KARTY BANKOWE WE FRANCJI

Temat przeniesiony do archwium.
za niedlugo wyjezdzam do francji, bede tam pracowac legalnie ale...nie wiem w jakim banku zalozyc karte?nie mam jeszcze karty w polsce.lepiej to zrobic w kraju czy tam na miejscu?ktory bank polecacie?ile kosztuje prowadzenie konta?wyplata gotowki z bankomatu?dziekuje z gory za inne informacje dotyczace tego zagadnienia.
Co do cen i opłacalnośći etc , to się nie orientuje.

Ale mam jedną ważną uwagę: w niektorych miejscach, głównie w automatach np na stacjach benzynowych nie da się zapłacić polską kartą kredytową, gdyz większość kart polskich banków nie posiada chipa.
lepiej zalozyc konto we francuskim banku, jak juz bedziesz na miejscu.z polskiego banku zabieraja prowizje za kazda operacje, wiec sie nie oplaca.zeby miec konto we francuskim banku trzeba miec paszport lub dowod, carte de séjour i justification de domicile( moze byc ostatni rachunek za prad).co do bankow to znam tylko jeden BNP paribas, moze znajdziesz cos na stronie tego banku.
dzieki za odpowiedzi!:)powiedzcie mi jeszcze czy stary dowod jest wazny za granica?nie czepiaja sie na lotnisku?jade na rok i zeby dostac karte pobytu mam miec paszport wazny na rok?moj sie konczy w maju(10 miesiecy jeszcze, od pazdziernika to tylko juz tylko 8miesiecy)moge pojechac z tym i np w kwietniu wyrobic nowy?bedzie to utrudnienie w celu otrzymania karty pobytu i bankomatowej?znow maja zmieniac te poskie paszporty pod koniec sierpnia...