Ile sie zarabia we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem pracownikiem francuskiej firmy i wydaje mi sie że szef coś kręci z zarobkami (umowę mam tylko w języku francuskim). Związku z tym proszę może mi udzieli ktoś odpowiedzi na pytania.
1.Ile wynosi najniższa płaca + dodatki w budownictwie na terenie Francji (ja dostaje 1204 ze wszystkim)
2 Ile winien zwracać mi szef za kilometr przejechany pojazdem prywatnym w celach służbowych.opel vectra 1,7 TB moc 60KW.
z góry dziękuje za odpowiedź. Jurek
Witaj,

nie wiem czy Ci to pomoze, ale orientuje sie, ze placa minimalna na terenie Francji wynosi 1280,07 brutto (1005,37 eur netto) tzn 8,44 eur/godz.

Co do km niestety nie mam zadnych informacji.

Pozdr.
Serdeczne dzięki za odpowiedz. Na kontrakcie mam 1550 i odliczając podatek 19,4% to i tak zalatuje jakieś 30 ale w budownictwie obowiązuje dodatek żywieniowy 160 za miesiąc do pensji. czyli jak by nie patrzył facet oszukuje mnie na jakieś 200 euro. Pozdrawiam
te 1204 to dostajesz tyle na reke, tak?
mi sie wydaje ok, ale musisz sobie sprawdzic na fiche de salaire (bo chyba ci pracodawca wydaje co miesiac? ) , bo wiesz z tego 1500 to pracodawca placi kupe skladek i ty tez placisz skladki na kase chory na kuroniowke, rente itp.
wiec radze ci najpierw sprawdzic zanim zaatakujesz pracodowace, ze cie oszukuje...
a tak poza tym, to jak ty odliczasz ten podatek 19%? we Francji nie placisz podatku co miesiac, tylko raz na rok ci podliczaja...
wiec twoje kalkulacje sie nie zgadzaja,
masz 1500 wyplaty na papierku i od tego odliczasz wszsystkie skladki i wydaje mi sie ze wlasnie cos kolo 1200 na reke wychodzi
może i wychodzi tak około 1200 poprostu patron odlicza sobie za moje mieszkanie które obiecał za darmo. (warunki spartańskie) kwotę 200 euro a w 3 osoby to w okolicach Caen można wynająć niezłe mieszkanie, które obiecał za darmo. Na dzień dzisiejszy moja wiedza na ten temat się powiększyła i wiem że czas zmienić firmę . Dzięki za zainteresowanie moją sprawą, kraj jest fajny ale trafiłem na nie tych ludzi.Pozdrawiam Jurek
p/s na odcinku mam 1800 i po potrąceniach wychodzi 1200
Temat przeniesiony do archwium.