach. Specjalizacja jest wpisana do indeksu, ze wszystkimi przedmiotami i ECTS, honorowana również dodatkowo wystawionym certyfikatem.
Tutaj program:
http://dlarynkupracy.umcs.pl/jezyk-specjalistyczny-francuski/
W ramach specjalizacji organizowane są warszaty ze specjalistami praktykami, spotkania z pracodacami. Dla najlepszych absolwentów przewidziane są płatne staże po zakończeniu specjalizacji.
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 90
| następna

« 

Brak wkładu własnego

»

Życie, praca, nauka