au-pair legalna czy nie?

Temat przeniesiony do archwium.
Może ma ktoś jakieś sprawdzone inf co jest z tym legalnym i nielegalnym pobytem, bo mam sprzeczne informacje. Czy nadal obowiązkiem jest podjęcie kursu jezykowego? Ja i tak pójdę do szkoły ale słyszałam również że by być legalnie kurs językowy musi być intensywny - przynajmnije 20 h tygodniowo. Nie będzie mnie na niego stać! Poza tym czy rodzina musi mnie gdzie rejestrować? Jeśli nie zarejestruje czy grozi mi coś z tego tytułu? Jak z Wami było? Bo prawdopodobnie będę jechała bez pośrednictwa agencji, być może po prostu zastąpię inną dziewczynę, która pomaga mi załatwić tam prace. Jak macie jakieś inf proszę dajcie znać. A i jeszcze jedno, jakie ubezpiecznie najlepiej sobie wykupić? Z góry dziękuję za informacje.
czy karta Euro
najlepiej by było, gdybyś zadzwoniła do Ambasady i dowiedziała się czego potrzebujesz. Nie wiem, jak jest teraz, ale jeśli planujesz tam roczny pobyt, to na pewno musisz się tam zameldować (jesli oczywiście planujesz legalny pobyt), żebyś w ogóle miała tam jakieś ubezpieczenie. Musisz otrzymać tez kartę pobytu, kiedyś , zeby ją dostac trzeba było mieć tzw, visa de long sejour, nie wiem jak jest teraz, dlateog proponuję tlefon do Ambasady:)
dzięki za informację, ale słuchaj co dokładnie oznacza pobyt nielegalny? czy jeśłi rodzina mnie nie zarejestruje - ponoć to jest wymagane - to coś mi grozi z tego tytułu? To co ubezpieczenie będzie nieważne?
Ja bylam opiekunka na czarno...:)) Czyli bylam niezmeldowana, nie mialam ubezpiecznia itd. Na poczatku mi tow w ogle nie przeszkadzalo( obiecywali ze to "jutro "zalatwia :) ) a pozniej zalowalam ze ich nie meczylam o to. Czasmi ejst tak ze jak dziwczyny sa legalnie to dostaja mniejsze pieniazki..Tak bylo z kumpela ktora poznalam juz we Fr..

Co do kart Euro 26 dowiedz sie czy jest ona wazna we Fr...nie chce Cie wporwadzac w blad, ale z tego co poamietam ja soabie ja wyrobialm i pozniej okazalo sie we Fr ze ona tam mi w niczym nie pomoze.
no ok sprawdzę tą kartę, póki co dziękuję za informacje - pozdrawiam! :)
Hej ja przyjechalam do Francji na rok i mam ubezpieczenie w postaci kary Euro 26 nie wiem czy jest to dobre ubezpieczenie bo nie korzystalam jeszce z niego ( i mama nadziej ze nnie bede musiala) ale moja znajoma tak i byla zadowolona
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia