au pair lato 2007

Temat przeniesiony do archwium.
Wybieram się w tym roku jako au pair do Francji. Spełniam w ten sposób wwoje marzenia o pobycie w tym kraju. Mam jednak wiele wątpliwości, pytań, obaw...
Może ktoś z was był na takim wakacyjnym wyjeździe i możee napisać "Nie martw się, to jest OK!":)? Albo ktoś się wybiera?
je jestem jako au pairka od 4 miesiecy i jest ok:) polakow nie ma ale polecam internet jako srodek pomagajacy nawiazac znajomosci:) reszta zalezy do Ciebie pozdrawiam i powodzenia:)
Hej,
ja trzy lata temu podczas wakacji pracowałam jako au-pair pod Paryżem. Zajmowałam się trzema chłopcami i przyznaję, że na początku było ciężko. Jadąc tam byłam przekonana, że jestem w stanie zrozumieć po francusku. Okazało się, że początkowo rozumiałam bardzo słabo, mówili po prostu za szybko, ale już po jakiś dwóch tygodniach zaczęłam łapać, a po dwóch miesiącach mówiłam ponoć tak, że niektórzy brali mnie za Francuzkę :) Są plusy i minusy takich wyjazdów. Przede wszystkim ważne jest, do jakiej rodziny trafisz. Moi trzej chłopcy byli rozpuszczeni, zresztą jak chyba większość francuskich dzieci, w ogóle po sobie nie sprzątali, próbowali wrzucić mnie do basenu, a nad morzem straszyli żywymi krabami :) Zajmowałam się głównie najmłodszym, który słuchał się tylko wtedy, gdy nie było w pobliżu matki. Starsi radzili sobie sami, musiałam "tylko" po nich sprzątać. Ewidentnym plusem są miejsca, które dzięki takiemy wyjazdowi zobaczyłam, przede wszystkim Paryż, miesiąc spędziłam nad morzem w przepięknej Bretanii, weekend w malowniczej Normandii. Choćby z tego powodu warto pojechać :) Oczywiście są i inne zalety: duży postęp w języku, nauka samodzielności i znoszenie tęsknoty za domem, która w moim przypadku była ogromna (codziennie skreślałąm jeden dzień do powrotu...:). Jestem przekonana, że warto pojechać, bo to przygoda życia, można poznać fajnych ludzi i zobaczyć nowe miejsca. A więc odwagi, zobaczysz, że będzie dobrze i będziesz to mile wspominać. Trzymam kciuki i życzę wielu niezapomnianych wrażeń!!!! :)
Hej, ja bylam 2 razy au pair we Francji. w tym roku wybieram sie 3 raz :). Za kazdym razem u innej rodziny - aby moc zobaczyc inny zakatek francji. Za 1 razem bylam wystraszona - jak sie okazalo nie potrzebnie. agencja zadbala o wszystko - opiekowali sie mna przez caly pobyt. jesli nie masz jeszcze rodziny to polecam gawo z gdyni. powodzenia trzymam kciuki:)
dzięki za wasze słowa otuchy! to naprawde bardzo ważne dla kogos kto jedzie pierwszy raz i sie boi tak jak ja... :)
juz mam gotowe prawie wszystkie dokumenty takze na pewno sie nie wycofam, mam nadzieje ze wyjazd dojdzie do skutku!
najbardziej boje sie tego ze bede miala powazne problemy z jezykiem - francuzi mowia bardzo szybko i trudno ich zrozumiec:/
...no i mam nadzieje ze trafie na jakies fajne dzieciaki:)
buziaki!
paśka wiesz ale śledz tez losy ustawy :
"W czerwcu trafi do Sejmu projekt nowelizacji ustawy o płacy minimalnej.
Jeszcze w tym półroczu pojawi się projekt ustawy, podnoszącej w ciągu kilku lat płacę minimalną do 50-60 proc. średniego wynagrodzenia - bo Polacy powinni więcej zarabiać.
nie można pozwolić na to, aby nadal 65 procent pracowników w Polsce zarabiało poniżej przeciętnego wynagrodzenia. Zwrócić jednak uwagę, że podniesienie z dnia na dzień płac mogłoby zachwiać konkurencyjnością na naszym rynku pracy. Dlatego też zmiany powinny być wprowadzane stopniowo, i być poprzedzone rozmowami z udziałem przedstawicieli związków zawodowych

Obowiązkiem rządu jest w związku z tym wprowadzenie takich ustawowych rozwiązań, aby zatrzymać pracowników w kraju. Jeśli nie podniesie się płac do 70 procent średniej, która jest w innych krajach zachodnich, na przykład w Niemczech, ludzie będą dalej wyjeżdżać"
Ja uważam ze już za 60 % średniej krajowej da się żyć w tym kraju jakim jest Polska normalnie i nie ma już rozłąki z rodziną . Życzę powodzenia w szukaniu pracy
witam wszystkich! mam taka sprawe: podczas najblizszych wakacji chcialabym sie wybrac do Francji jako au pair, jednak nie mam pojecia od czego zaczac, tzn. skad wziac pewna agencje, w jaki sposob to zalatwiac czy tez w jaki sposob skontaktowac sie bezposrednio z rodzina. czy moglby mi ktos cos podpowiedziec?:) pozdrawiam i z gory dziekuje:)
czy moglabys mi podpowiedziec w jaki sposob zalatwic taki wyjazd? pozdrawiam:)
hej;-) ja ostatnio czytałam o agencji Gawo z 3 miasta, ktora zajmuje sie takimi wyjazdami.
http://www.prowork.com.pl/index.php?n=58
wejdz sobie na te stronke moze znajdziesz cos dla siebie.pozdrawiam i zycze powodzenia;-)))
Wyjazd zalatwic najlepiej przez agencje. ja bylam z gawo i z nimi wybieram sie ponownie. napisz do nich maila i powiedza Ci zrobic. kontakt do nich to [email] stronka www.gawo.pl tam pracuje kilka osob polecam na opiekuna wyjazdu wybrac sobie p. monike - sama byla kiedys operka i jest wyrozumiala i bardzo pomocna. Jesli chcesz nauczyc sie francuskiego to wakacyjny wyjazd jest znakomity. studiuje romanistyke i juz po 1 wakacjach we francji byla ogromna zmiana na lepsze:) w czerwcu oblalam egzamin z praktycznej nauki francuskiego a we wrzesniu zdalam na 4+!!!!!!!
a ja mam pytanie odnośnie zarobków. jeśli ktoś już to tutaj podawał to przepraszam, pewnie przeoczyłam. najprawdopodobniej w te wakacje wyjadę do znajomych rodziców opiekowac się ich dzieckiem. ale nie mam pojęcia ile zarabia opikunka we Francja. orientujecie się? niechciałabym aby ktoś mnie wyrolował więc wolę się zorientować. byłabym wdzięczna za odpowiedz. pozdrawiam!!!
minimum cos kolo 300Euro na miesiac za 30 godz pracy na tydzien,
moga ci dac wiecej, ale nie musza...
marl dziękuję za info!!! mam już jakieś wyobrażenie o zarobkach. zastanawiam sie jednak jak to będzie wyglądać gdyz miałabym mieszkać u tej rodziny. pewnie inaczej mi to policzą gdyż w jakimś stopniu mieszkałabym na ich rachunek. musze jeszcze się dokładnie zorientowac. jeszcze raz dziękuję! pozdro :):):)
Hej,
każda au-pair mieszka na koszt rodziny, u której pracuje, a te pieniądze, które zarabia, to tak naprawqdę kieszonkowe, a nie jakaś pensja, nie powinna wynosić mniej niż 300 euro (moja rodzina płaciła mi 400 w wakacje). Dla Francuzów to są naprawdę niewielkie pieniądze za taką pracę.
ochhh dzieki! ja się zupełnie w tym jeszcze nie orientuję. nigdy się tym nie interesowałam i teraz jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądac. więc dzieki za info!!! :* dobrze wiedzieć takie rzeczy bo nie jade przez jakąs firmę czy organizację tylko prywatnie więc sama będe musiała wywalczyc to "kieszonkowe". mam nadzieję że wyjdę na swoję :p Pozdrawiam!
och! kiedy nadejdzie ten lipiec! tak mi sie już marzy FRANCJA!!! 2 miesiace we Francji?!?!?! spełnienie marzeń! mimo obaw, strachu, bariery językowe tak juz czekam...
wielkie, niewielkie! to zalezy od rodziny i ich zarobkow: 400 euro na miesiac + mieszkanie i wyzywienie, uwiez mi ze to mimo wszystko spory budzet!
poszukuje rodziny ktora potrzebowalaby opiekunki au-pair na okres wakacji. czy ktos zna moze taka rodzine??? dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam
czesc. ja tez marze o takim wyjezdzie. mam pytanie: jak Ci sie udalo to zalatwic? z gory dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam
Witam wszystkich ja jestem od niedawna au pair we Francji jesli macie jakies pytania lub potrzebujecie pomocy jak wszystko zalatwic lub jak to wyglada tutaj , zapraszam piszcie maile chetnie pomoge [email]
Chetnie nawiaze rowniez kontakt z tymi ktorzy sa juz we Francji jak ja , czekam na emaile.

Ewelina
Witam wszystkich ja jestem od niedawna au pair we Francji jesli macie jakies pytania lub potrzebujecie pomocy jak wszystko zalatwic lub jak to wyglada tutaj , zapraszam piszcie maile chetnie pomoge [email]
Chetnie nawiaze rowniez kontakt z tymi ktorzy sa juz we Francji jak ja , czekam na emaile.

Ewelina

Ewelina
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka