Romanistyka - UŁ 2011/2012 :-)

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć!
Wątek dla wszystkich, co idą szczęśliwie na UŁ, na romanistykę - nie ważne z jaką dodatkową specjalnością, po prostu ;-)
Dostałam się właśnie i jestem z Łodzi, gdyby był ktoś zainteresowany zapoznaniem się albo pogadaniem o planach i założeniach na studia, tudzież wrażeniach czy jakichś pytaniach dotyczących miasta - jestem otwarta :)
Pozdrawiam!
Karolina
Hej !
Również dostałam się na romanistykę :). Jestem z Płocka i mam zamiar wynająć mieszkanie w Łodzi , poszukuje jakiś ofert :). Powiedz mi jak jest u was z komunikacją i ogólnie jak się żyje tam w Łodzi :P
Sandra.
Żyje się dobrze, w zasadzie wszystko jest pod ręką w centrum, ulica Piotrkowska to miejsce gdzie wieczorami kwitnie życie towarzyskie, szczególnie koło weekendu, dużo jest różnych imprez kulturalnych - mniejszych i większych, ja np. jestem napaleniec teatralny i po małych cenach można zobaczyć całkiem ciekawe spektakle. Kin nie brakuje - również tych studyjnych, mniej komercyjnych :) Komunikacja miejska jest w stanie ogólnie powiedzmy dostatecznym, jak nie ma mrozu -20 i są godziny szczytu - wszędzie dojedziesz. Bilet na wszystkie linie miesięczny kosztuje 44 zł :D Czyli całkiem spoko, da się przeżyć :P Nasz wydział jest obok telewizji Łodź zaraz, dosłownie 3 minuty od Piotrkowskiej. Dużo jest miejsc, gdzie tanio można zjeść dobry obiad albo jak kto woli - coś szybkiego i mniej zdrowego :P Łódź ma swoje uroki, ale większość lubi na nią narzekać, na władze, na politykę itp. Ale ja uważam, że jest przyjemnie i jak widać do innego miasta na studia nie wyrąbałam :D A co do kierunki dokładniej - dostałam się na romańską z angielskim :)
Jeśli chodzi o mieszkanko - na gumtree widziałam dużo fajnych ofert na kawalerki i mieszkania, popatrz tam sobie :) Zawiozłaś już dokumenty? ;)
:)
edytowany przez Mateuszeq: 14 lip 2011
Yhym no ja narazie nie jestem do konca przekonana do tego miasta ale pożyjemy zobaczymy :P.
Ja dostałam się na romanistyke z drugim jezykiem romanskim :).
OK popatrzę , dziękuję :). Nie nie zawiozłam jeszcze , chyba będę wysyłać pocztą a nie zawozić :))
O, ja również się melduję :) Fr-ang :-) Etincelle: znasz już francuski? Ja się trochę boje tego zaawansowanego angielskiego, ale chyyyba damy radę ;)
Sandra - a byłaś kiedyś w Łodzi? Najlepiej samemu zobaczyć i poczuć klimat miasta :)
Mzgr - no o to my ten sam kierunek dokładnie. Francuskiego uczyłam się w liceum, w małym wymiarze godzin, niewiele umiem, ale to demo sprawiło, że mam ochotę umieć niewyobrażalnie więcej! :D Nie bój się angielskiego, będzie dobrze, angielski nie jest tak skomplikowany jak francuski przecież, prawda :P A Ty - wcześniej nauka fr była już?
Przejeżdzałam jadąc do manufaktury więc z samochodu dużo nie widziałam, tylko same wysokie budynki :P
O, no to tym bardziej witam etincelle. Stałem dziś w kolejce, żeby donieść papiery - męka:D Ja miałem francuski w sumie przez 6 lat, ale niestety bolączką polskiej szkoły jest to, że zazwyczaj powtarza się to samo, więc utkwiłem na podstawach :P A z angielskim, hm, jestem niby na B2, zobaczymy jak wysoko będzie poprzeczka ;) btw: Salut de Paris! :)
Sandra - Same wysokie? Hehe, ja tak miałam, jak po stolicy dreptałam - głowa w górze cały czas :D W Łodzi na szczęście wielu drapaczy chmur nie ma :)

Mzgr - bonjour :) Byłam z papierami w zeszłą środę, kolejki dużej nie było na szczęście.
Jak w moim LO na praktykach była absolwentka i rozmawiałyśmy, to mówiła, że angielskie jest traktowany "po macoszemu", oni mieli ponoć tak mało godzin, jakby chodzili do szkoły językowej, a nie na studia. Chociaż jak patrzę na te rozpiski na stronie KFR to tak nie wygląda, ale pewnie w praktyce wszystko okazuje się nieco inne.
Dlaczego wybrałeś ten kierunek? Specjalne pobudki jakieś, czy taki spontan? :)
W tamtym roku miałem już iść na tą filologię, ale wysłałem znajomych na zwiady :D Wybrałem inne kierunki, z jednego zrezygnowałem, więc teraz chcę czymś uzupełnić pustkę po nim ;D Półroczny darmowy kurs języka, że tak powiem :D Ale może coś się zmieni, chciałbym się zmotywować do samodzielnej nauki francais i myślę, że jak ruszę z kopyta to dalej jakoś pójdzie:-)
No zobaczymy jak to bedzie :p. Mam nadzieje ze znajde cos do wynajecia :). Czy jakies rozpiski zajec na pierwszy dzien to beda na stronie ? :).
Mzgr - czyli nie wiążesz dalszych planów z tym kierunkiem? :D Ja mam zupełnie odwrotnie! :)
Co do rozpisek to ja mam taką nadzieję :P A jak nie to zawsze można tam zadzwonić, przecież chyba nas nie zjedzą xD
To wyjdzie w praktyce tak naprawdę :) Jeśli będzie ok i dam sobie radę to zostanę ;) Sesja wykaże :D Swoją drogą duużo dziewczyn na tej filologii, fajnie :D Z tego co się orientuję będziemy się musieli ostro pomęczyć z historią Francji i psychologią, ale egz są dopiero w sesji letniej. A plan będzie, nie stresujcie się ;D Na początek dają próbny, później mogą dojść modyfikacje:P Hm, coś lipnie, bo w sieci nie ma żadnego działającego forum romanistyki ani chomika ._.
edytowany przez mzgr: 20 lip 2011
to dobrze :).
Ciekawi mnie, ile osób zostanie na kierunku po pierwszej sesji :D Bo zawsze ponoć trochęrezygnuje. Ale dziewczynki ambitne są, więc wierzę, że będzie nam szło ładnie :)
Nooo już dawno przegrzebałam sieć i znalazłam chomiki prywatne, z materiałami całkiem całkiem fajne. Ale typowo romanistyki nie znalazłam, kto wie, może my za jakiś czas założymy? :P
a powiedz mi jakich ulic unikać szukając mieszkania do wynajecia ? :P
Ogólnie to nie polecam osiedla Stare Bałuty, ul. Limanowskiego, w centrum to ulica Wschodnia - zdecydowanie nie polecam:D
Okej, dziękować :* ;)
Temat przeniesiony do archwium.