praca i nauka we francji

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc wszystkim!!
Jestem we francji od ok 3 miesiecy w uroczym miasteczku Colmar (blisko Strasbourga) i zostaje jeszcze drugie tyle...pracuje jako au pair ale niestety okazalo sie ze w mojej okolicy nie ma kursow francuskiego na moim poziomie i ze inne grupy zostaly juz dawno utworzone...ceny sa spore a ja musze sama placic...no wiec sie zastanawiam na alternatywa...
Czy moze ktos mi podpowiedziec co moge zrobic?? Wspomne jeszcze ze regularnie przegladam ogoloszenia w gazetach ale nic z tego...

Interesuja mnie tez testy gramatyczne w internecie..jak narazie ucze sie sama ale brakuje mi takich testow...
buziaki!!
Na Twoim miejscu zmieniłabym rodzinnę.
Podobno we Francji kursy francuskiego sa obowiazkowa dla au pair. pogadaj z rodzina na ten temat niech cos z tym zrobia bo szkola wiele daje naprawde i dlaczego mialabys z tego rezygnowac ??
No tak kursy sa obowiazkowe to prawda....ale jak juz mowilam nie ma w mojej okolicy kursow dla mnie. Kursy sa jeszcze w innych miastach ale cena kursu + dojazd przekracza moje tygodniowe kieszonkowe...rodzina rozklada rece (oni nie sa zbyt bogaci i do tego jeszcze sie wlasnie przeprowadzaja i placa za remont w nowym mieszkaniu). A zmieniac rodzinki nie chce bo to po pierwsze klopot a po drugie moja rodzinka jest sympatyczna i dzieki temu moge z nimi sporo pogadac i sie oswajac z jezykiem... Tak wiec jak widzicie pozostaje mi szukanie innej mozliwosci...