Au- pair. Porady

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie wszystkie au-pairki :)
Ja chyba juz znalazłam rodzinkę, jednak wiem, że wiele z Was jeszcze szuka.. życze powodzenia!
Chciałabym się jednak zwrócić z pytaniem do tych z Was, które juz były, wróciły, i moga mi udzilić kilka wskazówek.
Np. czym najlepiej jechać, autobusem, samolotem?
Co zabrać, żeby nie wziąsc za dużo? :)
Czy kupić dzieciaczkom jakies prezenty?
A moze rodzicom jakies symboliczne upominki, ale jezeli tak to co?
mam wiele pytań... jeżeli ktos mi zechce udzielić kilku wskazówek bede wdzięczna :)
Pozdrawiam
Papa
Jezeli chcecie piszcie na maila: [email]
A może spotkamy się kiedys na kawce w Paryżu ;)
myślę że prezenty dla dzieci to już standard i lepiej jechać z niz bez-dzieci to dzieci zawsze lubią i chca dostawać prezenty- a we Francji to juz chyba szczególnie!Pamiętam jak te którymi sie opiekowałam regularnie przypominały mi o swoich urodzinach, świetach abym przypadkiem nie zapomniała kupic im prezentu:-)kup jakieś drobiazgi-nie musi to byc cos wielkiego, liczy sie sam fakt.wiesz w jakim wieku są dzieci, spytaj rodziców czym lubią się mniej wiecej bawić.A rodzicom?no cóż pomysł wyświechtany ale chyba najlepszy-album ze zdjęciami o Polsce-jest dużo wydań w języku francuskim.
Co do Srodka transportu do zależy głównie od ciebie, pamietaj tylko że autokarem jedzie się ok 27 godzin.Ja wybrałam samolot,leciałam z wizzair do beauveais-jakieś 70 km od Paryża.nie wiem jak inne tanie linie, wydaje mi sie że jeszcze skyeurope lata na Orly ale nie jestem pewna.
Mam nadzieje ze trafisz na rodzine ktora bedzie ok...Drobne upominki dla dzieciakow to dobry pomysl, na pewno sie uciesza..A co do rodzicow to zalezy..ja rodzicom nie dawalm prezentow...ale rzeczywiscie mozesz podarowac im album o Polsce-jak napisala poprzedniczka-albo jakis samkolyk...Wedlowskie Ptasie Mleczko..:)) W mojej rodzinie uwielbiaja poslkie jedzonko...:))..
A co do podrozy...samolot do Paris Beauvais to linie Wizzaire z Warszawy ale nie wiem jak sie stamtad dostaniesz do Paryza.., albo teraz moze jeszcZe taka mozliwisc- samolot Centralwings z Warszawy do Lille,a pozniej stad od razu wsiadasz w TGV do Paryza..i jestes w centrum..a TGV z Lille do Paryza jest duzo i jedzie 1 h i 4 min. Koszt nie wiem dokladnie jaki, ale jak masz mniej niz 26 lat to zawsze sa na bilety znizki.

Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz smialo!!!Pozdrawiam.
Luna, a w jaki sposob znalazlas rodzinke?
z lotniska beauvais kursuje specjalny autobus do paryza koszt 13 euro od osoby w jedna strone tu jest link jakby co:
http://www.aeroportbeauvais.com/bus.php?lang=fr
Tak bedzie lepiej jak wezmiesz bus z Beauvais..wyjdzie taniej niz TGV z Lille.pozdrawiam.
Do greentea....

Nie wiem czy widzialas jakie ogloszenie dala SMILY ...poszukaj spobie pod tytulmm -szukam au pair na sierpien- moze bedzie Ci interesowalo.pozdrawiam.
Cześć,
Dzięki za rady... kilka dni tu nie zaglądałam, ale miło zobaczyć, ze jednak ktos odpisał :)
Greentea rodzinke znalazłam na stronie, którą Ci polecam http://www.aupair-world.net/ możesz sie tam zarejestrowac, i rodzinki same się do Ciebie odezwą, lub tez poszukac samej. Ja miałam ten problem, ze nie znam dobrze francuskiego, ale jestem dobrej mysli, i mam nadzieję, że szybko sie naucze. Przeraza mnie tylko liczba dzieci - 5 :) Ale dam rade:)
Bardzo chce tam jechac, wiec jestem dobrej mysli.
Co do środka transportu to tak sie zastanawiam, autobusem długo, ale przynajmniej od razu na miejsce, i moze troszke taniej. Ale samolotem szybciej i wygodniej.
Wedlowskie ptasie mleczko...słodziutko :) a jak sie czekoladka rozpusci ? :))
Musze sie jeszcze nad tym zastanowić, pewnie album juz maja, moje dwie poprzedniczki były z Polski :)
Uwielbiam przygotowania i pakowanko...ale jeszcze miesiąc :))

Pozdrawiam.
Postaram się zaglądać cześciej :)
Czesc...Nie martw sie ze nie znasz dobrze jezyka, ja nie znalam w ogole..:)) Jak rodzinka bedzie ok to pomoga Ci w nauce,znalezc swietna szkole, moze poznac z jakimis francuzami w Towim wieku, co uwazam za najlepsza metode jezeli chodzi o szybka nauke jezyka.
Piatka dzieciakow???? powodzenia..Poznalam tutaj dziewczyne ktora tez jako opiekunka pilnowala 5 dzieciakow..byla to rodzina artstokratyczna..zadnego telewizora w domu, ciagle, wspolne modlitwy, a podczas rodzinnych obiadkow gdzy zjezdzala sie cala rodzina koleznak zostawala sama z 24 dzieciakami!!!!!!!!!!
Mam nadziej ze Ty trafisz na normalna rodzine...powodzenia.
hej:) ja juz tez mam znaleziona rodzinke i wyjezdzam na poczatku wrzesnia...wszystko zalatwialam przez francuskie biuro CIVEL ktore polecila mi kuzynka.... im blizej wyjazdu tym bardziej sie boje lae mam nadzieje ze bedzie dobrze....to wielka szansa zeby nauczyc sie pozadnie jezyka i poznac kulture francuska:)
a co do rodziny to bede sie zajmowala 4 chlopcami w wieku 11, 9, 7 i 3 letnich wszyscy chodza do szkoly wiec chyba nie bedzie zle zalezy jeszcze jake bede miala obowiazkI:) tego jeszcze nie wiem bo czekam na maila od ma famille:D rozmawialam juz z kilkoma au-pairkami ktore jechaly z tego biura i sa zadowolone nie spotkalam sie z negatywna ocena wiec to chyba dobre biuro:)no i pani Fabienne bardzo sypatyczna jest wiec jakby co to sie zglosze do niej:D zycze wszystkim przyszlym au-pairka powodzenia:) i bon voyage !
Witam wszystkich ja jestem od niedawna au pair we Francji jesli macie jakies pytania lub potrzebujecie pomocy jak wszystko zalatwic lub jak to wyglada tutaj , zapraszam piszcie maile chetnie pomoge [email]
Chetnie nawiaze rowniez kontakt z tymi ktorzy sa juz we Francji jak ja , czekam na emaile.

Ewelina
Witam wszystkich ja jestem od niedawna au pair we Francji jesli macie jakies pytania lub potrzebujecie pomocy jak wszystko zalatwic lub jak to wyglada tutaj , zapraszam piszcie maile chetnie pomoge [email]
Chetnie nawiaze rowniez kontakt z tymi ktorzy sa juz we Francji jak ja , czekam na emaile.

Ewelina
Witam ponownie :)

Co do pomysłu z francuzem w moim wieku to jestem za ;) ale co do 24 dzieciaków, to nieee... Piątka to i tak sporo, a żeby było ciekawiej ona jest znowu w ciąży... czego dowiedziałam się przez telefon. Ale wydaję się być miła i sympatyczna :)
Bardzo chcę jechać, więc mogę nie zauważać różnych minusów... już jestem w siódmym niebie, a tu sesja przede mną :/
Dzisiaj muszę się juz zdecydować na autobus, lub tanie linie... i nie wiem, co robić...
Autobusikiem z miejsca na miejsce...ale tak długo...
oj ciężka sprawa..
A mam jeszcze jedno pytanko: orientujecie się jak jest z prawem jazdy?
Kiedyś wyrabiałam miedzynarodowe, jednak niestety straciło ważność, myślicie że wystarczy, że mi podbiją tamto, czy musze czekać na nowe, a może teraz wogole nie trzeba, tylko wystarczy nasze?
Kolezanki mi doradzaja jeszcze kartę euro student, po to aby miec ubezpieczenie, a Wy jakie macie zdanie na ten temat?
I wogóle dziękuję za wszystkie rady :)
Pozdrawiam ciplutko.
Salut...Jezli chodzi o prawo jazdy to spokojnie mozesz tutaj uzywac naszego...Tylko musisz uwazac poniewaz sa troszke inne zasady jazdy..:))tz we Frnacji zawsze pierszenstwo ma ten z prawej..ale na pewno sie przyzwyczaisz...
Co do karty euro student nie umiem Ci odpowiedziec..ja wyjezdzajac tutaj wyrobilam soboe karte euro 26 i okazalo sie ze we Fr nie jest ona wazna.. :)wiec radze sie dobrze dowiedziec..powodzenia podczas sesji!!!
mam do Ciebie kilka pytan,czy moglabym sie z toba skontaktowac przez mail?
Witam wszystkich.
Ja również w te wakacje wybieram sie do Francji, już nie mogę się doczekać:))) Teraz mnie to wszystko przeraża, ale mam nadzieję że będzie dobrze. Ciężki czerwiec: sesja i przygotowania do wyjazdu. Pozdrawiam wszystkich. Czy ktoś bedzie może w Bretanii??
Hej:)ja bede z rodzinka na wakacjach na wyspie brehat...bedziesz moze gdzies w poblizu??
ja bede w Quiberon
sprawdzilam sobie i juz wiem ze bedziemy w sumie niedaleko, bo ok. 100km. ty bedziesz tak jakby na polnocy a ja na poludniu tego cypelku (patrzac od strony Rennu). a gdzie wogole reszte czasu bedziesz mieszkala, oprocz wakacji na Brehat???
Hej Karolina!!!! Jestem ciekawa u jakiej rodziny bedziesz w quiberon... Trzy lata temu tez tam bylam :):)
czesc.
ja bede u rodzinki, ktora nigdy jeszcze nie miala dziewczyny au-pair.
a napisz cos wiecej o tym miejscu. jak tam jest. i wogole ile mialas dziciakow i czy ci sie podobalo czy nie. co porabialas w wolnym czasie?moze jakies rady. a masz tam jakis znajomych?
pozdrawiam
Hej,
ja wylatuję 15 września. Będę au pair w Annecy, w departamencie Haute Savoie (Alpy). Poszukuję dziewczyn, które również wybierają sie w tamtą okolicę (albo już to uczyniły).
Mój mail: [email]
ja wlasnie wrocilam 4 dni temu z Francji.poszukuje pilnie rodzinki we Francji,ktora potrzebuje fille au pair.posiadam doswiadczenie w opiece nad dziecmi,bo opiekowalam sie przez 1,5 roku dwojka dzieci.z jezykiem francuskim nie ma problemu,poniewaz uczeszczalam tam na dwa kursy jezykowe.jezeli ktos moglby mi pomoc prosze o kontakt [email] pozdrawiam asia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia