LIceum Europejskie w Dijon

Temat przeniesiony do archwium.
Widziałam w mojej szkole ogłoszenie o możliwości otrzymania stypendium na naukę w liceum w Dijon i zastanawiam się czy warto spróbować. Może ktoś się tam uczy lub uczył? Moglibyście mi powiedzieć coś więcej o poziomie szkoły, warunkach i ogólnie czy warto? Byłabym bardzo wdzięczna.
Dijon jest sliczne :)) O szkole niestety nic nie wiem.pozdrawiam.
oj nie wątpie że Dijon jest śliczne, pewnie tak samo jak cała Francja ;) tylko że mi strasznie zależy żeby dowiedzieć się czegoś o tym liceum... naprawde nikt nic nie wie???
a z jakiego jestes miasta? ciekawa jestem skad jeszcze ludzie wyjeżdżaja do dijon:P
http://www.lycee-europeencdg.eu/index.php
jak chcesz cos wiecej wiedziec o szkole najlepiej poczytac co sami o sobie pisza dosc duzo tam powinno byc:)
ten wyjazd to świetna sprawa. na pewno to wiesz, ale generalnie to jest międzynarodowe przedsięwzięcie-wyjeżdżasz na rok do Dijon na koszt Rep.Francuskiej. niestety, trzeba naprawde już być obytym z francuskim, zeby dać rade zaliczyć rok w tym języku.
moim zdaniem to ogromna szansa, stojąca przed ludźmi z ambicjami, ale równiez merytorycznym przygotowaniem.
PS dostaje sie tylo 12 osób rocznie.
niestety nie mogę niczego poradzić z autopsji, ale to chyba oczywiste że się opłaca.
bylam, wrocilam wiec jak cos mozesz pytac [email]
hej jesli chcesz cos wiedziec , to ja wlasnie skonczylam to iceum , moge powiedziec ci wszysctko , lacznie z tym jak wyglada matura itp :D
napisz do mnie na maila [email] lub na gadu 6091500. bylabym bardzo wdzieczna gdybys mi to opisala :)
ja bralam udzial w tym konkursie ;] hmm...jak dla mnie to z deka bylo trudnawe xD chyle czola dla tych ktorym udalo sie wygrac :]
Ja w tamtym roku zdawałam ten egzamin, i niestety nie udało się na ustnym..[Bo o kauczuku i murzynach to już nawet nie wspominam;p]
Ale nie zniechęciło mnie to i w tym roku tez chce przystąpić;d
Mam pytanie. skoro juz mówicie o Dijon to ta szkoła nie jest taka językowa tz na wakacje? tylko zwykłe liceum? Ucze sie francuskiego w szkole i w ośrodku francuskim w moim mieście ale chciałbym pojechać na wymianę do PAryża lub innego miasta. ale nie wiem czy jest czy bedzie taka możliwośc dlatego szukam szukam i szukam ;D i będę Was dręczyć pytaniami.
To nie jest jezykowa szkola. Zwykle liceum? Dla mnie niezwykle;p Ale w tym sensie tak, jest do liceum ogolnokształcące, tyle ze znajduja sie tam osoby z roznych krajow.
a Kto ma szanse dostać się tam? Jakie są wymagania? No bo jeżeli wyjechałbym tam na jakiś czas to z własnej perspektywy wolałbym już nie wracać , Planuję studiowac we Francji więc możliwośc uczenia sie tam była by spełnieniem moich ambicji i oczekiwań od samego siebie. Ale jeżeli miałbym wrócić to wiem że miałbym troche że tak brzydko powiem przes * rane do matury bo troche opuszcze przecież i jak miałbym to nadrobić. Przecież tam jest napewno inny program nauczania.
mozesz tam zdac mature i wrocic z francuska i starac sie o przyjecie na studia. Zeby sie dostac do tego liceum trzeba przejsc konkurs organizowany w krakowie, opolu, bialym stoku (pisemny, a potem ustny) i jedzie chyba 12 osob
W tamtym roku pojechało 10 osób, kilka osób znam:)
Konkurs pisemny w tamtym roku był ehkem...nie za ciekawy xD Ale ja ucząc się 3 lata francuskiego [zaawansowanie] przeszłam dalej...
Egzamin ustny łoj, tu dopiero było napięcia. Do egzaminu ustnego z Krakowa przeszło 14 osób z 22 które startowały. I każda z tych 14 osób miała szanse dostac sie, nieważne jaki miala wynik z egzaminu pisemnego.
Ja w przyszłym roku również startuje.
a jak nazywa sie ten konkurs? gdzie są zapisy i kiedy on jest? takie tam ogólne info.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa