poszukuje kontaktu z polakami we francjii

Temat przeniesiony do archwium.
jeśli jesteś polakiem mieszkającym we Francji, i jesteś również skory do pomocy-odpisz na tego posta
A w czym mozna Ci pomoc?
Jestem Polka mieszkającą w Lyon :) odpowiadam na posta no i zapytuje w czym moge Ci pomoc?
Sprawa wygląda tak, razem z dziewczyną która jest w ciąży (6 tydzień) chcemy jak najszybciej wyjechać do Francji, chcemy aby dziecko urodziło sie tam, później studia itp...
Najważniejsze abyśmy obydwoje znaleźli prace i jakiś pokój na początek, ona-najlepiej jako opiekunka dla dziecka, ja-na początku jakąkolwiek.
w tej chwili zależy mam na tym aby ktoś pomógł nam znaleźć (zaklepać) prace i Jakąś stancje. Nie chcieli byśmy jechać w ciemno, choć z drugiej strony troszkę głupio prosić o pomoc obce osoby.
A mozna sie zapytac dlaczego akurat we Francji?

Wszystko zalezy czy znacie jezyk, jesli nie, bedzie Wam ciezko.

Wiecie, ze we Francji trzeba miec pozwolenie na prace, bo do 2011 trwa okres przejsciowy i to nie jest tak jak w Anglii, ze sie jedzie i mozna szukac pracy na takich samych zasadach jak inni obywatele Unii? Najpierw trzeba miec pozwolenie na prace (ciezko je zalatwic, od razu uprzedzam), a potem moze uda sie znalezc prace - niemniej jednak tutaj bezrobocie na podobnym poziomie co w Polsce (podobno w granicach 10%, ale nie liczy sie gro osob, ktore otrzymuja RMI) i wcale nie jest tak rozowo, jak sie opowiada w polskiej telewizji czasem.

Jesli sie jednak zdecydujecie, nie polecam przyjazdu do Paryza, bo ceny sa koszmarne, zwlaszcza mieszkan, jak juz to na przedmiesciach. A jesli chodzi o szukanie pracy to prosze:
www.anpe.fr

Ewentualnie ogloszenia na stronach francuskich, mozesz probowac na Wirtualnej Francji.

Ja bym raczej odradzala przyjazd teraz, jesli nie znacie swietnie jezyka, bo rynek pracy dla Polakow zamkniety i o ile jedna osoba moze by cos znalazla, to juz para, a co dopiero z malym dzieckiem, to moze byc ciezko.

Za 4 lata (a w najlepszym przypadku za 2) rynek pracy bedzie otwarty i latwiej bedzie mozna pokonac trudnosci administracyjne, skoro tak bardzo wam zalezy na przyjezdzie do Francji.
Przypomnialo mi sie. Byl fajny artykul, w ktorym opisywano jak zalatwic prace i mieszkanie we Francji. Dobrze byloby przeczytac przed wyjazdem

http://biznes.onet.pl/18,1428858,prasa.html
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego