Carte de Séjour po paksie

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
chcialam zeby ktos mi podpowiedzial jakie papiery trzeba miec po podpisaniu pacsu z obywatelem francuskim aby uzyskac karte sejour ( z pozwoleniem na prace) poniewaz wszedzie sie pisze o listach wymaganych papierow a ja takowej listy niemoge nigdzie znalesc w internecie jezeli ktos juz to zalatwial bardzo prosze o podpowiedzi:) z gory dziekuje ania!
Wystarczy obejrzec w archiwum, watkow o PACSie bylo mnostwo.

Listy tych dokumentow sa oczywiscie na stronie prefektury, nie jest trudno znalezc.

A poza tym najlepiej sie udac na prefekture, gdzie mieszkasz, tam Ci od reki dadza ta liste dokumentow, ktore trzeba doniesc.

A poza tym po PACSie NIE DOSTAJE sie carte de séjour, od reki! Jesli sobie poczytasz strony dotyczace karty pobytu (np. na stronach merostwa), to sie dowiesz, ze fakt posiadania PACSU NIE daje automatycznie prawa do carte de séjour z prawem do pracy, tylko jest czynnikiem, ktory sprzyja otrzymaniu takiej karty.

Wystarczy w wyszukiwarke wrzucic carte de sejour i spedzic kilkanascie minut na przegladnieciu stron, a wszystkiego sie dowiesz.
hej Jinelle!
Dzieki za informacje akurat to co mi napisalas to wiem :-) chodzi o to ze niejestem jeszcze biegla w francuskim wiec niemoge sobie od tak poczytac na stronie francuskiej, do prefektury bede sie udawac w piatek wiec moze i dostane takowa liste ale znajac francuska biurokracje i ich niezdarnosc wole sie przygotowac wczesniej! dzieki za podpowiedz!
Ach, czyli po prostu nie moglas znalezc, bo nie szukalas po francusku?!!!!!

Skoro chcesz ta karte pobytu, po PACSie z obywatelem francuskim, to moze Twoj pacsé by Ci w tym pomogl, skoro jeszcze nie znasz francuskiego na tyle dobrze, zeby sie poruszac po stronach francuskich?!

A francuskiego zreszta sie najlepiej uczy, po miesiacach bojow z administracja francuska o byle duperele ;)

No, nic na stronie prefektury musisz szukac info dotyczacych osob po slubie, jak tutaj, daje przyklad prefektury w Paryzu:
Ogolne info tutaj:
http://www.prefecture-police-paris.interieur.gouv.fr/demarches/etrangers/paris/sejour/ressort_ce/demande.htm

Biorac pod uwage dokumenty do karty Vie Privé, Vie Familiale:
http://www.prefecture-police-paris.interieur.gouv.fr/demarches/etrangers/paris/sejour/ressort_ce/conjoint.htm

Jako, ze chodzi o PACS, to musisz udodowdnic, ze ROK czasu mieszkasz z obywatelem francuskim (wiec wszelkie faktury za cokolwiek z waszymi OBYDWOMA nazwiskami), bo inaczej to raczej niz nie zdzialasz. Musialabys miec mase szczescia, zeby udalo Ci sie zalatwic ta karte bez takich dokumentow.

Jesli poczytasz sobie fora, np. na babemanii czy Wirtualnej Francji, to tam wiele osob mowi o tym, ze nawet z takimi dokumentami trzeba stoczyc boje o ta karte akurat i trzeba udowadniac, ze nam sie ta karta nalezy po PACSie.

Wiec sie uzbroj w cierpliwosc, wydrukuj odpowiednie ustawy i idziesz ze wszystkimi fakturami etc. i masz nadzieje, ze w koncu wydadza pozytywna opinie.

»

Pomoc językowa