małżeństwo z francuzem

Temat przeniesiony do archwium.
witam,
czy ktoś wie jak długo trzeba czekac na pozwolenie na prace po zawarciu związku małeńskiego i jakich formalnosci trzeba dopełnić.
z góry dziekuje za odpowiedz ;)
temat poruszany wiele razy, wystarczy poszukac w forum...

oto jeden z linkow:

http://www.francuski.ang.pl/slub_8269.html
prawo do pracy dostalam od razu jak zlozylam wniosek o nowa karte pobytu, po 2 mcach oczekiwania dali mi carte de résident na 10 lat
dzięki za odpowiedź Marl, a że na forum jest...hmm tak też przeczuwałam i szukałam :) ale z efektami jak wyżej wiec dziekuje za wyrozumiałość i pozdrowienia
hejka:) niestety od marca tego roku powstala nowa ustawa i niestety na niekorzysc dla nas polakow... ani pacs ani slub z francuzem nie da nam karty pobytu i pozwolenia na prace.sama staralam sie o papiery ,ale w prefecture powiedzieli ze polacy sa w uni europejskiej ,z wiazku z tym mozemy legalnie tu mieszkac. mozemy sie starac o pozwolenie na prace gdy znajdziemy pracodawce,a wiadomo ze bez karty pobytu nie znajdziemy pracodawcy tak latwo.fajna ustawa,nie? pozdrawiam
A mozesz podac blizsze informacje odnosnie tej ustawy, numer i dokladnie kiedy weszla w zycie, bo o niczym takim nie slyszalam. Kilka osob, ktore znam wyszlo za maz za Francuza/Francuzke lub sie sPACSowali od marca i nikt nie mial jakichkolwiek problemow z uzyskaniem carte de séjour z prawem do pracy, wiec jest to troche dziwne.

Odnosnie info z prefektury, wiesz - oni czesto sami sie gubia, a poza tym ta kwestia, ze mozemy tu mieszkac legalnie, ale karte pobytu z prawem do pracy potrzebujemy to czesto sie pojawia i trzeba ich uswiadamiac. Wydrukuj info z Internetu i ustawy i idz do prefektury, pewnie spotkasz inna osobe i ona Ci poda zupelnie inna informacje.

Pracodawce mozna oczywiscie znalezc bez karty, bo o karte stara sie po uzyskaniu promesse d'embauche czy pokazaniu kontraktu.

A poza tym karte pobytu mozesz uzyskac od reki, a wlasnie za karta pobytu z adnotacja: pozwolenie na prace trzeba troche pochodzic. Moze sie po prostu pytalas o zwykla karte pobytu, bo takiej jako tako nie potrzebujemy.

Ostatnio jesli chodzi o malzenstwa, to sie zmienilo to, ze trzeba dluzej czekac, aby moc starac sie o obywatelstwo i tyle.
niestety nie mam tej ustawy,ale chodzilam do dwoch prefecture kilkakrotnie i nawet moj luby dzwonil tam nie raz i niestety ciagle to samo:(ustawa zmienila sie w marcu ,nie pamietam dokladnie ktorego.
i nie raz prosilam o carte de sejour temporaire do vie privee et familiale...i co?i nic
Nie wiem, moze masz pecha, bo nikt z tym nie mial problemow. Popros o dane tej ustawy, przeczytaj i idz jeszcze raz do prefektury.
chyba mam pecha w takim razie...w kazdym razie dzieki za uswiadomienie;)bedziemy pisac list do tego glownego faceta od ustaw i sie zobaczy...co z tego wyjdzie.
tak naprawde to juz nie mam sily do prefecture!oni nic nie wiedza!moj luby nawet kupil ksiazke o prawach obcokrajowcow i tam bylo napisane ze potrzebuje karte,mimo tego ze pl jest w ue...chociaz szanowne panie w prefecture zapieraja sie nowa ustawa i juz!jak tu nie zwariowac? pozdrawiam
http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/F2209.xhtml
te informace znalazlam na stronie service-public.fr wynika z tego ze jako zona obywatela francji masz prawo do "Cartes de séjour temporaires : délivrance de plein droit", wydrukuj to i idz do nich moze jak pokazesz czarno na bialym cos im sie rozjasni:) bo jedno jest pewne na rzetelne informacje z ich strony nie mozna liczyc, kazdy mowi cos innego
powodzenia:D
http://www.consulat-pologne-paris.com.fr/Dok_praca.html
a to na deser;), informacja dla obywateli polskich zamierzajšcych pozostać we francji dłużej niż 3 miesišce (praca, studia itp.)ze strony konsulatu, w przypadkach szczegolnych:
-współmałżonkowie obywateli francuskich, o ile zamierzają przejawiać aktywność zawodową, otrzymują z mocy prawa kartę pobytu z zezwoleniem na pracę, ważną 10 lat. Ograniczenia okresu przejściowego ich nie dotyczą.
pozdrowienia
dzieki wielkie za info!!przyslali mi pisemko po 2-OCH mies.ze nie potrzebuje tej karty.burdel maja jak nic w papierach i nie lapia sie sami...pozdro i jeszcze raz dzieki!!!
i ustawy sie zmieniaja co chwila!oszalec mozna
a przyslali mi cos takiego:
.........................................cos tam cos tam.............................................................
" Toutefois ,de par le decret du 21 mars 2007,réglementant les conditions d'etrée et de séjour en France des ressortissants des Etats membres de la Communauté européenne vous bénéficiez de la libre circulation.
En conséquence,vous êtes en sejour régulier sur le territoire national,vous n'êtes
soumise à la délivrance d'un quelconque titre de sejour sauf si vous souhaitez travailler.
Dans ce cas,munie d'une promesse d'embauche,vous devrez vous présentez dans mes services anfin de retirer des contrats de travail,à faire compléter par votre employeur,pour que ceux ci les transmettent à la Direction Départementale du Travail et de l'Emploi,seule habilitée à vous delivrer l'autorisation de travailler sur territoire national."

et vola
a przyslali mi cos takiego:
.........................................cos tam cos tam.............................................................
" Toutefois ,de par le decret du 21 mars 2007,réglementant les conditions d'etrée et de séjour en France des ressortissants des Etats membres de la Communauté européenne vous bénéficiez de la libre circulation.
En conséquence,vous êtes en sejour régulier sur le territoire national,vous n'êtes
soumise à la délivrance d'un quelconque titre de sejour sauf si vous souhaitez travailler.
Dans ce cas,munie d'une promesse d'embauche,vous devrez vous présentez dans mes services anfin de retirer des contrats de travail,à faire compléter par votre employeur,pour que ceux ci les transmettent à la Direction Départementale du Travail et de l'Emploi,seule habilitée à vous delivrer l'autorisation de travailler sur territoire national."

et vola
No i maja racje :) Tylko, ze od tego zapisu jest dyspensa pod tytulem malzonek obywatela francuskiego i w tym zakresie zadne zmiany nie nastapily, co wlasnie jest napisane we fragmencie, ktory zacytowals. Ten akurat przepis pasuje do sytuacji kogos, kto nie jest sPACSowany i nie zawarl malzenstwa z Francuzem/Francuzka.

Jak im przyniesiesz info, ktore znajdziesz w necie i ktore (A)na Ci np. tez podeslala, plus wydrukuj sobie ustawy, to oni nie moga tego nie przyjac. A jak nie, to wyzsza instancja i tyle.

Nie mozna sie zniechecac, a Twoja ulubiona strona powinna zostac http://www.legifrance.gouv.fr/ i do prefektury nie mozna sie wybierac z pustymi rekoma - tylko zaopatrzeni w dekrety, przepisy i ustawy.

A moge sie zapytac, w ktorym departamencie mieszkasz, ze tyle problemow? Moze nie ma tam zbyt wielu obcokrajowcow i z tego wynika ten problem?
(A)na podawala strone z info o pracy na stronie konsulatu RP w Paryzu. Nie wiem, czy zauwazylas to oprocz polskiej wersji pdf jest tam jeszcze francuska, jakbys miala sie na nia powolywac.

Klikajac na ten link sciagniesz od razu pdf
http://www.ambassade.pologne.net/ambasada/news/travail.pdf
hejka ;) jestem spacsowana od 3mies. a mieszkam w bonlieu Nogent le perreux,a problemy mialam w Crteil i w Nogent wlasnie:/ patrzylam wczoraj ustawy fr z lubym i to jest tak napisane,ze nawet on nie rozumie...za duzo ustaw i zadnej sensownej.dzieki za dziewczyny za pomocne linki,zaraz sobie sprawdze:)
wszystkio co czytam jest z data czerwiec 2006,nie wiadomo czy to aktualne,bo jak pisalam ,przepisy sie caly czas zmieniaja i nawet oni nie nadazaja chyba za nimi :( a moze i nie pisalam... pozniej napisze na jaka str moj luby wchodzil ,bo tam byly nowe ustawy ,ktore powstaly od marca br. niestety nie wiem jaka to byla stronka...
Wiesz, jakby oni nagle wymyslili, ze nie mozna uzyskac karty pobytu w ten sposob, to sie mozna powolywac na odpowiednie przepisy unijne. Problem taki, ze jako taki PACS w Unii nie istnieje, wiec i tak to juz jest pojscie na reke, ze uznaja PACS. Natomiast z malzenstwem - to juz musza uznac.

A jak sa przepisy, do ktorych nie ma za wielu zastrzezen, to moga i byc datowane na rok 1950, jesli nie byly zaktualizowane i zmieniane. Z tych fragmentow ustaw marcowych, ktore podalas NIC nie wynika odnosnie malzenstw i zalegalizowanych zwiazkow, wiec spokojnie sie mozesz powolywac na przepisy z 2006. Oni Ci maja udowodnic, ze cos tam zmieniali i juz sie nie kwalifikujesz. Ale przeciez nic nie zmieniali w kwestii malzenstw, wiec drukujesz, idziesz i jeszcze raz.

Ciekawe, ze w calej Francji to uznaja, a u Ciebie nie? Pewnie nie maja za wielu takich przypadkow i tyle.

Zreszta jak Ci powiem, ze w konsulacie RP w Paryzu tam pracujace osoby nie do konca sa obeznane z prawem do pracy Polakow, to sie nie dziwie, ze nagle w prefekturach tez sie myla.
mowicie od marca weszla ta ustawa?
dziwne, bo moj slub byl 24 marca, jakies 2 tyg pozniej poszlam odnawiac swoj titre de séjour i zaraz po tym dali mi récepissé ktory mi dawal prawo dopracy a za jakies 2 mce dostalam karte rezydenta na 10 lat zprawem do pracy i wcale ich o to nie prosilam, bo jako studentka i tak mialam prawo do pracy...
wiec troche dziwne ze wam truja o jakiejs nowej ustawie

moze na ich decyzje wplynal tez fakt, ze ja juz tu prawie 6 lat jestem (zawsze legalnie)
wiesz co?chyba masz racje.normalnie jeszcze raz tam pojde z wydrukowanymi "duperelkami" i zobaczymy.a tak na marginesie to moja znajoma tez ma taki problem,mimo tego ze ma slub;)pozyjemy,zobaczymy...dzieki jeszcze raz i jak cos sie zmieni,dam znac;);) pozdrowionka
a co do konsulatu w paryzu,to tam jest tragedia!ale to nic...
(A)na,tak w ogole to dzieki wielkie za bardzo interesujaca stronke ;)Jinelle,tobie tez dzieki wielkie za uswiadomienie;);)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Studia językowe