Przeprowadzka do Paryza

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich na forum.
Jestesmy rodzina 3osobowa i w niedlugim czasiem przeprowadzamy sie do Paryza.Powod - praca meza.
Obecnie jestem na etapie sprawdzania cen mieszkan,zarobkow i ogolnie zycia w tym pieknym miescie!
Ze wzgledu na to,ze ja niestety nie znam francuskiego (ale jeszcze wszystko przede mna) na chwile obecna nie mam zadnych szans na prace(z tego co widze). Oznacza to,ze moj maz bedzie jedyna osoba pracujaca i zarabiajaca.
Zdaje sobie sprawe,ze pytanie ktore zadam nie jest latwe gdyz kazdy zyje inaczej ale: nie liczac pieniedzy potrzebnych na wynajem m-nia(biorac pod uwage tylko rachunki) ile ok potrzebujemy miesiecznej pensji netto???
Jezeli jest ktos kto moglby mi pomoc to BARDZO prosze o pomoc.

Pozdrawiam,
Witam
Mieszkam w Caen polnoc Francji Normandia wraz z zona i synem od poczatku pazdziernika 2007. Mamy z zona po 26 lat a syn 3 latka. Za mieszkanie dwupokojowe 50 metrow kwadratowych place 475 euro jezeli chodzi o zycie to jest stosunkowo tanio bo spokojnie mozna przezyc za okolo 100 euro tygodniowo. Zarabiam 1400 euro miesiecznie. Wiec moim zdaniem mozna spokojnie zyc w trojke za 1300 euro miesiecznie. Bo dochodza jeszcze oplaty za elektrycznosc okolo 40 euro miesiecznie za telefon internet i telewizje (pakiet NEUF) 30 euro miesiecznie bilet miesieczny na atobusy 30 euro. Zona nie pracuje. Nie jest latwo z praca trzeba znac francuski i dostac pozwolenie na prace trzeba miec wyrobiona karte pobytu z tym tez nie jest latwo biurokracja jest straszna jeszcze do teraz walcze z niektorymi papierkami. Ale warto. Francuzi sa mili i chetnie pomagaja tylko trzeba ich poprosic ladnie. Pozdrawiam Zycze szczescia. Jak masz pytania to chetnie odpowiem.
Pozdrawiam
Arek
Dzieki za informacje!
My jestesmy troszke starsi :)) mamy po 31 lat a nasz synek ma 2,5 roku.
Jestesmy w podobnej sytuacji tak wiec mam kolejne pytanie,jak rozwiazaliscie sprawe z przedszkolem? Poslaliscie synka albo czy zamierzacie?
Co do biurokracji to juz sie o tym naczytalam! Tak wiec powodzenia rowniez zycze!
Niestety,z tego co sie juz zorientowalam,to za takie mieszkanie jakie Wy wynajmujecie w Paryzu placi sie od 800 do 2000 i wiecej...mam tylko nadzieje,ze sie myle!
Jeszcze raz dzieki za odpowiedz!

M
Witam.Jezli chodzi o mieszkanie to wazna sprawa jest jeszcze w jakiej czesci Paryza bedziecie szukali.Ale na sto procent nie bedzie to cena jak w Caen..My wynajmujemy studio ktore ma 17 m2 ( Paris 10) po cenie" przyjacielkiej" jednej znajomej,za 450e. Mieszkania 50 m2 beda w cenie 1000 i wiecej. Podaje Ci strone www.pap.fr mozesz tam zobaczyc jak to wyglada.Pozdrawiam.
Ja nie mieszkalam nigdy w Paryzu..ale moj maz zyl tam przez 8 lat(praca) wiec probuje z niego wyciagnac dla Was jakies wiadomosci:))
Trzeba pamietac, ze wynajecie kazdego mieszkania wiaze sie z kaucja i jest to 3 miesiczny czynsz.. Podobo tez ludzie boja sie wynajmowac meiszkan jezeli pensja jest mniejsza niz 3 razy czynsz.
Ale tak jak napisalm wczesniej im dalej od centrum tym taniej ale to tez zalezy gdzie Towj maz bedzie pracowal..zeby sie nie okazalo ze przez 2 h bedzie dojezdzal do pracy... Oj..chyba przekazlam malo optymistyczne wiadomosci. pozdrawiam.
Z przedszkolem bylo bardzo latwo, jak masz juz wynajete mieszkanie to musisz isc z papierkiem potwierdzajacym wynajem tego mieszkania + akt urodzenia dziecka (po francusku) oraz kopia paszportu twojego i meza, do ratusza miejskiego i tam przydzielaja dziecku najblizsze wolne przedszkole. Tutaj dzieci od 3 lat chodza nie do przedszkola ale do "szkoly". Oczywiscie musicie jeszcze dziecko ubezpieczyc.
Jezeli chodzi o wynajem mieszkania to przez agencje musicie sie liczyc z tym ze zaplacicie 4 razy koszt miesieczny mieszkania na samym poczatku, gdyz oprocz czynszu za mieszkanie bedziecie musieli zaplacic agencji za znalezienie mieszkania oraz bedziecie musieli zaplacic kaucje standardowo 2 razy oplata miesieczna za mieszkanie.
Dodatkowo we Francji z wynajeciem mieszkania nie jest latwo bo nalezy miec zyranta ktory ma stala prace we Francji i ktory podpisze sie na kontrakcie z agencja ze w razie nie oplacania przez was mieszkania on bedzie placil. Wiec jezeli w Paryzu mieszkania sa takie drogie okolo 1000 euro to na poczatek musicie miec okolo 4000 euro na oplacenie mieszkania oraz znac kogos kto pracuje na stale we Francji.
Dodatkowo w Caen spotkalem sie ze zdziwieniem ze chce wynajac mieszkanie 2 pokojowe F2 majac 3 osobowa rodzine powinienem wynajac mieszkanie 3 pokojowe F3. Dodatkowo potwierdzam ze agencje nie za bardzo chca wynajmowac mieszkanie ktorego koszt przekracza 1/3 dochodow wynajmujacego. Wiec tutaj jest klopot bo bedziecie musieli wynajac mieszkanie 2 pokojowe a koszt tego mieszkania nie moze przekraczac 1/3 waszych dochodow, i to moze byc trudne w Paryzu.
Pozdrawiam
Arel
Nelek,Agaarek dziekuje bardzo!
Jestem wdzieczna za kazda nowa informacje!
Nie powiem jestem zaskoczona zyrantem,to tak jak z braniem kredytu :)))!
Prawda jest to,ze nie za bardzo bym chciala aby moj maz do pracy az tak dlugo jezdzil ale wiem,ze wszystko w Paryzu jest mozliwe.To wszystko zalezy od tego gdzie mieszkanie znajdziemy.Zobaczymy! Jestem dobrej mysli :))

Pzdr,
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego