firma EXTEREA

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 72
Cześć!właśnie czytam Twoją wiadomość i zastanawiam się czy przypadkiem nie jesteś już we Francji?Chętnie poznałabym Twoją opinię na temat Firmy Exterea.A może jesteś już po kursie francuskiego w Krakowie?Czekam na ewentualne informacje kogokolwiek kto wyjechał do Francji właśnie z tej firmy.Z góry dziękuję.
Cześć Ania nie ukrywam, że podbudowała mnie Twoja wiadomość umieszczona na stronie.Chętnie bym z Tobą porozmawiała, np na gg: mój numer 8781946
prosilabym o napisanie strony internetowej firmy MB Consulting,poniewaz mam problem z odnalezieniem.Prosze o szczegoly,slyszalam o negatywnych opiniach na temat exterei,dlatego chcialabym uzyskac na ten temat wiecej informacji z góry dziękuję.
witam
tak czytam te opinie ludzi ktorzy przeszli rekrutacje i tak sie zastanawiam....
ja jestem juz kilka miesiecy we francji;warunki niezle aczkolwiek zostane jeszcze kilka miesiecy i zmienie pracodawce
co do eksterei radze czytac umowe wstepna dokladnie zwlaszcza podpunkty dotyczce rezygnacji i kosztow;ja czekalem na wyjazd ponad pol roku,i za to eksterea nie ponosi odpowiedzialnosci
radze upominac sie o orginala umowe z pracodawca zanim sie ja podpisze i zwrocic uwage na kwote brutto i netto (w tym sciemnia eksterea)
inna rzecza o ktorej milcczy sa podatki placone raz w roku w wysokosci jednej pensji
25%pensji brutto sciagane jest tu na oplaty
dziwia mnie opisy kogos kto pisze ze zarabia 1300euro placi 100 euro za mieszkanie i jest z tego bardzo zadowolony
to na tutejsze warunki nie jest za duzo to jest minimalana pensja ktora dostaja tez bezrobotni
nie radze pracowac w szpitalach bo najczesciej praca na zmiany malo oplacana i ciezka
nie wierzcie tez eksterei ze bedziecie miec 5 pacjentow na dzien to bzdura ja mam ich 25; i jest tez troche pracy na komputerze
a wynnika to z tego ze obcokrajowcy sa tutaj wykorzystywani bo FRANCUZI nie pracuja za taka kase jak my;;;;;najczesciej zakladaja prywatna dzialanosc gdzie pensja jest conajmniej dwukrotnie wieksza!!!!!!
zanim sie zdecydujecie zobaczcie sobie gdzie jest usytulowany osrodek najczesciej sa to peryferje i bez samochodu ani rusz brak komunikacji miejskiej
biurokracja tu jest ogromna i wszedzuie wam beda mowic ze cos jest niemozliwe do zrobienia albo trzeba czekac
i jeszcze jedno ludzie najprostsza sprawa ochrony przed eksterea jest przegladanie ogloszen w internecie i gazetach medycznych;;;;;;bo z tych ogloszen korzysta rowniez eksterea
aha i warunki odnosnie mieszkan kosztow podrozy sa takie same jak w eksterei tzn;pokrywa pracodawca
radze tez podpisywac umowy na czas nieokreslony przydatna sprawa w momencie rezygnacji z pracy lub zalatwienia karty pobytu
plusem jest niewatpliwie kurs w polsce ,choc i tu bedziecie musieli chodzic na obowiazkowy kurs prowadzony przez prefekture
to tyle drodzy rodacy;;;;;
powodzenia
pozdrawiam
Witaj, wlasnie otrzymalam propozycje pracy jako fizjoterapeuta , przez firme MB CONSULTING. Troche jestem zdziwiona oferowana pensja- min 1300 euro tygodniowo. z tego co piszesz to raczej jest zarobek miesieczny...czyzby sie az tak poprawily warunki placowe???
Czy mozez dac mi jakas rade dotyczaca wyboru miejsca pracy? Propozycjie podaja tylko regionami, zadnych szczegolow. Chcialabym wyjechac z dzieckiem, boje sie tylko formalnosci i biurokracji.
Pozdrawiam
1300 euro tygodniowo??? to raczej na pewno niemozliwe, watpie zeby od lipca zeszlego roku pensje az tak ogromnie wzrosly. Jakie miejca pracy zaproponowała Ci firma MB Consulting?Moze bede mogła w czyms pomóc.
Pozdrawiam
czesc,
we francji pracuje juz od ponad roku. w moim szpitalu ok.60km na polnocny-zachod od paryza, pracuje juz 5 polakow. kiedy przybylem rok temu byla tylko jedna dziewczyna z 5letnia coreczka. 1300/tydz brzmi bardzo atrakcyjnie z materialnego punktu widzenia.. we francji jest to mozliwe, ale raczej jesli oferuja ci prace w prywatnym gabinecie a nie w szpitalu. w szpitalu publicznym mniej wiecej taka stawka przypada na miesiac i jest to prawda ze jest ona prawie rowna minimalnej stawce obowiazujacej we francji.
nam sie udalo trafic nie tak zle, bo na reke dostajemy 1820 przy tym oferuja zamieszkanie na miejscu w apartamentach calkiem fajnych za jedyne 170 miesiecznie na caly okres kontraktu.
pracujemy wraz z licznymi tutaj hiszpanami, 37,5h/tydz na duzej sali ok 350m2 w pelni wyposazonej. najfajniejsza tutaj we francji to ilosc urlopu platnego, bo az 45dni w roku. przy tym u nas oferuja zwrot kosztow podrozy do Polski raz w roku.
Ja pojechalem za posrednictwem Exterei i jestem zadowolony bo wszystkie dokumenty zalatwili jak trzeba, kupili bilet i 2tyg po ukonczeniu kursu jezykowego bylem juz we Francji. ja mialem pozytywne z nimi doswiadczenia wiec nie narzekam.
ale jesli moge komus polecic region to najlepiej na poludnie bo przynajmniej pogoda fajna.. na polnocy czasem pada, ale za to paryz blisko ;)

pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia
Witam! czy mogę dostać Twojego maila ponieważ miałabym kilka pytań m.in dotyczących francuskiej biurokracji, która zaczyna mnie już powoli denerwować(pracuję we Francji już jakiś czas a dalej nie mam załatwionych ważnych spraw związanych z pobytem itd)...chciałabym sie poradzić... ważne!!!
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam!
witaj Anissa,
jeżeli ktoś MB consulting Ci mówi, że będziesz zarabiać 1300 euro na reke tygodniowo to jest to grubo podejrzane... i sam przyznasz ze przedstawinie oferty regionami jest również niejasne i niepewne. mój kuzyn niedawno wyjechał z Exterea i jest bardzo zadowolony:) Jest w małej miejscowości niedaleko Paryża. Ale za to ma tanie mieszkanie i nie wydaje tyle na utrzymanie co w Paryzu. Exterea dowiedziala sie dokladnie z jakimi pacjentali bedzie pracowal i na jakich warunkach. moge spokojnie polecic te firme. A jesli ktos uwaza, ze po przyjezdzie do Francji bedzie mial osobistego opiekuna, który bedzie z nim chodzil do banku i na zakupy, to faktycznie moze sie rozczarowac i to kazda firma pośredniczaca.
Pozdrawiam i zycze powodzenia:)
czesc:)
Bardzo mnie zainteresowała Twoja opinia. Moze napiszesz mi cos wiecej, jaki teran Francji wybrac , gdzie sa dobre zarobki i moze cos z wlasnego doświadczenia Bede Ci bardzo wdzieczna na udzielenie informacji.
pozdrawiam Marzena z Sopotu.
[email] , 8585629
Czesc czy mozesz podac nazwe firmy, która chwalisz:) Pozdrawiam Marzena
[email]
Witaj czy mozesz podac nazwe firmy z której wyjechałas? [email]
HEJ ANISSA MAM NA IMIE MARTA I TEZ CHCIALABYM WYJECHAC DO FRANCJI Z DZIECKIEM JESTEM MGR FIZJOTERAPII. GORĄCO CIĘ PROSZĘ O JAKIEKOLWIEK INFO DOTYCZĄCE REKRUTACJI I FIRMY PRZEZ KTÓRĄ BĘDZIESZ WYJEŻDŻAĆ I JAK ZAŁATWIĆ PRZEDSZKOLE DLA DZIECKA I JAK Z ZAROBKAMI???? Z GÓRY SERDECZNE DZIĘKI I CZEKAM NA MAILA : [email] SERDECZNIE POZDRAWIAM.
Witam,
Właśnie dostałam propozycję pracy z MB consulting. Czy to jest na 100% pewna, uczciwa firma? Czy umowę podpisuje się w Polsce czy we Francji? Bardzo proszę o odpowiedź. Mój mail [email]
Pozdrawiam
witam,włąsnie przeczytałem tojego posta bardzo mnie zainteresował,ponieważ z tego co pisałeś dostałeś bardzo dobre wrunki i niezłe wynagrodzenie mógł bys mi napisac cos wiecej..o tej tego typu pracy chciałbym zoriętować sie,jak to wszystko przebiegło bo duzo osób narzeka na ta firme pisza ze leprza jest praca jako fizoterapeuta zamierzem wjechac do francji,
strasznie to podejzane ze zagladam tu raz na ruski rok.. coz za komentarz??
przeciez to forum nie jest zatytulowane "krytyka na firme Exterea" zatem kazdy moze sie wypowiadac jak chce, a ze sam skorzystalem z jej uslug i jestem z tego zadowolony, wiec mam prawo sie na ten temat wypowiedziec, nieprawdaz??..

dla poszukujacych wiecej informacji proponuje inne forum, bardziej ambitne i obiektywne na temat pracy ogolnie, rowniez we francji i innych krajach: http://www.fizjo.pl/fizjonet/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=18

mam wrazenie ze na tym forum wiekszosc ludzi chce sie dowiedziec czy warto wyjechac do francji i czy exterea to dobry wybor, natomiast malo jest takich co sie wypowiadaja na podstawie wlasnych doswiadczen.
wiekszosc to informacjie zaslyszane i nie dokonca zweryfikowane.

widze ze wiekszosc chce dostac prace z miejsca bez wysilkow, za darmo, bez umiejetnosci jezykowych i jak najlepiej platna.
a ja wam powiem ze jak na dzien dzisiejszy nie znam innego kraju gdzie mozna w szybki i prosty sposob uzyskac pozwolenie na legalna prace w zawodzie terapeuty.

a agencje pracuja jak pracuja, kazdy szuka swojego zysku zyjemy w czasach kapitalizmu i nic za darmo.
a agencja proponuje tlumaczenie dyplomu i wszelkich innych wymaganych dokumentow, co narmalnie kosztuje ok 1000pln.
nastepnie organizuja pozwolenie na prace, ktore wydaje min zdr we Francji.
kolejno organizuja kurs jezykowy, ktory jest darmowy dla uczestnikow a dodatkowo wyplacaja (przynajmniej za moich czasow byo to 250Euro na utrzymanie w Krakowie w czasie kursu jezykowego).
i na koniec po zaakceptowaniu oferty pracy kupuja ci bilet lotniczy.
kandydata to nic nie kosztuje. Malo?..

a jak ktos chce wiedziec to Exterea dostaje 1500Euro za zrekrutowanego Polaka
natomiast za Hiszpana agencje biora 3000.
jakikolwiek region wybierzesz, tam juz dawno sa nasi ziomkowie.. ;p
w ostatnich 2-3latach przybylo duzo polskich fizjoterapeutow.
aktualnie Paryz i okolice, w prawie kazdym szpitalu znajdziesz przynajmniej jednego polaka.
grube pieniadze to ok 1500Euro za polaka, dla porownania hiszpan ich kosztuje ok 3000.
szkoda że mało kto wie że EXTEREA jest założona przez ludzi związanych ze służbami specjalnymi, to nie są żadne tajne informacje, wpiszccie we francuskie google albo yahoo nazwiska szefów exterei to wam wyskoczą ciekawe informacje, podaję pierwszy z brzegu link żeby nie być gołosłownym, i jeśli ktos by mnie pytał o zdanie, to ja bym się raczej trzymał od takiego czegoś z daleka...
http://www.bakchich.info/Otages-Barnier-dans-le-bourbier,07700.html
Poprzedni mój wpis występuje z datą 2008...

Zaczynałam wówczas swoją historię z Extereą, a teraz jestem we Francji, wyjechałam od razu z rodziną, dla mnie nie było innej opcji...

Firmę Exterea polecam, ale jeśli ktoś oczekuje, że Exterea będzie go we Francji za rękę prowadzić - to lepiej niech się zastanowi czy z mamusią nie zostać...
Ja jakoś nie sądziłam, że Exterea mi będzie we Francji pomagała. Przecież to pośrednik i załatwia formalności w kraju... Załatwia je bardzo dobrze - ja polecam i podpisują się rękami i nogami pod referencjami tej firmy. Wszystko załatwili jak należy (ale ja od od początku pytałam - taką mam naturę, więc od razu wiedziałam co, gdzie, jak, kiedy...)

Wszystko czarno na białym; umowa z francuskim pracodawcą, kwoty brutto, netto, kwoty dodatków i zaliczonych lat pracy - poprosiłam o oryginał - bez problemu dostałam. Wszystko się zgadzało, wszystko było jak należy - gruszek na wierzbie nie obiecywali, więc ich nie było... A jak w Polsce potrzebowałam się dowiedzieć jak jest wyposażone mieszkanie - to po 30 minutach!!!! fax miałam...

Ja trafiłam na cudowne miejsce, bo są tutaj w Pithiviers wspaniali ludzie i tak naprawdę to wszystko od tego zależy - gdzie uda Wam się trafić. Pracodawcy są różni, a mój od ponad roku wcześniej przygotowywał sceptycznie początkowo nastawiony personel, no bo jak to ktoś z Polski, a dlaczego Francuzów to nie ma? A no nie ma Francuzów, bo jak już ktoś napisał wolą na swoim za dużo większe pieniądze, ale i dużo więcej pracować...

Mnie jednak niepokoją inne fakty: min to, że do pracy chcą wyjechać ludzie, którzy pracować nie chcą, bądź nie umieją - wierzcie mi - mamy za dużo szkół dla fizjoterapeutów, "szkolą" one kadrę nieudaczników i osób, które nie wiedzą do czego goniometr służy... Powoli zostajemy obarczani opinią mało wykształconych i niechętnych do pracy... To niepokoi i boli... Teraz zaczął się boom na Węgrów...

Poza tym musicie się liczyć z tym, że tutaj obowiązuje praca zespołowa, tu nie ma miejsca na indywidualistów, którzy zamkną się w 4 ścianach... Trzeba liczyć się z odrobiną biurokracji (ale czy większa niż w Plu? Chyba nie)

Trzeba też trochę otworzyć się na ludzi, zdobywać ich zaufanie krok po kroku...

Język - nie jest łatwo, jak ktoś oczekuje, że po miesiącu mówił będzie - to chyba się grubo myli... Trzeba więc uzbroić się w żelazne nerwy, bo ileż można mówić nie rozumiem, jeszcze raz proszę... Ale takie są realia i trzeba się tego spodziewać. Ja jednak jeszcze raz podkreślę - wszystko zależy na kogo i gdzie trafisz.
Pytajcie czy są w danym miejscu inni Polacy, czasami pracodawca milczy nie pytany a okazuje się, że już ktoś jest na miejscu. Mam koleżankę - wyjechała z mężem i dzieckiem i miło się zaskoczyła, że już ktoś jest...
Więcej na priwa - jak ktoś chce.

I wyjeżdżajcie - nie bójcie się - zdobywajcie, poznajcie...
Pozdrowienia z Francji
Gratulacje, Guziaczek! Twoj jedyny wpis to 31.07.2007. Jak milo czytac, ze jak sie chce, to mozna. Troche (? - raczej duzo!) determinacji, praca nad soba i sprawami, cierpliwosc - i jest! Pozdrowienia gorace.
Witam, Cię

Ja też wyjechałam do pracy z exterei tylko szkoda ,że nie do końca sie wywiązali z umowy całkiem inne zarobki niż obiecywali i ukazali na umowie, a po tem człowiek sie rozczarował,;-( ale masz razcej mozna trafić żle albo dobrze to jest jak gra, albo wygrasz albo przegrasz.,co do szkolnictwa prywatnego to troszkę sie mylisz gdyż sama jestem po takiej szkole i jestem bardzo zadowolona powiedziała bym, co nie którzy co ukonczyli szkoły na awf xxx lat temu są do tyłu co my teraz po szkołach prywatnych.Jeszcze mam pytanie dlaczego twoja koleżanka sie zaskoczyła cos było nie tak z firmą czy z pracodawcą?
Ups... Uderz w stół a nożyce się odezwą...
cytat giganteri
"...exterei tylko szkodaże nie do końca sie wywiązali z umowy całkiem inne zarobki niż obiecywali i ukazali na umowie, a po tem człowiek sie rozczarował..."

Nie chcę bronić Exterei, ale czy przed wyjazdem otrzymałaś oryginał umowy? Poprosiłaś? Tak czy inaczej to wina pracodawcy, a nie Exterei.

cytat giganteri
"...co do szkolnictwa prywatnego to troszkę sie mylisz gdyż sama jestem po takiej szkole i jestem bardzo zadowolona powiedziała bym, co nie którzy co ukonczyli szkoły na awf xxx lat temu są do tyłu co my teraz po szkołach prywatnych..."

i proszę... a gdzie ja napisałam o szkolnictwie prywatnym. Należy czytać uważnie i ze zrozumieniem czytanego tekstu...
Napisałam, że jest za dużo szkół (różnych i państwowych, i prywatnych, i wyższych, i zdecydowanie za dużo osób kończy te szkoły i studia też... Nawet sam Śliwiński to przyznaje...
Cieszę się, że nie należysz do osób, o których piszę, że wiesz co to goniometr i jak się nim posłużyć, ale wierz mi są i tacy co nie wiedzą. Nie obrażaj się i nie wywyższaj cytat "na awf xxx lat temu są do tyłu co my teraz po szkołach prywatnych"

cytat giganteri
"dlaczego twoja koleżanka sie zaskoczyła cos było nie tak z firmą czy z pracodawcą?"

odpowiedź jest w poście cutuję siebie
"Pytajcie czy są w danym miejscu inni Polacy, czasami pracodawca milczy nie pytany a okazuje się, że już ktoś jest na miejscu. Mam koleżankę - wyjechała z mężem i dzieckiem i miło się zaskoczyła, że już ktoś jest..."

Mile!!! się zaskoczyła, bo spotkała innych Polaków, którzy już umieją język, znają realia i pomogą choćby przy zakładaniu konta bankowego...

Faktycznie popełniłam błąd wychwycony przez Neige dantan - "jedyny wpis to 31.07.2007" a nie 2008 jak napisałam.
Witam wszystkich.
Gratuluje i zazdroszczę tym wszystkim którym udało się wyjechać do Francji za pośrednictwem firmy Exterea .Ja niestety tyle szczęścia nie miałem.
Jeżeli ktoś planuję wyjechać z tej firmy to radze się uzbroić w cierpliwość i odpowiedni zapas gotówki, a najlepiej proponuję nie zwalniać się ze swojego obecnego miejsca pracy (chociaż może być to nie łatwe gdyż obowiązkowy kurs jęz.francuskiego organizowany przez exterea trwa miesiać ). Ja niestety zwolniłem się z pracy,bo jak twierdziła Pani z Exter. wyjadę w miesiąc po zakończeniu kursu. I to był bardzo duży błąd!!! Nie wyjechałem jeszcze do tej pory, a cała sprawa (licząc już od zakończenia kursu w Krakowie) trwa już 9 miesięcy !!! Niestety firma Exterea nie potrafi załatwić pozwolenia na pracę we Francji, które musi posiadać każda osoba chcąca tam pracować w naszym zawodzie!!! Procedura się przeciąga,a Pani(e) w Exterei każą mi uzbroić się w cierpliwość (!!), gdyż nie mają na to żadnego wpływu.
To dowodzi o skuteczności tej firmy.!!
Znam też oczywiście kilka osób, którym się udało wyjechać bez większych problemów z Extereą ( to fakt!! ), ale jaka jest gwarancja,że będziecie mieli tyle szczęścia ??
Także radzę to wszystko jeszcze raz przemyśleć koleżanki i koledzy fizjoterapeuci i wziąć pod uwagę to o czym napisałem powyżej !!!!
Pozdrawiam
Witam:) W marcu wysłałam cv do firmy
TAGA MEDICAL
L’intérim des Kinés
Immeuble Le Stratège
348 Avenue du Prado

nie mogę zbytnio nic znaleźć na jej temat i nie wiem czy ktoś już wyjechał do pracy za jej pośrednictwem. Wszystkie inne firmy orgnizują wyjazdy na dłuższy okres czasu, a oni nawet na miesiąc.
Chciałabym wyjechać na 3 miesiące, lipiec, sierpien, wrzesien, a moze i pazdziernik.

Boję się trochę bo nie wiem jak to wszystko wygląda, załatwianie papierów i czekanie na oferty. Nie chciałabym zapłacić u tłumacza za przetłumaczenie dokumentów, pozniej czekac do wrzesnia i nie dostac pracy a zrezygnowac z innych ofert;/ Z tego co czytam mozna nawet 8 miesiecy czekac na oferte... od czego to zalezy?
Myslisz ze na wakacje jest wiecej ofert? Są potrzbni ludze na ten okres? Które miejsce najlepiej wybrac?
odpisz prosze na mojego maila: [email]
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam Dorota:)
Zaintrygowalo mnie: wyslalas poczta? Tu nie ma wskazanego miasta - moze nie doszlo?...
hej.
Wiem o czym mówisz bo moja koleżnka miała dokładnie to samo. exterea mówiła jej identyczne rzeczy - dopiero jak ich przycisnęla i kazała powtórnie wysłac dokumenty to się udało. One pewnei sie gdzieś zapodizały a firmie nie chce się szukać bo mają setki na Twoje miejsce. 9 miesięcy to długo więc raczej bym nie liczyła... ale w internecie jest mnóstwo ogłoszeń kine wystarczy poszukac..pozdrawiam
witam cie guziczku czy moge prosic sie o nr gg lub adres mail chcialbym zadac kilka pytan .pozdraiwam
CV wysłałam mailem, w ogłoszeniach jest podany adres. Szukam szukam ale nadal nic nie widze na ich temat;/ Moze coś o nich wiesz??:>
witam, a co sądzicie o firmie jj communication?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 72

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka