slub cywilny

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc, z narzeczonym mamy problem z zalatwianiem dokumentow do slubu cywilnego tutaj we Francji. Ja jestem francuska, on jest polakiem, wszystkie jego dokumenty byly tlumaczone w Polsce przez tlumacza przesieglego!! Teraz w merostwie nie chca nam uznac tych dokumentow bo nasz tlumacz przesiegly nie podlega francuskiej ambasadzie!!! Czy ktos spotkal sie z takim wypadkiem i co teraz z tym zrobic?? Serdecznie dziekuje o pomoc.
Sofija:), ja bym się wstrzymał jednak do 1 stycznia 2008. Polska będzie w strefie z Szengen, więc i podejście urzędników francuskich do obywateli Polski się zmieni
Czesc ..my bralismy slub cywilny w czerwcu...U nas bylo odwrotnie jezeli chodzi o obywatelstwo.. Wiekszosc papierow dla mnie zalatwialm przez Konsulat Polski..wiec oni tez tam od razu wszystko tlumaczyli..a np akt urodzenia tlumaczylam na miejscu we Fr, w mijscowosci gdzie bralismy slub ..wiec nie mielismy takich problemow..Ale slyszalam ze sie tak czepiaja..Powodzenia!!! i Gratuluje!!!!
Dzieki :-) Rowniez gratuluje!! Do stycznia nie moge czekac, bierzemy slub koscielny w Polsce 29-ego grudnia a cywilny tutaj trzeba wziasc przed... Wlasnie kolejny raz bylam dzis w merostwie i nie da rady musze dokumenty udac do tlumacza przesieglego aby mi podbil niby "dobra" pieczatka. Tylko ze gdzie nie zadzwonie to mowia ze odkad Polska jest w UE to wszyscy tlumaczy przesiegli sa tlumaczami przesieglymi no ale coz, taka jest francja... Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam :-)
Sofija. Gratuluję :-)
sofija,sprobuj isc do tribunalu albo konsulatu,tam maja liste osob przysieglych,ktorzy moga przetlumaczyc z pl na fr.ja tez mialam taki problem (prawie) ,tylko ze ja mialam pacs i powiedzieli mi ze w pl przetlumaczone dokumenty nie sa wazne i musze przetlumaczyc w konsulacie,a tam wiadomo licza sobie troche za te papiery:od36€ do 90€,zalezy co.ja tlumaczylam w konsulacie,czekalam tydzien a na drugi papier miesiac.poszlam do tribunalu,a tam pani mi powiedziala ze mam przetlumaczone papiery,ale nie od osob ktore oni maja na liscie...po tel itd okazalo sie ze jest ok. ale prawda jest,ze burdel w papierach i ustawach maja! powodzenia
>no ale coz, taka jest francja...
A jak ja mówię o zacofaniu Francji i francuzów w Polsce to najchętniej by mnie powiesili :-)
moze dlatego ze nie znaja kochanej francji i jej wspanialych ustaw jak my:)
Czesc, dawno nie pisalam bo bylam poprostu zalamana!!! Nie uznali naszych papierow przetlumaczonych drugi raz, tym razem u tlumacza przesieglego z listy ambasady!!! Dodatkowo, wszystkie dokumenty zostaly jeszcze podbite w MSZ. Ale tutaj, w mojej Francji ;( powiedzieli ze nie uznaja tych dokumentow, ze to im nie wystarczy, dla nich to jest wszystko nic warte! Wierzy ktos ze moga sie do tego stopnia czepiac??? Ale przeciez to za kazdym razem kosztuje i pomijajac ten fakt, co oni sobie zycza..... Nic juz nie rozumiem, jestem zalamana... Pfff, a ja sie w tym kraju urodzilam, wstydzic sie???
Sofija:) masz rację Francja jest dziwnym krajem
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka