Studia anglojezyczne we Francji?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie!

Jestem studentka III roku ochrony srodowiska na AR w Szczecinie.
W moim zyciu ulozylo sie tak, ze niedlugo wychodze za maz za obywatela Francji.

Kontynuacja studiow w Polsce nie bedzie mozliwa. Czy zatem moge w jakis sposob kontynuowac nauke (na III roku) we Francji? Niestety moja uczelnia nie ma podpisanej zadnej umowy "Socratesowo/Erasmusowej" z jakakolwiek francuska szkola wyzsza.

Czy istnieje cos takiego, jak studia (kontynuacja) dla obcokrajowcow?
Slyszalam rowniez, ze jesli w spisie (z programu Socrates/Erasmus) mojej uczelni nie ma szkoly, ktora mnie interesuje, w tym wypadku moge zalatwiac wszystkie formalnosci indywidualnie...?

Dodam jeszcze, ze nie znam francuskiego ani troche... Jedyny jezyk, w jakim moglabym tu studiowac to angielski (i polski rzecz jasna ;)).

Czy istnieje jakies wyjscie z tej sytuacji? Wiem, ze jest zakrecona, ale coz... Zycie...

Z gory dziekuje za informacje.
Przepraszam za brak polskich znakow - nie jestem w Polsce.

Pozdrawiam :)!
kropelka
Przejrzyj wyszukiwarke, kilka osob sie juz o to pytalo, kliknij tez na moj "nick", bo pisalam dosc troche w innych watkach o tym.

W skrocie. Czy Twoje studia to studia licencjat plus mgr? Jesli tak, to mozesz kontynuowac studia magisterskie, jesli masz tylko 3 lata, to mozesz sie orientowac czy oni nie moga Ci zaliczyc tych 3ch lat tak zebys mogla rozpoczac pierwszy rok magisterki. Informacje - na stronach uczelni.

Cos takiego jak kontynuacja nie istnieje, jesli chcesz studiowac - robisz to na takich samych zasadach jak Francuzi - tyle tylko, ze jako obcokrajowiec z Unii musisz troche wiecej dokumentow poprzynosic, no i zdac egzamin z francuskiego (na niektorych uczelniach nie musisz - ale i tak studia po francusku, wiec zeby skonczyc te studia musisz miec odpowiedni poziom).

I tak wszystko bedziesz indywidualnie zalatwiac - wchodzisz na strone uniwersytetu, ktory cie interesuje i klikasz na Inscriptions, tam beda info odnosnie studentow pochodzacych spoza Francji i z Unii, albo bezposrednio na Etudiants étrangers. Trzeba sie troche nachodzic, pozalatwiac mase spraw, ale wbrew pozorom nie jest tak znowu trudno to wszystko zorganizowac.

Bez znajomosci francuskiego, masz raczej male szanse na studiowanie, bo np. na anglistyce na licencjackich studiow jest czesto duzo zajec po francusku - zmienia sie to na studiach magisterskich, tam wiecej angielskiego niz francuskiego.

Zostaja programy studiow ekonomicznych na niektorych wydzialach uniwersytetow czy politechnik czy w écoles de commerce.

Jezyk polski mozna studiowac, ale po francusku w olbrzymiej wiekszosci bedziesz miala pewnie zajecia.

Jakie inne wyjscie - obejrzyj sobie strony grandes écoles (wchodzac np. na francuska wiki masz spis chyba wiekszosci z nich), bo sa tam uczelnie, ktore oferuja studia scisle i moze znajdziesz perelke i studia tylko po angielsku. Niestety, moze sie to wiazac z duzymi kosztami.

Zostaja tez szkoly policealne, gdzie uzyskujesz tylul technika - BTS, moze sie uda znalezc cos po angielsku. Sa tez czasem kursy np. sekretarskie i czasem sa tylko po angielsku - ale koszty takich kursow sa dosc duze.

Polecam jak najszybciej isc na intensywny kurs francuskiego i ogladac po kolei strony uniwersytetow, politechnik, grandes écoles w regionie, gdzie planujesz mieszkac i pisac maile do sekretariatow, profesorow - mam nadzieje, ze cos znajdziesz.
Witam, czy orientujsz się może co do wyznaczników u nas STUDIUM. chce rozpocząć jakiekolwiek studium we francji z aranżacji wnętrz.Proszę o pomoc