au pair/inna praca??

Temat przeniesiony do archwium.
wiem,że na stronie szlifuj swój angielski jest dział poświęcony wyjazdom au pair i tutaj również nie tak dawno ktoś na forum poruszył ten temat ale ja ponieważ rozważam wyjazd w tym charakterze i co się z tym wiąże mam sporo wątpliwości , proszę o radę-może któraś z dziewczyn odwiedzających tą stronę może podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ...otóz francuskiego uczę się już kilka lat,od niedawna studiuję ten cudny jezyk,mam certyfikat i sądzę,że mówię dość dobrze jednak wciąż czuję niedosyt... zastanawiam się nad sześcio-siedmio mięsiecznym wyjazdem do francji jako fille au pair jednak mnóstwo myśli chodzi mi po głowie-po pierwsze boję się rodziny na jaką trafię-znam z opowieści bardziej niż z doświadczenia wspomnienia dziewczyn które wyjechały jako au pair i jedne mają podobno dobre wspomnienia natomiast inne są wręcz załamane...-po drugie obawiam się troszkę rozłąki z przyjaciółmi i z rodziną-ale sądzę,że z tym mogłabym sobie jakoś poradzić-przecież nie jadę tam na stałe...po trzecie nie wiem szczerze mówiąc czy potrafiłabym się zająć małym dzieckiem, które w dodatku byłoby nieznośne( boję się mogłyby mi puścić nerwy...)... niestety innej możliwości wyjazdu do francji w najbliższym czasie nie widzę. na studia we francji niestety mnie nie stać-utrzymanie jest tam bardzo drogie. więc zwracam się z prośbą szczególnie do dziewczny które mają jakieś doświadczenie jako au pair i do wszystkich którzy pracowali we francji aby udzielili mi wskazówek i rad.... bardzo chciałabym wyjechać(wchodziłam na stronę anpe jednak niczego tam nie znalazłam)-pozdrawiam ob :)
jesli chodzi o mnie, to bardzo ci polecam taki wyjazd.
Rozlaka jest trudna tylko na poczatku, potem poznasz znajomych i bedzie ok. Duzo zalezy od tego, na ile umiesz sie dodstosowac do roznych sytuacji. Rodziny sa rozne. Trzeba czasem isc na kompromisy dla swietego spokoju, ale nie mozna sobie dac wejsc na glowe, jesli np. uwazasz, ze masz za duzo obowiazkow, ze traktuje sie cie jako au pair i femme de menage w jednej osobie , to trzeba szybko zareagowac i sie nie zgodzic i wytlumaczyc rodzinie. Agencja francuska na pewno cie poprze. Nie przesadzajmy z tymi nieznosnymi dziecmi. Czasem jest niewesolo, ale nie trzeba sie denerwowac, zachowac spokoj i sie nie przejmowac. Dzieciaki czasem sa nieznosne, a za chwile slodkie i kochane. Przyzwyczaisz sie. Ja bardzo milo wspominam moj pobyt jako au pair (rok czasu w rodzinie z 3 dzieci pod Strasbourgiem). Co najwazniejsze, mowisz, ze nie stac cie na studia we Fr. MNie tez nie bylo na to stac, przynajmniej tak myslalam, jednak po rocznym pobycie, postanowilam zostac tu na studia. Podczas twojego pobytu au pair mozesz zaczac sobie szukac pracy (Mc DO, sprzatanie, baby sitting, korepetycje z jez. obcych -ja udzielalam korek z niemca; i wiele innych) i zostac na studia. Na prawde nie jest to trudne!
Jako au pair nauczysz sie bardzo duzo, ja pilnowalam 3 dzieci calkiem sama i mialam troche sprzatania i gotowania, czasem chcialo sie poplakac, ale z perspektywy czasu, widze, ze to swietna szkola zycia. A prace z dziecmi bardzo polubilam, do dzis robie wiele baby sittingow dla wielu rodzin. Praca "cool" dla studentow.
Wiec, polecam ci taki pobyt. Ale czasem trzeba byc silna psychicznie, trzeba umiec isc na kompromisy, ale i umiec walczyc o swoje prawa. Dziewczyna, ktora bedzie sie godzic na wszystko, bedzie czesto wykorzystywana.
Nie sluchaj tez historii, ze bedziesz duza siostra dla dzieci, czlonkiem rodziny. Bedziesz po prostu niania, osoba, ktora pracuje dla rodziny. Ja wolalam spedzac wszystkie wolne dni , weekendy sama lub ze znajomymi niz z rodzina. Po prostu trzeba dac im odpoczac od naszej osoby, oni sa przeciez rodzina, maja swoje problemy i my naprawde nigdy nie bedziemy czescia tej rodziny. A i au pair tez potrzebuje odpoczac od rodziny. Bylam na Korsyce z ta rodzina i na prawde mimo, ze zobaczylam piekne rzeczy, to wakacji z rodzina nie wspomninam mile, moje znajome au pairki tez tego nie lubily. Wakacje, to 24h na 24 czas spedzony z rodzina, czasem ma sie juz dosyc. Niby nie ma nic do roboty, ale nie mozesz sie zajac sama soba.
oh, rozpisalam sie troche, mam nadzieje, ze podejmiesz dobra dla ciebie decyzje i ze nie bedziesz jej zalowala. Au pair to szansa, a ze niektore dziewczyny marudza, to ich wina, zawsze mozna wrocic, poprosic o zmiane rodziny lub probowac rozmawiac z rodzina. Tak a propos jedna dziewczyna, ktora czula sie wykorzystywana przez rodzine (choc troche przesadzala) , podala rodzine do sadu i zada 10.000 Euro odszkodowania za stracony rok, bo odeszla od rodziny i wrocila do kraju. Sprawy jeszcze nie bylo, ale adwokaci mowia, ze dziewczyna ma duze szanse na wygranie. Wiec nie trzeba sie bac. Jesli bedziesz w porzadku, bedziesz wywiazywac sie ze swoich obowiazkow, to i rodzina jest zazwyczaj ok, a jesli nie, to nic prostszego, jak skontaktowac sie za agencja i szukac rozwiazania.
Pozdrawiam
Marlena
dziękuję ci bardzo za odpowiedz:)-muszę się jeszcze jednak porządnie zastanowić nad tym wyjazdem. a czy mogłabyś mi jeszcze powiedzieć z jakiej agencji korzystałaś jadąc jako au pair?i jeszcze jedno-piszesz,że studiujesz we francji a wiesz może czy istnieje na którymś z francuskich uniwersytetów filologia romańska-dla obcokrajowców lub kierunek pokrewny??a i czy akademiki i wszelkie koszta związane z nauką oraz zakwaterowaniem dużo wynoszą miesięcznie?-pozdrawiam-ola :)
ja wyjezdzalam z agencji Prowork, a moja agencja francuska byla:

Perlangues
1 Impasse de la Boissée
91080 COURCOURONNES
www.perlangues.com
email:
[email]

Jesli znasz francuski w stopniu komunikatywnym, to radze ci szukac agencji francuskich,i przez nie bezposrednio szukac rodziny- zazwyczaj nie pobieraja zadnych oplat od kandydatek na au pair.

Co do inych pytan, to naprawde byla juz mowa o tym wiele wiele razy na forum. Koszta zaleza od miasta i od osoby.
Filologia romanska to odpowiednik "lettres modernes", nie ma kierunkow specjalnych tylko dla obcokrajowcow na uniwerkach. Studiuja tam i Francuzi i obcokrajowcy, ktorzy chca.
marl, qu'est-ce que tu etudies?
w tym roku rozpoczelam :licence de FLE (Français LAngue Etrangère)
ok, czyli rozumiem, ze zamierzasz wrócić potem do Polski
Czy zna ktos adresy biur w Paryzu zajmujace sie AU-PAIR??
Moja przyjaciólka chce wlasnie wyjechac do Paryza i wolalaby zalatwic ten pobyt poprzez biuro we Francji.
Pozdrawiam i dziekuje.
Czy zna ktos adresy biur w Paryzu zajmujace sie AU-PAIR??
Moja przyjaciólka chce wlasnie wyjechac do Paryza i wolalaby zalatwic ten pobyt poprzez biuro we Francji.
Pozdrawiam i dziekuje.
hej,wlasnie przez przypadek trafilam na tra strone. Szukam au pair na moje miejsce. Jestem u rodziny mieszkajacej 50km od Paryza (30min. pociagiem). Miejscowosc nazywa sie Bois le Roi. Rodzinka naprawde bardzo sympatyczna. Probowalam znalezc kogos przez biuro ANYA ale powiedzieli, ze Polki nie chca wyjezdzac do Francji. Dlatego probuje przez internet. Jezeli jakas dziewczyna jest chetna, to odezwij sie, a podam wiecej szczegolow. Co do sprawy biur francuskich, niewszystkie sa takie fantastyczne, trzeba naprawde trafic, wiem z doswiadczenia. Pozdrawiam
ello! moglabys wyslac troszke wiecej informacji na ten temat, bo byc moze bylabym zainteresowana tym wyjazdem na twoje miejsce...pozdrawiam :), chcialabym sie dowiedziec ilu letnim dzieckiem sie opiekujesz, czy rodzinka jest dosyc mila, jaka ogolnie atmosfera panuje we francuskim domu. oto moj dresik mail [email]
HEJ bougou!!! JA RÓWNIEZ CHCIAŁABYM SIĘ DOWIEDZIEĆ CZEGOŚ WIĘCEJ!!! TRZEBA DOBRZE ZNAĆ FRANCUSKI? JAKIE DZIECI TAM SĄ? NIE JESTEM JESZCZE ZDECYDOWANA, ALE PROSZĘ O INFORMACJE!!! MÓJ E-MAIL: [email] dzięki!!! pazdrawiam:)
ja też byłabym chętna. I tak miałam zamiar wyjechać do Francji jako au-pair i właśnie szukałam pośrednictwa w internecie. Jak Twoja oferta jest nadal aktualna to proszę o kontakt. [email] Pozdrawiam Asia
Czesc!Moze ma ktos ochote wyjechac do Szwajcarii od wrzesnia do czerwca,do opieki nad dziecmi?Konieczna jest znajomosc jezyka francuskiego.
Czesc!Moze ma ktos ochote wyjechac do Szwajcarii od wrzesnia do czerwca,do opieki nad dziecmi?Konieczna jest znajomosc jezyka francuskiego. Jesli jestes zainteresowana to napisz [email]
jestem zainteresowana, prosze o wiecej informacji, Moj mail [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa