au-pair we francji

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 93
Pytanie do Salut25 :]
Chciałabym wyjechać do Francji jako au pair ale nie znam wogóle języka,dobrze gdyby rodzina potrzebowała kogoś kto mówi po angielsku i w trakcie pobytu uczyć się francuskiego na kursach itp.Tylko czy możesz mi poradzić jak to zrobić??Skoro piszesz że wyjechałaś bez znajomości języka?
Pozdrawiam
Są rodziny francukie które bardzo potrzebują takich osób. Zadzwoń do agencji, (adresy chyba już były tu podawane), dopytaj sie.
Po co placic po 800zl agencji za znalezienie rodziny skoro mozecie to zrobic same w internecie? Ja znalazlam rodzine z Paryza z 14-letnia dziewczynka, do ktorej jade pod koniec czerwca:)
a nie wydaje ci się że jadąc przez biuro jest trochę bezbieczniej?? przynajmniej masz pewność że nie wywiozą cię do "burdelu" ale w równie "interesujące" miejsce. ponadto, w każdym biurze podpisujesz regulamin i wiesz co należy do twoich obowiązków a z rodzinką z netu wszystko jest umówione "na słowo". ja radziłabym jednak poszukać jakiejś agencji po prostu ze względów bezpieczeństwa przede wszystkim.
Jesli chodzi o wybór biura, przez które chcecie zalatwiać swój wyjazd, nie musi to być oczywiście biuro zagraniczne, bo w Polsce mamy ich wystarczająco dużo i na prawdę jest w czym wybierać. Osobiście polecam biuro
"Butterfly et Papillon"
8, avenue de Genève
74000 Annecy - France
Tél : +33(0)45[tel]
Fax : +33(0)45[tel];
strona internetowa: www.butterfly-papillon.com.
Ja pierwszy raz wyjechałam jako au pair do Holandii, do rodziny francuskojęzycznej, przez filię tego biura w Głogowie. Oto adres:
"MOTYL" ul. Aleja Wolności 2/3 piętro;
67-200 Głogów
woj.dolnośląskie
e-mail: [email]
Wszelkie formalności w zwiazku z wyjazdem załatwiałam z właścicielka biura korespondencyjnie, a zapytania, watpliwości i wszelkie niezbedne dla mnie informacje telefonicznie lub przez internet. Jak większość z Was, również i ja martwiłam się na poczatku moja znajomością języka i referencjami, których praktycznie nie miałam, ale okazało się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują i wszystko sie da załatwić jeśli się trafi na odpowiednia osobę i co za tym idzie odpowiednie biuro pośredniczace! Generalnie sprawa płatności wyglada tak, ze najpierw wplaca się 1 rate (z reguły połowe, tej kwoty, która trzeba zapłacic), żeby firma miała pewnośc ze nie zrezygnujesz w czasie, kiedy beda trwały poszukiwania rodzinki dla ciebie... resztę kasy wpłaca się, gdy masz już "nakreconą" rodzine, juz po rozmowie, kiedy obie strony potwierdza zainteresowanie. Pozniej trzeba tylko czekać na upragniony wyjazd:). Co do rozmowy telefonicznej, to musze pocieszyc wszystkie załamane dziewczyny, które myśla tylko ona jest kluczem do wyjazdu... Do mnie rodzinka zadzwoniła w najmniej odpowiednim momencie-jak byłam w pracy, a co gorsza obsługiwałam wtedy klienta, w biurze był szef i przedstawiciele z firmy (zeby było smiesznie, to nikt nie miał pojecia, ze gdziekolwiek wyjezdzam i bede sie zwalniała z pracy!) Byłam kompletnie zdezorientowana, miałam taka kluchę w gardle z nerwów, że nie potrafiłam nawet przeliterować mojego maila:). Na drugi dzień zadzwonili jeszcze raz. Chociaż przygotowywałam się cały dzien, wypisałam pytania jakie im zadam itd. to ta rozmowa była po prostu tragiczna. :) Jezyka uczyłam sie w szkole sredniej 4 lata i do czasu TEJ rozmowy nie miałam kontaktu z francuskim 3 lata, wiec zapomniałam na prawdę bardzo dużo. Byłam pewna, że nic z tego nie będzie, bo byłam druga osoba na ich liście z która rozmawiali, a ta pierwsza laska znała jezyk bardzo dobrze. Ku mojemu zdziwieniu zdecydowali sie jednak na mnie! Okazało się, że bardzo spodobały im sie moje zdjecia z dziećmi i list który napisałam (nieważne, że z błędami:P) i to przeważyło w ich decyzji. Doszli do wniosku,że języka nauczę się na miejscu i wcale się nie pomylili! Pomimo tego ze byłam w kraju holenderskojezycznym, mój francuski podniósł się do zadowalającego poziomu. TO był skok na głęboką wodę, ale nawet się nad tym nie zastanawiałam przed wyjazdem i tylko na tym zyskałam!
Jeszcze jedno...dla weteranek, które znają już trochę język, są pewne siebie i odważne, to polecam poszukać rodzinki przez internet! Można oszczedzić na tym niezłą kasę, ale tez i sporo zyskać! Ja tak załatwiłam sobie właśnie prace jako au pair w Paryżu, gdzie wyjeżdzam za 2 tygodnie. Rozmawiałam z ta rodzinka przez telefon, cały czas piszemy maile i warunki, które proponuja sa na prawde świetne. Byłam troszke zdziwiona kieszonkowym, które dostaja niektóre au pair... 280 euro miesiecznie to bardzo mało i szczerze mówiąc nie zdecydowałabym sie na taka oferte... Widzę to troszkę inaczej, bo w Holandii płacili mi 500 euro miesiecznie. Co prawda pracowalam 10 godzin dziennie, ale dostawałam konkretna kase, którą pomimo ciągłego wydawania, udało mi się jeszcze zaoszczędzić i przywiozłam niezła sumke do Polski. Na szczescie udało mi się, bo tym razem trafiła mi się rodzina, która płaci mi nie dużo mniej...i dzieki nim spedzę połtora miesiąca na lazurowym wybrzezu, gdzie wyjezdzamy na wakacje... Mogłabym tak pisać jeszcze długo... Szukając rodziny przez internet można trafić na wiele ciekawych i interesujących ofert, zależnie od waszych wymagań, których jest setki! Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość i poświęcic temu dosyć dużo czasu, ale wysiłek się opłaci!:) (Ja się "męczyłam" 2 miesiące, miałam ponad 70 ofert od rodzin, które były zainteresowane moja kandydaturą, ale metodą eliminacji, poprzez ciągłe pisanie maili, doszłam w koncu do tej, która mam aktualnie!). W kazdym razie polecam... to jest adres stronki (logowanie jest bezpłatne):
http://www.aupair-world.net/
W razie jakichkolwiek pytań zostawiam maila: [email]
Amitiés,
Monika
cześć ! jestem chętna na au pair
szukam au-pair dla 2 dzieci od wrzesnia 2006, na poludniu Francji(Perpignan), jestesmy rodzina 2-jezyczna i chce ,zeby opiekunka rozmawiala z dziecmi(3 i 10 lat) po polsku. Jak zlozyc oferte?Marzena Rotelle
Czesc ja mieszkam w Narbonne to nie daleko jak bys chciala porozmawiac po polsku to bardzo chetnie to moj mail [email] a to telefon do domu[tel]
hej dziewczyny, jezeli naprawde chcecie nauczyc sie francuskiego, to radze nie jechac do rodzin nie-francuskojezycznych. Moja kolezanka spedzila rok z rodzina, gdzie tylko ojciec byl Francuzem, z mama i dziecmi rozmwaiala po polsku i po roku czasu nie umiala nic z francuskiego, oprocz kilku podstawowych zdan. Oczywiscie sa jeszcze kursy francuskiego, ale na takich kursach au pairka , ktora ma caly czas kontakt z francuskim, bardzo szybko robi postepy, czesto zmienia poziom na wyzszy po jakims czasie, a ta ktora w domu z dziecmi po polsku czy angielsku sie dogaduje, to mozna to porownac do jakiegos kursu jezykowego, ktory rownie dobrze mozna sobie wziac w Polsce. Dlamnie to strata czasu.
Niewazne, ze WAsz francuski jest slaby itp, ja bylam dwa razy au pairka, raz we Fr(10mcy), raz w Irl (4mce). Moj francuski byl na bardzo niskim poziomie, ale rekami i nogami, ze slownikiem w kieszeni, dawalam rade i efekty przyszly bardzo szybko. No i dodac trzeba , ze przez kilka mcy w ogole nie mialam kontaktow z Polakami. I tak wlasnie jest najlepiej. Jak najwiecej kontaktu z francuskim+kursy, efekt po kilku miesiacach powinien byc zadowalajacy.
pozdrawiam
marlena
Tak ja bylam u rodziny pod paryzem gdzie wszyscy mowili po polsku bo nawet tatus francuz nauczyl sie polskiego ale ja uczylam sie z chlopcem ktory mial wtedy 9 lat i mowil swietnie po polsku i po francusku moze nie nauczylam sie zbyt wiele ale rodzina super czulam sie jak w domu i do dzisiaj utrzymujemy kontakt mimo ze ja mieszkam na poludniu a francuskiego jak sie chcesz nauczyc to zalezy tylko od ciebie
ja tez mam na imie Marlena (malo spotykane imie)pozdrowienia dla wszystkich Marlen
Witam, bardzo chętnie wyjadę do Francji jako au pair wprawdzie nie znam francuskiego ale po to chce tam pojechać-żeby się nauczyć,poza tym szukasz kogoś kto mówi po polsku i tym lepeij, znam też b.dobrze angielski.W maju chce wyjechać do hiszpanii do pracy i żeby nauczyć się języka więc od września chętnie zawitałabym we francji:)
Jeśli oferta jest aktualna podaj namiary @ albo napisz [email]
hej ja jestem we francji od prawie trzech lat, przyjechalam jako au pair i po mnie do tej samej rodzinki kilka moich kolezanek.... ta sama rodzina szuka au pair od polowy czerwca, bardzo chca Polke, bo mala Tao (w lipcuskonczy trzy lata) jedyne dziecko do opieki, rozumie troche nasz jezyk. mieszka ze swoj mama w Alpach niedaleko grenoble, jesli chcesz podam Tobie jej maila
A czy moglabys mi takze podac e-maila tej rodzinki,byłabym [email]
Ja bardzo bym chciała jechać, byłam w wakacje jako au pair 40 km od Grenoble i było super!!!!!!!!!!!!Ale w tym roku w czerwcu bedę miała jeszcze sesje, mogłabym dopiero pod koniec czerwca. Czy mogłąbyś podać jakiś kontakt z Tobą lub z tą rodzinką. Pozdrawiam.
zapomniałam podaćmój kontakt [gg] lub mail [email]
padaj mi proszę z jakiej strony korzystałaś jeśli chodzi o ogłoszenia o pracę jako au pair. tez bym chciała wyjechać do Francji.
hello jesli ta rodzina nadal poszukuje kogos do opieki nad dziećmi to mozesz mi podac jakies namiary na nich. mój mail [email]
hej, ja proponuje omijac agencja au pair, nie potrzebne koszty, masz mnostwo stron w necie gdzie oglszaja sie rodzinki, ja sama moge polecic kilka rodzin w okolicach grenoble ktore szukaja au pair - u nich debiutowalam
napisz do mnie szukam au air dla znajomch w alpach, okolice grenoble, na wakacje polowa czerwca do konca sierpnia [email]
szukasz au pair, a ja szukam zmienniczki w alpy, na wakacje lub na rok, napisz [email]
moj mail [email]
jasne... nie wiem jak można polecać rodziny z netu. nie można oczywiście generalizować ale przecież nigdy nie wiadomo kto się ogłasza... zamiast do rodziny przedstawionej na zdjęciu można trafić w mało efektowne miejsca np- agencja towarzyska... niestety takie rzeczy się zdarzają. radzę jednak wydać trochę kasy i jechać przez agencję au pair.
hej dziwczyny z poludnia Francji gdzie dokladnie mieszkacie? ja bede kolo Niceii w St raphael, jezlei chcecie sie spotkac piszcie na meila, ja bede chyba od maja [email]
bylam juz u tej rodzinki na tamtych wkacjach wyjechalam z netu!no i nie znalam wogole francuskiego, pojechalam z anglieskim!a teraz ucze sie francuskiego prywatnie, bo wiuem ze bez podstawowej znajomosci jest ciezko, bo francuzi nie znaja dobrze angieslkiego, i pozniej ogolnie jest trudno sie zaprzyjaznic z kims:(wiec warto cos liznac przed nawet samemu z tej stronki:)
ja jade znowu na wakcje bo w tym roku bede mgr::)a pozniej szukanie pracy w pl!
a wczesniej bylam au pair w niemczech , raz z polskiej agencji i raz z niemieckiej!bywa roznie!ale 1 wyjazd w 2000 roku byl do bani bo agencja dawal mi tylko rodzinki z odrzutu:(i wogoel jakbym znala wtedy takie fora, moj wyjazd wygladalby inaczej!
hej dziwczyny z poludnia Francji gdzie dokladnie mieszkacie? ja bede kolo Niceii w St raphael, jezlei chcecie sie spotkac piszcie na meila, ja bede chyba od maja [email]
bylam juz u tej rodzinki na tamtych wkacjach wyjechalam z netu!no i nie znalam wogole francuskiego, pojechalam z anglieskim!a teraz ucze sie francuskiego prywatnie, bo wiuem ze bez podstawowej znajomosci jest ciezko, bo francuzi nie znaja dobrze angieslkiego, i pozniej ogolnie jest trudno sie zaprzyjaznic z kims:(wiec warto cos liznac przed nawet samemu z tej stronki:)
ja jade znowu na wakcje bo w tym roku bede mgr::)a pozniej szukanie pracy w pl!
a wczesniej bylam au pair w niemczech , raz z polskiej agencji i raz z niemieckiej!bywa roznie!ale 1 wyjazd w 2000 roku byl do bani bo agencja dawal mi tylko rodzinki z odrzutu:(i wogoel jakbym znala wtedy takie fora, moj wyjazd wygladalby inaczej!
A czy mogłabyś podać jakieś namiary, ja bardzo chciałabym jechać w okolice Grenoble. Mój adres [email]
Hej! Poszukuję osób które pracowały jako au pair dzięki agencji CIVEL!! Chciałabym pogadać o tej agencji bo chcialabym z niej jechać w wakacje!
pozdrawiam.
Nous recherchons pour la Corse :
** Ouvriers qualifiés dans le bâtiment
** Employés saisonniers dans l'hotellerie et la restauration
** Stagiaires étudiants linguistiques dans l'hotellerie et la restauration
** Filles au pair pour la saison été 2006
** Filles au pair longues durées TRES URGENT
IMPORTANT : Vous devez parler en français
[email]
Ja jechałam z tą agencją mój [gg]
monique napisz mi prosze jak to jest z tym au pair world bo zalogowalam sie juz tam narazie tylko jedna rodzina odpowiedziala mi pozytywnie cóż musze uczynic zeby sie z nia skontaktowac ?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 93

»

Pomoc językowa