Au pair- najpierw płacić, potem praca?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie na które mam nadzieję komuś zechce się odpowiedzieć: czy jeżeli chce się wyjechać jako jf au pair przez agencję to płaci się im najpierw, nawet jeśli nie dają gwarancji że się wyjedzie? Czy można potem jakoś odzyskać kasę, czy i tak sobie ją zabierają? .... chciałabym bardzo wyjechać na wakacje jako jf au pair... help!
Pierwszą wpłatę (400zł-przynajmniej w moim przypadku) płaci się podpisując umowę.Drugą płacisz dopiero jak znajdą Ci rodzinkę.Sądzę,ze to zalezy od agencji.W sumie to ja nawet o to nie zapytalam,ale jeśli Ci nie znajdą rodziny np.we Francji,mozesz poprosic o to,zeby przenieśli Twoje papiery do innego państwa i wtedy juz nie płacisz dodatkowo.Ja tak właśnie będę robic,jak mnie zadna rodzinka we Francji nie wybierze:)Pozdrawiam!
No widzisz to różnie bywa moja koleżanka załatwiała sobie wyjazd przez francuską agencję i nie załatwili jej rodzinki mimo, że wpłaciła kasę jakieś 40 euro i nie oddali jej , a teraz nie odpisują na jej mail. Więc sama widzisz nie da się tego przewidzieć.
Sama agencja (AFJE www.afje-paris.org - jest ponoć sprawdzona, ale chciałam wiedzieć jak to jest kiedy nie znajdą nikogo... Dzięki bardzo za szybkie odpowiedzi :P Pozdrawiammm :))