Erasmus

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
Mam do Was pytanie i bylabym bardzo wdzieczna za jakakolwiek odpowiedz. Zlozylam papiery do Paryza na Uniwersytet Denisa Diderota w ramach wymiany SOCRATES-ERASMUS oraz wniosek o akademik. Otrzymalam akademik,ale nadal nie wiem czy przyjeto mnie, bo nie otrzymalam z Paryza planu zajec, a tym bardziej nic nie przyszlo do mojego koordynatora uczelnianego, wobec tego nie wiem czy przyjeli mnie tam na studia. A w jaki sposob Wy dowiedzieliscie sie o tym,ze jestescie lub zostaliscie przyjeci? Ja otrzymalam tylko decyzje z przyznanym akademikiem na okres piatego semestru, czyli od 1 wrzesnia do 31stycznia.
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Pytasz, czy rzeczywiście dostałaś się na wymianę na Uniwersytet Denisa Diderota w Paryzu... Myślę, że otrzymanie potwierdzenia o zameldowaniu w akademiku jest jednoznaczne z tym, iż zostałaś przyjęta. Ja także jadę w najbliższym semestrze na wymianę do Paryża, tak jak Ty na VII :). Tylko ja nie otrzymałam propozycji zamieszkania w akademiku. Pozdrawiam serdecznie i myślę, że spotkamy się :)
Otrzymanie potwierdzenia zameldowania wcale nie musi oznaczać przyjęcia na uniwerek, ponieważ uniwerek nie zarządza akademikami, robi to CROUS, odrębna instytucja. Informacji o dostaniu się na wymianę powinien udzielić uniwersytet macierzysty (ale jeszcze przed wakacjami) oraz uczelnia przyjmująca. Wypada skontaktować się z koordynatorem polskim i francuskim.
Hej :) To już nieaktualne, byłam na Paris 7 od wrzesnia 2006 do konca stycznia 2007 i bardzo podobało mi się. Mam bardzo miłe wspomnienia z tego pobytu, ale poziom nauki na Uniwerku jest bardzo wysoki, trzeba wszystko wykonywać w taki sposób jakby było się Francuzem ;) Nikogo nie interesuje, ze jest sie erazmusem. Mimo wszystko, bardzo polecam :) Ja planuje wrocic jeszcze do Paryża na studia aby zrobic magistra :) Jesli chodzi o przyjecie, to trzeba do nich dzwonic, nie wysylaja listu, ze dostalo sie na studia w ramach programu ERASMUS. Trzeba do nich telefonować. Ja dzwonilam do Biura Wspolpracy Miedzynarodowej i kontaktowalam sie z Panią Marie. Mozna takze z Panem Kewinem. Pozdrawiam serdecznie :) Polecam takze intensywny kurs jezyka francuskiego na Sorbonie, dwutygodniowy i darmowy, na ktory mozna sie zapisac. Jesli chcesz uzyskac jeszcze jakies inne wiadomosci ode mnie to pisz na maila: [email] ;)
Mam ten sam 'problem'. Ja jadę na Universite Paris 13. Żadnego potwierdzenia nie dostałam, ale maila z propozycją akademika tak. Mail został wysłany z Biura Erasmusa z tej uczelni, wiec raczej mam pewność, ze otrzymali moje dokumenty. :)) Tu w Polsce już podpisałam umowę erasmusowską i wszystko jest okej, chyba,że na miejscu coś się zmieni... Pozdrawiam!
Czesc!
Dla wszystkich nowych studentow w Paryzu, moze przyda wam sie ten link:
http://aep.europolonia.org/cms/
mozna uslyszec pare praktycznych porad o zyciu tutaj, a przede wszystkim wyskoczyc gdzies na piwo jezeli ktos ma ochote poznac nowych ludzi. Najblizsze spotkanie jest chyba w ten czwartek 20 wrzesnia
Powodzenia w Paryzu!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa