Ubezpieczenie!!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Prosze odpowiedzcie mi na pytanie!!!Jakie nalezy miec ubezpieczenie wyjezdzajac na dluzszy okres do Francji.Skonczylam liceum i obecnie sie nie ucze.Wyjezdzam do Francji na pol roku na wolontariat do L'archu.W Narodowym Funduszu Zdrowia nie chca mi wydac ubezpieczenia bo nie jestem zarejestrowana jako bezrobotny....Czy w tym wypadku wystarczy mi karta EURO26.Prosze napiszcie jak ubezpieczaliscie sie wyjezdzajac po liceum np.jako au pair.PROSZE!!!Z gory dziekuje i pozdrawiam:-)
skoro sie nie uczysz to druk e 111 odpada :( dalej nie masz zbyt duzo opcji. dlaczego sie nie zarejestrujesz jako bezrobotna w UP ?? to nie boli. w koncu teraz w PL tez nie jestes ubezpieczona. euro 26 to jest tylko ubezp od nieszczesliwych wypadkow. gdybys chciala isc do dentysty czy lekarza rodzinnego we fr to zaplacisz 100 % Au pair ubezpiecza rodzina nie mam zielonego pojecia ile to kosztuje. Jestes ubezpieczona kiedy ktos placi na ciebie skladki ale trzeba sie samemu zglosic do sécurite sociale pamietam ja wyslalam im list nr konta i odcinek ze jestem zatrudniona.a i tak karte z numerem ubezpieczenia( carte vitale) dostalam z wielkim opoznieniem bo sie gdzies zagubila. We francji zawsze jak koszystasz ze sluzby zdrowia musisz najpierw zaplacic a potem oni ci zwracaja na konto. jedna podstawowa spr. odradzam pobyt bez ubezpieczenia gdyz moze okazac sie zbyt drogi. poczytaj o tym na http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/F213.xhtml?&n=Europe&l=N9&n=Ressortissants%20de%20l'Union%20europ%C3%A9enne%20en%20France&l=N123&n=Protection%20sociale%20en%20France&l=N12858
http://www.ameli.fr
hej jak wyjezdzasz jako au pair rodzina moze wykupic ubezpieczenie tzw assis(ubezp dla aupair )kosztuje to ok 370e na rok tak bynajmniej rok temu bylo ale mozna wykupic tez taniej;mozesz tez wykupic ubezp w polsce np pzu ale to wychodzi ok400zl na 3 miesiece bys musila isc i sie spytac dokladniej w pzu ;pozdr
a i na zwrot pieniedzy 3ba czekac ok 2miesiecy w pzu ale zazwyczaj trwa to krocej i 3ba pamietac o zbieraniu skierowan na badania i recept bo inaczej figa z makiem z wyplata ale wiecej infor udziela ci w pzu a co do assis to chyba w nece pisza cos a jak nie to rodzinna niech sie spyta w tym biurze z ktorego maja twoje dokumenty:pozdr

« 

Życie, praca, nauka