BRETANIA - pobyt,obyczaje,atrakcje,czas wolny

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich!

W październiku wybieram się do Bretanii, do miasteczka w okolicach Rennes. Trochę się obawiam, że to głównie rolniczy teran;) ale lubię wyzwania:)
Czy możecie mi napisać cokolwiek o tym regionie - głównie chodzi mi o styl życia, kulturę, obyczaje, co warto zwiedzić, itp.?
hejkarnspędziłam 4 miesiące w bretani, w małej miejscowości i powiem Ci tak,rnkrajobrazy są przepiękne ale "małe miasteczka " to są naprawde małe miasteczka, czyli takie zkórych sie nie ma jak wydostać , zero miejskiej komunikacji, wiec albo masz dostep do samochodu albo jesteś uziemiona;)rnpoza tym pogoda deszczczowa i bardzo wietrznarnrnBretania słynie z naleśników na słodko i z tzw "galettes" czyli nalesników na słono ( cos pysznego1!!!) no i do tego oczywiście cidre - napój podawany do nalesników a poza tym owoce morza, słone masło itd.rnrnjak juz bedziesz to musisz koniecznie zwiedzić Mont St Michel, to by było tyle jak na razie;)
bretania to przepiękny region!!
jezdze tam co roku od prawie 4 lat i zawsze mnie czym zaskakuje;0...

oczywiscie procz specjałów kuchni nadmorskiej ten region ma wiele wspaniałości...,trzeba koniecznie zwiedzić Mont St Michel (jak wspomniała moja porzedniczka),Dinan (turnieje rycerskie)...i wspaniałą Latarnię Cap Pharel(tak to sie chyba piszę...) Mogłabym opowiadać godzinami...ale tam po prostu trzeba pojechać i to wszystko zobaczyć na własne oczy.
Duzo info na stronie COTES D"ARMOR...
no to co ...miłego pobytu...
Pozdrawiam:)))
Ja polecam Carnac(megality i dolmeny), Vannes, Guerande, Nantes, w/w Mont saint Michel, Saint Malo(największe plywy w Europie), La Baule, Le Croisic, zwiedzanie marais salants, czyli miejsc gdzie 'hoduje'się sól, sprobowania pysznego słonego masła, spacer po skalistym klifie, moczenie nóg w oceanie, robienie zdjęc niebieskiem okiennicom, próby czytania nazw bretońskich, degustowanie ostryg w Cancale popijanych białym winem etc..

Wszystko zalezy od twoich zdolności mobilnych, czasowych i finansowych(choc większośc z moich propozycji to darmowe rozrywki z wyjatkiem transportu).
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi:) Jeśli tylko finanse na ot pozwolą, to postaram się zobaczyć wszystkie te miejsca:) A Możecie jeszcze napisać jak wygląda dojazd z/do Paryża? Ile kosztuje TGV albo może są tańsze, choć wolniejsze pociągi/autobusy? I czym najlepiej przemieszczać się po okolicy? (niestety nie mam auta)
hej!! no wlasnie, te sie wybieram do bretani ( poludniowej) i to juz w czwartek!!! ;) ;) ;) najgorsze jest to, ze musze dostac sie do aurey TGV. Te wszytskie strony z rezerwacja sa nie do pokonania. Mam przylot na de gaulla i nie mam zielonego poejcia jak sie dostac do dworca montaparnasse?? a stamtad pociagiem do aurey. sa jakies linei autobusy?? dlugo to trwa?? kurcze.... jak moge wogle zarezerwowac ten bilet na tgv?? ;( boje sie, ze sobie nie poradze i bede gdzies zagubiona na dworcu... a to juz czwartek ;(
bilet na TGV najlepiej zarezerwowac juz miesiac wczesniej bo potem moga byc problemy z wolnymi miejscami no i im pozniej tym ceny bardziej kosmiczne.
A czy możesz napisać ile trwa podróż z Paryża do Rennes i mniej więcej ile kosztuje przejazd? Ewentualnie czy są "zwykłe" pociągi, których cena nie jest tak zabójcza;)?
Bretania jest piekna.zakochasz sie momentalnie.a cydr... mmmm...
cap de chevre ciagle pamietam choc to bylo jakies 6 lat temu.zazdroszcze. :)
TGV jedzie do Rennes 2 godz. cena biletu w jedna stronę, 2 klasa, dla osoby do 25 lat to 50 euros ( niestety takie są ceny biletow kupowanych na ostatnia chwilę bez rezerwacji:( ale naprawde warto przejechac sie TGV;)

dla pocieszenia mogę podać ze w ubiegłe lato jechałam do Bretanii i miałam zarezerwowany bilet miesiąc wczesniej, neistety pech chciałam ze mój samolot opóźnił sie 3 godz ( tanie linie) i choć wzięłam sobie sporo czasu na przesiadke z lotniska dworzec Montparnasse to i tak sie spóxniłam na moj TVG i musiałam kupic inny bilet bez rezerwacji bo tamtem przepadł, cud ze wogóle znalazło sie wolne miejsce, ale za to w 1 klasie!!! nie miałam wyjścia musiałam brać taki bilet bo inaczej musiałabym nocować w Paryzu bo to była juz godz 21;)

więc zamiast zapłacić za bilet 25 euros to wybuliłam 80;) ale za to jechałam jak bizness women w 1 klasie;)

wiec nie przejmuj sie jakoś to bedzie, w razie czego moja dobra rada: dobrze miec przy sobie "troche wiecej kasy:)
Dzięki za wszystkie wpisy - podniosłyście mnie na duchu i naprawdę zachęciłyście do teog wyjazdu:) Trochę się bałam, że będę "uwięziona" w tym maleńkim - 4 tysięcznym miasteczku, ale widzę, że wokół jest sporo ciekawych miejsc do zwiedzania, więc jednak nie będę się nudzić:)
Te maleńkie 3-4 tysięczne miasteczka właśnie są chyba najpiekniejsze:)
Przejrzałam mnóstwo zdjęć w internecie i teraz już jestem przekonana, że to śliczne miejsce:) Dojazd będzie troszkę trudny ( kilka przesiadek) ale dla chcącego nic trudnego:)
Czesc!rnJestem studentką TUrystyki i Reakreacji na UAM w POznaniu i pisze prace magisterska o Bretanii i szukam osob, ktore moglyby wypeklnic dla mnie krotka (2 strony) ankiete na temat tego regionu. Czy moglabys mi pomoc??To dla mnie niezwykle wazne!!!rnJesli masz czas i ochote to napisz do mnie prosze (moj adres : [email] a ja wysle Ci ankiete do wypelnienia
Czesc!
Jestem studentką TUrystyki i Reakreacji na UAM w POznaniu i pisze prace magisterska o Bretanii. szukam osob, ktore moglyby wypelnic dla mnie krotka (2 strony) ankiete na temat tego regionu. Czy moglabys mi pomoc??To dla mnie niezwykle wazne.
Jesli masz czas i ochote to napisz do mnie prosze (moj adres : [email]
Witaj Marysia,rnSzukajac w internecie informacji na temat Bretanii trafilem na te strone i Twego maila.Nie bylem w Bretanii,ale chce tam jechac w przyszlosci.Jestem muzykiem i od kilku lat interesuje mnie celtic music a w Bretanii muzyki tej jest duzo bo to przeciez celtycka kraina.Gram na dudach szkockich,fletach i bodhranie(irlandzki beben),ale w zeszlym roku bardzo powaznie sie zakochalem w harfie celtyckiej i zamierzam na niej grac.Dlatego tez chce jechac do Bretanii bo tam w miejscowosci Dinan znajduje sie centrum harfy celtyckiej.Poza tym w Lorient odbywa sie co roku w lecie najwiekszy na swiecie !!! festiwal celtic music-warto zobaczyc!W calej Bretanii,przez caly rok odbywa sie bardzo duzo festiwali,koncertow i innych imprez zwiazanych z kultura,ktora tam w przeciwienstwie do naszego kraju kwitnie.Wierze w to ze bedziesz dobrze tam funkcjonowac i zarabiac aby to wszystko zobaczyc no bo coz mozna robic poza praca zawodowa,dac cos duszy i umyslowi.Mnie osobiscie powstrzymuje jeszcze to ze nie znam jezykow-slabo znam angielski a francuskiego dopiero chce sie uczyc bo ponoc we Francji lepiej poslugiwac sie ich jezykiem.Jestem spokojny bo bardzo tego chce i wierze ze to sie stanie a nasze mysli i marzenia sie materializuja i to czasami bardzo szybko.Tobie tego zycze aby twe mysli byly zawsz pozytywne to tak tez bedzie w zyciu i w Bretanii.Jak bys chciala i miala czas to podziel sie ze mna swymi wrazeniami z Bretanii bo dla mnie to tez wazne aby sie przygotowac do wyjazdu.Podaje mego maila i strony abys mogla zobaczyc co robie : [email] / www.szkocja.art.pl /www.jrm.art.pl Pozdrawiam Cie Przemek Wawrzyniak
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka