pobyt we francji

Temat przeniesiony do archwium.
wiele osob pisze ze trudno zyc we francji,ja mieszkam tu od sierpnia, zyje w zwiazku z francuzem, bylam w konsulacie, w urzedzie miasta i wszedzie mi mowia ze nie potrzebuje zadnych kart pobytu bo polska jest w unii, oni juz niby takowych nie wydaja dla europejczykow,slyszalam tez, ze po roku moglabym ubiegac sie o pozwolenie na prace bez znalezienia wczesniej pracodawcy???narazie jestem uziemiona do grudnia z powodu wypadku...

pomozcie bo sie przestraszylam jak wszyscy mowia ze o papiery ciezko a ode mnie nic nie chca???
rzeczywiscie zeby wjechac i mieszkac we Francji nie potrzebujesz juz karty pobytu,ale jesli chcesz pracowac to musisz miec pozwolenie o prace ,a aby takowe otrzymac musisz miec karte pobytu:) aby otrzymac pozwolenie na prace na pelny wymiar to musisz byc albo zatrudniona w 1ym z 60ciu zawodow albo byc w pacsie lub po slubie z osoba majaca obywatelstwo .
pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia :)
dziekuje bardzo!!!
znamy sie juz dlugo i myslelismy o slubie ale narazie plany przekreslil ten wypadek..
naszczescie posiadam dyplomy i zawod, ktory znajduje sie na tej liscie wiem ze z praca nie bedzie tak latwo jak z tymi papierami o pobyt ale ten rok i tak mnie nie oszczedzil wiec mysle ze teraz jak dochodze do zdrowia to moze byc juz tylko lepiej :)
wiesz, w merostwie przynajmniej w tym, do ktorego naleze za wiele nie wiedza, wiec sie na ich opiniach nie sugeruj. Ze mna bylo tak, ze jak poszlam do prefectury, to powiedzieli, ze wydac mi nie moga bo Polska jest w uni, anpe stwierdzilo, ze moge pracowac bez pozwolenia, ale jak poszlam do cass to nie dali mi zadnej oferty pracy, bo nie mam karty pobytu, a bez niej pracowac nie moge...A na dobra sprawe to lulu ma racje, z tym ze dodam jeszcze ewentualnosc, mozesz otrzymac karte jak masz dziecko z francuzem (nie musisz miec slubu), ja wlasnie jestem w trakcie jej wyrabiania, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Przyłacze sie do rozmowy. czy możesz mi powiedziec w jaki sposob i gdzie sie wyrabia taka kartę?i czy napewno ma jakies znaczenie konkretny zawod? moge dostac liste tych zawodow? z goyr dziekuje i pozdrawiam
karte pobytu wydaje Prefecture w zaleznosci od Twojego miejsca zamieszkania we Francji (jesli mieszkasz w Polsce, to nie wiem jak to sie odbywa) a dokumenty...? wiesz to chyba zalezy na jakiej podstawie bedziesz miala te karte, ja np. mam dziecko z partnerem, ktory jest francuzem, wiec mam dziecko polsko-francuskie. Na pewno bedziesz potrzebowala akt urodzenia (pelny), przetlumaczony na francuski (tl. przysiegle), 4 fotografie, ubezpieczenie zdrowotne, paszport, dokumenty potwierdzajace miejsce zamieszkania we Francji, nie pamietam co jeszcze, bo ja musialam dodatkowo przedstawic dokumenty dotyczace dziecka. Jesli chodzi o zawody to nie wiem dokladnie, ale poczytaj sobie temat na forum -wyjazd na stale- tam jest zagadnienie dotyczace karty, powodzenia
DZIEKI ZA POMOC ZARAZ SIE ROZEJRZE :)
Salut... Staram sie o karte pobytu do stycznia...Mam pracodawce ktory jest w stanie zpalacic za mnie podatek za zatrudnienie obcokrajowca-skandal jak dla mnie!!!!!!!-i dac prace..Zlozylismy wszytkie potrzebne papiery w prefekturze 6 lutego...i co?? Mam czekac na ich odpowiedz do 5 maja...do tego czsu wazne jest moje récépisse de demande de carte de séjour....czas leci..ja pracowac nie moge a nic z prefkktury nie przychodzi...a jak nie przyjdzie ??? Nie cierpie tego wszytkiego!!!
to moze powinnas isc tam i sie przypomniec, ja zlozylam papiery w merostwie chyba w polowie lutego i mam wezwanie na poczatku kwietnia (mieszkam na wsi, wiec papiery skladam w merostwie a oni przesylaja do prefecture). Sama nie wiem jak dlugo bedzie to wszystko trwalo.
Temat przeniesiony do archwium.