Problem z praca we Francji jest taki, ze trzeba miec pozwolenie na prace, nie mozna ot tak pojechac i Cie przyjma do pracy. Do tego nie wiem jak wyglada sytuacja, gdy nie jestes pelnoletnia. Sprawy i tak sa skomplikowane, wiec jechac "na slepo" nie polecam, bo to nie ma sensu.
Rozumiem, ze po prostu chcesz pojechac i poznac Francje. Mozesz probowac z kursem francuskiego, ale nie w jakims bardzo znanym miescie jak Paryz, bo to naprawde drogo. I wtedy mozna mieszkac u rodziny francuskiej.
Mozesz sie porozgladac z wolontariatem i jesli masz doswiadczenie z praca nad dziecmi i to lubisz - moze au pair.
Ja akurat swoje sie nazwiedzalam dzieki ... korespondentom :) Oni przyjezdzali do Polski albo ja do nich - i tak chyba najfajniej jest zwiedzic kawalek swiata. Bo poznajesz wszystko z punktu widzenia osob, ktore tam mieszkaja od lat.
A moze w Twojej szkole organizuja wymiany studentow z roznych szkol?
Polecam tez serdecznie wziecie udzialu w programie Unii Europejskiej - Programie Mlodziez
http://www.youth.org.pl/ przez Wolontariat Europejski czy Wymiane Mlodziezy etc. Na tej stronie wszystko jest swietnie opisane, wiec zycze Ci milej lektury, bo to naprawde swietne doswiadczenie!