Ja bym Ci radzila sie wstrzymac z wyjazdem.
Po pierwsze, Polacy nie maja prawa do pracy. Mozesz probowac jako pracownik sezonowy, bo procedury zatrudnienia sa prostsze, ale i tak wymagaja zalatwianiu wielu spraw, bez znajomosci francuskiego nawet sie nie dowiesz na prefekturze co od Ciebie wymagaja.
Do pracy we Francji musisz znac francuski w stopniu takim, zeby sie dogadac, jesli chcesz pracowac jako kelnerka czy recepcjonistka. Do prac fizycznych: zmywanie, sprzatanie francuski bedzie Ci potrzebny, zeby ... zrozumiec co od Ciebie chce pracodawca. Francuski Ci potrzebny, zeby zalatwic nocleg, zeby zrozumiec umowe o prace jaka podpisujesz etc.
Jesli nie wiesz teraz o podstawach na jakich zatrudnia sie Polakow we Francji, nie znasz za bardzo miejsc, gdzie szukac ogloszen (wystarczy wpisac w google: praca czy anonse po francusku i juz przeciez znajdziesz, albo strona francuskiego Urzedu Pracy), to zostaje Ci praca sezonowa przy zbiorach czy skorzystanie z biura posrednictwa pracy (ale ja akurat nie wierze w takie biura, bo za duzo "przekretow" sie zdarza, trzeba miec pewnosc w razie wyboru).
Jesli koniecznie chcesz jechac, to probuj jako au-pair, bo czesto szukaja rodziny anglojezyczne czy tez rodziny polskie, lub rodziny, ktore chca, zeby opiekunka mowila do dzieci po angielsku.
Jesli jednak chcesz jechac na wlasna reke to:
- poczytaj sobie na stronie konsulatu polskiego we Francji jak wyglada sprawa z zatrudnieniem Polakow
- poczytaj sobie o tym jakie musisz zalatwic dokumenty i gdzie co zlozyc, zeby pracowac
- poczytaj Forum: tematow o pracy jest co tydzien co najmniej kilka
Ja osobiscie nie radze wyjezdzac do Francji bez znajomosci francuskiego, a tym bardziej do pracy, bo latwo mozesz byc oszukana, bo wykorzystana bedzie wlasnie nieznajomosc jezyka.
W kazdym razie powodzenia!