au-pair Francja

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!Orientuje się ktos moze po jakim czasie od złożenia oferty (mniej więcej) odzywa się jakas zainteresowana rodzina?Złozylam dokumenty w pewnej agencji 3 tygodnie temu i czekam na tel,tylko nie wiem kiedy orientacyjnie mogę spodziewac się jakiegos tel.I moze jeszcze jedno pytanie,czy jak się kompletnie nie dogadam z rodziną to od razu mnie odrzucają?Jak to wygląda w praktycę?Strasznie się boję...Z gory dziękuję za odp!
Czesc nie wiem ile sie czeka bo mnie polecila znajoma tez nie mowilam po francusku ale troche po angielsku z dzieciakiam jak maly to nie problem ale dobrze by bylo zebys sie troche poduczyla no i oczywisicie nie rostawaj sie ze slownikiem zycze powodzenia
Nic się nie przejmuj ja czekałam na odpowiedz prawie dwa miesiące. Najpierw zadzwoniła do mnie ta kobieta z agencji (wyjeżdałam z francuską agencją z Lyonu) krótka rozmowa podstawowe pytania niczym się nie stresuj, a następne przysłała mi e-mail ,że ma dla mnie rodzinkę i żebym napisała do nich maila. Ja z tą rodzina kontaktowałam się tylko przez maile. I muszę powiedzieć, że wszystko było ok. Nie jest konieczna znajomość francuskiego tip top ale coś trzeba umieć nawet dla samej siebie, żebyś wiedziała co oni mówią.
Hej, ja jak pierwszy raz jechalam na au pair, 2 lata temu, to zostalam calkowicie zaskoczona przez telefon od rodzinki z Francji. Wychodzac spod prysznica z recznikami musialam sie niezle nagibac zeby sobie porozmawiac. Najbardziej sie ze mnie smialy dziewczyny z akademika. Ale udalo sie:) 1.5 h rozmawialam przez komorke a potem mi wypomnieli ze tak duzo zaplacili za tel do mnie:) hehe
Jesli chodzi o francuski... To lepiej umiec niz nie umiec. Ale wszystkiego i tak na miejscu sie nauczysz... W ogole jak pojechalam, to zabralam ze soba stos ksiazek do fr i slownikow, ale tak naprawde skorzystalam ze slownika 2 razy. (wiec nie oplaca sie dzwigac tego wszystkiego)

pozdrawiam
No tak francuzi to skapcy ale jak sie nie ma podstaw francuskiego to sie bardzo trudno dogadac mi slownik sie przydal troche po angielsku i pojedyncze slowka ze slownika i jakos przezylam
hej czy mzoecie podac namiary na jakies agencje w Polsce albo we Francji?ja poprostu marez o tym wyjezdzie sni mi sie to po nocach:)salut
Poczytaj sobie na tej stronie jest sporo o au pair ja mam jeden adres www.espa.pl zobacz tez strony www.polonika.fr i www.beskid.com ale na tej stronie jak dobrze przejzysz to znajdziesz sporo powodzenia i zapraszam francja jest piekna nie tylko Paryz bo ja lmieszkam na poludniu
Dzięki za wpisy.W sumie podstawy jakie takie mam,chociaz o wiele lepiej dogaduję się po angielsku,ale jadę tam wlasnie po to,zeby nauczyc się francuskiego i mam nadzieję,ze przez rok uda mi się tego dokonac,naprawdę uwielbiam ten język:)A powiedzcie jak to jest z angielskim u Francuzów?Czy jeśli nie uda mi się dogadac po francusku są jakies szanse na to,zeby porozmawiac z nimi po angielsku?Dzięki jeszcze raz:)Pozdrawiam!
Przez rok to masz szansę się nauczyć, jeśli go dobrze wykorzystasz . Ja byłam dwa miesiące po 6 latach nauki w Polsce i doznałam lekkiego szoku, ale szybko można się przyzwyczaić, jeśli chodzi o angielski to różnie bywa, ja była u rodzinki gdzie facet mówił w 5 językach, a kobieta w 3 czyli nie było problemu ale miałam kontakt ze studentami, którzy mieszkali w tej miejscowości i z nimi już nie było tak łatwo, generalnie oni nie uczą się języków, myślę że w większych miastach jest trochę lepiej, chociaż ja byłam 40 km od Grenoble i nie miało to większego wpływu, także nie nastawiaj się na sam angielski bo to nie jest możliwe.
A więc tak jak myślalam:)Słyszalam podobne opinię.Właściwie to moze i lepiej,jadę tam,zeby nauczyc się francuskiego,a nie szlifowac mój angielski.Pewnie na początku będzie szok,tak jak juz zresztą to napisalas,ale kto nie ryzykuje ten nie ma;)Pozdrowiam!
Hej
poszukuję aupair dla "mojej rodzinki" w Ardeche. 2 dzieci, 3 co jakiś czas. Szukją kogoś od 1 kwietnia. Wiecej informacji podam mailem. [email]
a ja poszukuje rodzinki we Francji na lato 2010 :) byłam już fille au pair w zeszłym roku:) pozdrawiam i proszę o kontakt gdyby ktoś coś wiedział ;)
moje [gg]
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa