Paryż- kontynuacja studiów /?/

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
Witam

jestem po licencjacie z administracji /uczelnia pryw/ a obecnie od list.07 jestem w Paryżu jako au-pair. Chciałabym dokończyć studia w Paryżu ale z tego co wiem np na Sorbnie wymagają zdania Dalf C1-C2 co w tej chwili jest dla mnie nieosiągalne. Czy jest jakaś uczelnia która nie wymaga zdania egz. Do paź jest jeszcze dobre pół roku więc wiem że dałabym radę nadrobić braki ale papiery trzeba złożyć do 15 kwietnia no więc egz teraz obleję jak nic. Może ktoś z Was przechodził przez to? Poza tym czy po 3 latach studiów w Polsce można dostać się na mgr, bo niektórzy tutaj pisali coś o 4 latach? No nie wiem, za wszelkie informację serdeczie dziękuję.
Och, na ktorej Sorbonie? Bo Sorbon jest cztery i na niektorych przyjmuja z B2.

Obejrzyj sobie wszystkie strony uniwersytetow paryskich i zobaczysz, ze wcale nie wymagaja C1 czy C2. Na jednej nawet wystarczy B1. No, ale to musisz sobie w googlach wypisac uniwerki i sie wszystkiego dowiesz.

A gdzie trzeba papiery do 15go kwietnia zlozyc? Obejrzyj sobie strony uniwerkow paryskich i sie dowiesz, ze na niektore to papiery sie sklada do konca maja, do czerwca, a nawet do polowy lipca. Zalezy od uczelni.

Jasne, ze po polskim licencjacie mozna sie dostac na studia, zalezy od wymagan, ilosci kandydatow i Twojego dossier, ale polski licencjat Cie nie dyskwalifikuje.

Co do 4-ch lat, to zalezy od uczelni. Na wiekszosci wystarczy 3-letni licencjat, ale na niektorych, aby dostac sie na M1 wymagaja np. 5 lat studiow. Jak wspominalam zalezy od uczelni. Nic tylko wejsc na strone google.fr i sie dowiesz wszystkiego o co pytasz.
no tak moze poziomy delfow i dalfow da sie ominac, ale trzeba tez pamieac ze nie obcokarjowcy nie maja zadnej taryfy ulgowej, wiec predzej czy pozniej wyjda braki jezykowe (mysle ze juz przy 1 sesji) ja slyszlam o osobach co pojechaly tam studiowac i musialy robic 2x 1 rok, bo jednak szybko sie tego nagonic nie da....przemysl to jeszcze:D
Dziekuje, no ale chyba nie znaczy to ze nikomu sie nie udaje. Zdaje sobie sprawe ze nie bedzie latwo, no ale chyba jest to do przejscia, przeciez nie bede pierwsza polska studentka no nie. A moze sa na forum obecni lub byli studenci francuskich uczelni? Moglibyscie cos poradzic.
A co Ci jeszcze poradzic?

Znalazlas kierunki, ktore Cie interesuja? Masz juz zebrane wszystkie dokumenty, wraz z tlumaczeniami do dossier? Bo niektore uczelnie zamykaja rekrutacje nawet w polowie maja - wiec warto sie pospieszyc z przygotowaniami.

Masz zdany juz egzamin potwierdzajacy Twoj poziom jezyka? Na niewielu paryskich uczelniach taki certyfikat nie jest wymagany, wiec warto juz sie zapisac na najblizszy egzamin, np. TCF.

Co do tego czy da sie przezyc na uczelni francuskiej - to zalezy od Twojego poziomu jezykowego, motywacji, ilosci pracy. Niektorym sie udaje, niektorym sie nie udaje.

Stosunkowo latwo jest sie dostac na M1, gorzej z M2 i sprawdz czy Ci sie uda, bo nie ma co panikowac, ze i tak nie zaliczysz roku, jak nie sprobujesz. Zawsze to jakies doswiadczenie zyciowe, nawet jak sie nie uda.
Nie ma co się przejmować. Studia w Paryżu są na tak niskim poziomie że to prawie wakacje .Pozdr.
Buahaha :)

No, ale Inf oczywiscie wie lepiej, bo studiowal na WSZYSTKICH uczelniach paryskich, na WSZYSTKICH kierunkach, lacznie ze WSZYSTKIMI grandes écoles!

Brawo! Brawo! Takie komentarze naprawde wiele wnosza! Brawo! Brawo!
Jinelle, no skoro trzeba było za Ciebie odrabiać pracę domowe to się nie dziwię Twojemu podejściu.D
Jakie prace domowe? I co to za prywatne "wycieczki". Nie zycze sobie, abys w ten sposob sie do mnie zwracal, bo nie jestem Twoja kolezanka!
Ironia jest Ci nie znana.DDDD
bijcie się :)
OjciecSmardzyk pamięta jak się przechwalała że Polacy nie maja poczucia humoru ]
hej!widzisz ja też jestem w podobnej sytuacji.Ale rozwiązanie jest jedno i z niego skorzystam.Idąc na pierwszy rok studiów nie wymagają od Ciebie certyfikatu DELF. Potem istnieje możliwość przeniesienia się. Ja planuję iść na anglistyke na Marc Bloch.Też jestem tu od listopada i choćbym jak chciała teraz nie zdam tego egzaminu a nie wydaje mi się, ze poradziłabym sobie od razu wskakując na 3 rok.Francuski na uczelni jest inny niż ten w codzienny w domu.A ja nie chce zakończyć edukacji przez to, że nie poradzę sobie z językiem.Skończyłam jedne studia 5 lenie nie jest łatwo zaczynać nowe.Cokolwiek wybierzesz życzę powodzenia i pozdrawiam.
Hej;
hmm o anglistyce tez myslalam, ale wolalabym jednak skonczyc najpierw jedne studia, zdaje sobie sprawe za bedzie ciezko nawet bardzo tak od razu wskoczyc na trzeci rok dlatego jeszcze sie zastanawiam, w poniedzialek ide na universytet dowiedziec sie szczegolow, przegladam caly czas strony univ pod wzgldem wymagan; terminow, wymaganych egz, kierunkow i az mi glowa peka od tego wszystkiego a jak pomysle ile jeszcze rzeczy mam do zalatwienia - przygotowac sie do egz TCF, wypelnic wszystkie dokumenty, wrocic szybko do Polski i przetlumaczyc dyplom i cala reszte, potem w terminie zlozyc wszystko na uczelni - nawet nie chce o tym myslec. Wszystko zalezy co mi powiedza na uczelni bo np na Paris 12 wymagany jest m.in TCF niveu 4 wiec katastrofy nie ma, ale mimo wszystko troche mnie to wszystko przeraza, zobaczymy, jeszcze nie zdecydowalam. Pozdrawiam Cie serdecznie i Tobie rowniez POWODZENIA
Jinelle, Ty jestes swietnie we wszystkim zorientowana, moze moglabys mi jeszcze pomoc, mianowicie jak spr kierunki na stronie Paris XII nie wiem jak mam rozumiec np. Année post-bac de sortie Bac +5, niveau de recrutement Bac +3, Bac +4 ? O co chodzi z tymi +3, +4, +5? I jeszcze jedno pytanie certyf DELF czy to TCF musze zlozyc wraz z podaniem czy moge najpierw zlozyc podanie o studia a potem dostarczyc certyf, pytam bo jesli dobrze zrozumialam na Paris XII termin skladania podan jest do 16 maja, wymagany jest m.in. TCF niveau 4, mamy 15 marca, a na wyniki TCF czeka sie jakies 2 tyg tak wiec najpozniej w polowie kwietnia musze do niego podejsc, troche malo czasu na to wszystko. Dzieki za wszelkie inf. Pozdrawiam
na anglistyke na paris 7 nie ma zadnych egzaminow jezykowych
Te Bac+4,+5 etc to chodzi o lata po maturze (bac)

Wiec jesli masz na przyklad dyplom licencjata to jest poziom BAC+3, a jako, ze we FR zdaje sie osobno na pierwszy (M1) rok magisterki i drugi (M2), to wtedy mowia o Bac+4 (M1) i Bac+5 (M2)

Co do certyfikatu TCF, to sie nic nie martw, ja akurat nie mialam nawet oryginalu, bo nie zdarzyli doslac oryginalow, ale w osrodku gdzie zdawalam mieli wyniki - wiec dostalam to w formie pdfu, wydrukowalam i przyjeli bez problemu.

Co do tych wynikow TCF-u, to teoretycznie to dwa tygodnie, ja np. czekalam miesiac, wiec nie wiem od czego to zalezy, kiedy sprawdza.

No niestety, czasu zawsze malo, ale probuj!
Oj, jaki pamietliwy ... tak bardzo sledzisz moje poczynania na forum... chyba Ci wpadlam w oko. Oj, oj! Jakiz zaszczyt! Rumienie sie!
Jinelle, czy to możliwe? Być może jest to na takiej zasadzie: kto się lubi, ten się czubi .P
Dziękuję za pomoc. Byłam dziś na drzwiach otwartych i generalnie uznałam, że mogę spróbować, jak się nie dostanę mówi się tant pis :). Wiem, że jak nie spróbuję to będę żałować. Dzięki jescze raz. Pozdrawiam
Jeszcze mi sie przypomnialo, ze jesli chcesz zdawac TCF w kwietniu w Paryzu, to czesto terminy sa dopiero od 20-stego kazdego miesiaca, wiec musisz szukac gdzies jakiejsc szkoly, ktora te egz. robi wczesniej, bo wtedy ledwo sie wyrobisz z dostaniem wynikow.

A te przyjecia na Paris 12 sa do 16 maja?Tez tam skladalam papiery w zeszlym roku skladalam tam papiery dopiero w czerwcu, ale na Mastera, a Ty zdaje mi sie chcesz zdawac na licence? W sumie to mozesz probowac na M1, bo jakby stwierdzili, ze masz jakies braki programowe to przyjma Cie na L3, ale to sie dopytaj jak to dokladnie wyglada.

I co do certyfikatu, to mnie od razu przy skladaniu papierow prosili o certyfikat i nie mozna bylo doniesc pozniej, ale w razie czego sie wypytaj tam ich, dla swietego spokoju.
kurcze nooo, ja też skadam papiery na M1 i jak się pytałam co z certyfikatem z języka, kiedy mam go zrobić itp to mi powiedzieli, że póki co mam złożyć dossiers i na jego podstawie zostanie rozpatrzona moja kandydatura, pytam więc znowu - ale przecież jestem obcokrajowcem, na pewno nie muszę go zdawać? nie (a pytałam się najpierw w "sekretariacie" dwóch kobiet, a potem na drzwiach otwartych następnego dnia) no i już nie wiem, przetłumaczę wszystkie papiery, złożę dokumenty, a oni mi je w końcu odrzucą bo nie dostarczyłam certyfikatu z języka, już nie wiem co robić
hmm bo to jest "les dossiers de validation des etudes" może certyfikat będę musiała donieść po ewentualnej akceptacji, nie wiem już
napisałam maila do Service d'acceil des etudiants etrangers, i zapytałam co z tym test z franc. i terminem skłądania papierów, mam nadzieję, że szybko mi odpiszą
Je vous informe qu'il est obligatoire de faire la valadation des études
supérieures pour pouvoir rentrer en Université. Etant donné que vous
faîtes partie de la communauté européenne vous n'avez pas besoin de
passer le test de français et pour vous le dossier est à déposer avant
le 19 septembre 2008.(cachet de la faisant foi)

- mam dużo czasu i nie muszę zdawać egz.:), co nie oznacza że nie muszę wziąć się do roboty bo mój franc. pozostawia jeszcze wiele do życzenia, je suis contente :)
No, widzisz :) Nie ma sie czego bac, z tego co pisza i ogladalam na stronie internetowej - to faktycznie na Master 1 sa zapisy do 19 wrzesnia.

Troche sie dziwie, bo ja pamietam z zeszlego roku, ze nie dosc, ze musialam dostarczyc certyfikat z francuskiego, to jeszcze koniec zapisow byl gdzies w czerwcu z tego co pamietam. Plusem jednak jest to, ze wiesz, ze jestes przyjeta juz w lipcu i mozesz spokojnie sie przygotowac do studiowania.

Niemniej jednak, z tego co widze to we FR na M1 jest stosunkowo latwo sie dostac, problemy zaczynaja sie z M2 dopiero. Powodzenia z zbieraniem dokumentow etc. wiem jaka to syzyfowa praca.

A zamierzac skladac jeszcze na jakies inne uniwerki?
Mysle, ze nie, chyba ze znajde univ gdzie jeszcze mozna skadac papiery ale nad tym jeszcze pomysle.

Co do zbierania dokumentow, to skoro skadalas papiery na Paris XII to bedzisz wiedziala:

Les titulaires de diplômes étrangers devront joindre une traduction effectuée par un traducteur agréé de France, ainsi que le programme des cours suivis. - musze przedlozyc plan moich studiow? gdzie cos takiego znalezc? uczelnia bedzie cos takiego miala? poza tym czy tlumaczenie przysiegle wystarczy?

De plus, les originaux de ces diplômes, visés par les autorités diplomatiques ou consulaires - nie wiem o co chodzi z tym - " vises", moj dyplom ma byc "potwierdzony" przez konsulat?

Swoja droga dlugo sie czeka na odp uczelni o przyjeciu/odrzuceniu podania?
Mowiac szczerze, to na Paris 12 w ogole nie mialam zadnych problemow, dalam dossier pani w Dziekanacie, obejrzala i powiedziala: dziekuje. Na innych uczelniach sie musialam nastac w kolejkach i troche podyskutowac ;)

Wiem, mam nadzieje, ze na podobna pania wpadniesz.

co do tego programu studiow, to od niedawna w Polsce na uczelniach wydaja wraz z dyplomem - suplementy i tu masz wypisane wszystkie przedmioty, plus opis systemu edukacyjnego w Polsce. Jesli konczylas studia bodajze po 2004 roku, to powinni Ci to wydac z dyplomem licencjata, a jesli nie wydali - idz na swoja macierzysta uczelnie i musza Ci cos takiego dac.

A co do tego tlumaczenia, to hmm... jak masz napisane tutaj chodzi o "traducteur agréé de France", wiec teoretycznie nie powinni Ci w ogole przyjac tlumaczenia przysieglego wykonanego w POLSCE. Czesto na uczelniach maja swoja liste tlumaczy FRANCUSKICh, ktorych TYLKO akceptuja, no albo tlumaczenia w konsulacie. Niemniej jednak, jak wiesz to stawki sa wysokie, bo we Fr to jest bodajze od 30 euro w gore za strone i jak np. tlumaczysz suplement i cala reszte to masz jakies 20 stron, wiec koszt dosc wysoki.

Ja ryzykowalam i skladalam tlumaczenia wykonane w Polsce (stawka za strone odpowienio nizsza) i mi przyjeli, jak bedzie w Twoim przypadku nie wiem, bo teoretycznie uznaja tylko tlumaczenia wykonane we Francji. Mozesz pokombinowac z tlumaczeniami w konsulacie francuskim w Polsce albo ryzykowac z polskimi tlumaczeniami, ale ja Cie nie zapewnie czy Ci to w ogole przyjma. Ja mialam szczescie.

Co do tych dyplomow wladz dyplomatycznych - to nie wiem o co chodzi, ale tak sobie, gdybam, ze jak samo slowo "visé" tlumaczy sie przez podstemplowanie przez konsulat czy ambasade, to moze chodzi im o to, ze:
- tlumaczysz dyplomy u tlumacza przysieglego we Francji,
- idziesz do konsulatu, a tam Ci "podstempluja" za zgodnosc tego tlumaczenia z oryginalem: uprzedzam, ze za ten stempel konsulatu sie placi 30 euro, ale nie pamietam czy za strone czy za sam dokument, chyba raczej 30 euro za strone. Wiec oplaca sie bardziej tlumaczyc wszystko w polskim konsulacie we Fr.

Jak jest naprawde, nie mam pojecia - tak tylko dywaguje na temat tego co Ci napisali.

Co do oczekiwania na wyniki: to roznie. Czasem na drugi dzien masz wiadomosc na maila, czasem po tygodniu, ja ogolnie dostalam wszystkie odpowiedzi o przyjeciu w ciagu miesiaca, ale ogolnie to ok 2 tygodni bylo. Tzn. od zamkniecia rekrutacji, choc zdarzylo mi sie dostac odpowiedz o przyjeciu jakis tydzien po zlozeniu dossier, choc rekrutacja nie byla jeszcze zamknieta.

Jesli bedziesz skladac we wrzesniu, to wiadomo, ze do konca wrzesnia musza Cie zawiadomic, bo rok sie zaczyna w pazdzierniku.

Radze skladac tez na jakies inne uczelnie, bo w razie niepowodzenia lepiej miec jeszcze jakas alternatywe.
witam!mam pytanie znajdzie się ktoś kto studiuje na Marcu Blochu w Strasbourgu anglistyke???chcąc isc na pierwszy rok studiow wystarczy swiadectwo maturalne, ale czy ono mam gdzieś tez wysylać??zeby go ''uważnić''?tak jak z dyplomem?pozdr i z gory dzięki za jakąkolwiek pomoc
Dziekuej Ci bardzo za tak wyczerpujaca odpowiezd, bardzo mi pomoglas. Nie wiem pomysle nad tym tlumaczeniem, nie stac mnie by przetlumaczyc wszystko w konsulacie jesli cena jest 30Eur za strone a samych stron z 20, to jakies 600 EUR !!! pomysle nad tym, poki co pozdrawiam Cie serdecznie :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia