Autostrady platne we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Dzień dobry ;-)
Zastanawiam sie powoli nad wakacjami, a dokładnie nad wyjazdem do Francji autem. Znalazłam strone z cennikiem płatnych autostrad : http://www.asf.fr/control/index.aspx?pageid=Internet2007.12459
Czy jest jakaś strona, gdzie mozna podać trase przejazdu i wyliczyć jaki będzie łączny koszt przejazdu ? Wiem że są niepłatne i płatne autostrady, jak je rozróznić ?

Druga mozliwość to przelot samolotem (biorę pod uwagę płd Francji, okolice Nîmes) i wypozyczenie auta. Zorientowałam sie już jaka jest cena wypozyczenia małego auta na tydzień. Pytanie tylko jakie dokumenty są wymagane i czy płatnośc jest tylko mozliwa wypukłą karta kredytową ?

Pozdrawiam
Ola
hej ! wejdz na stronke np viamichelin.com - podaj adres od do - cene autostrad poda Ci w okienku toll costs .
Pewnie sa inne mozliwosci - ale ja z tego korzystam.
CO do wypozyczalni autek - to chyba wszedzie potrzebna jest wypukla karta...
Dziekuje Ci bardzo !
Fajna stronka, ja zawsze korzystałam z www.world.maporama.com ale tam nie obliczenia ani kosztu autostrad, ani kosztu paliwa.

A jak wygląda, gdy Polak bedzie jeździł prywatnym autem Francuza.
Czy musi miec jakieś upoważnienie np. od właściciela pojazdu ?
Bo moi znajomi mogliby przecież pozyć mi auto (gdybam tak sobie ;-))))
No i co zatrzyma mnie policja i ja pokaże polskie prawo jazdy i francuski dowód rejestracyjny auta ???

Ola
"A jak wygląda, gdy Polak bedzie jeździł prywatnym autem Francuza."
Oficjalnie nie ma problemu z użyczeniem auta, trzeba jednak uwazac, jakie dana osoba ma assurance, bo niektore zasrzegaja sobie, ze w jesli auto bylo prowadzone przez inna osobe, niz wlasciciel, to w razie np. wypadku ubezpieczenie nie zwroci kosztow...

Ja do obliczania tras i kosztow uzywam: http://www.mappy.fr/ :-)
Merci beaucoup !

et bonne journée ;-)
Oleszka
ja tez jezdzilam nie swoim autem na polskich blachac, nie ma problemu. a prawo jazdy polskie tez jest uznawane, nawet mialam kilka razy kontrole i wszystko ok
aha, chyba nie takie bylo pytanie...... :))))))))))
To nic ;-)
A nie jezdzilaś moze francuskim, prywatnym autem (nie swoim) na polskich papierach (tzn z polskim prawem jazdy) ?
Czy ma znaczenie, to że pozyczyłam auto od znajomego Francuza, a mam polskie prawo jazdy i nie jestem właścicielką auta ?

Pozdrawiam
Ola
jak wczesniej wspomniane - klopot pojawia sie z ubezpieczeniem francuskiego kierowcy - czasami nie pozwala na prowadzenie pojazdu przez inna osobe. Jesli bedziesz prowadzic ten samochod w Polsce - pewnie nikt nie zauwazy :) ale we Francji trzeba uwazac. Jezdze we Francji na polskich blachach mimo tego, iz teoretycznie po roku pobytu trzeba auto przerejestrowac..raz mialem kontrole celna - przypadkowa przy drodze gdzies - i sie do tego doczepili, ale ostatecznie puscili.
Blach narazie nie zmieniam :D
aha - polskie prawojazdy jest OK ze Francji, nawet dla mieszkajacych tutaj nie ma juz potrzeby wymiany polskiego prawo jazdy na francuskie takze smigaj bez problemu :) Tym bardziej, ze na polskim prawku jest wiekszosc po francusku wlasnie....
Dziękuję bardzo !
I serdecznie pozdrawiam
Oleszka
Witam ;-)
Wysłałąm zapytanie do Comité Régional du Tourisme Languedoc-Roussillon dotyczące obowiązkowego wyposażenia polskiego auta we Francji (myslę tu o wyjezdzie wakacyjnym). Oto odpowiedz :

Bonjour

* Vous sollicitez la direction générale de la gendarmerie nationale pour
savoir s'il est obligatoire de posséder certains équipements dans votre
véhicule.*

* En l'état actuel de la législation française, aucune obligation n'est
faite de posséder un triangle de pré-signalisation, un gilet
rétro-réfléchissant, une trousse de secours...
*

*Cordialement

Rozumiem tę odpowiedz, ale niestety nadal nie wiem czy jest jakieś OBOWIĄZKOWE WYPOSAŻENIE AUTA tzn. inne niz u nas w Polsce, a o jakim nie mam zielonego pojęcia.

Z góry dzękuję za pomoc

Pozdrawiam
Ola
z tego co wiem, jeśli masz auto zarejestrowane w Polsce, to wyposażenie obowiązkowe musi być zgodne z wymaganiami polskimi. Nawet, jeśli jedziesz za granicę. Była ostatnio historia z policją niemiecką wlepiającą mandaty polskim kierowcom (na polskich tablicach) za to, że nie mieli apteczki. Okazało się, że niemiecka policja nie ma prawa nakładać takiego mandatu, ponieważ obowiązkowe wyposażenie niemieckiego auta nie dotyczy auta zarejestrowanego w innym kraju.
Dziekuję bardzo !

Pozdrawiam
Ola
Temat przeniesiony do archwium.