Mowiac szczerze, to na Paris 12 w ogole nie mialam zadnych problemow, dalam dossier pani w Dziekanacie, obejrzala i powiedziala: dziekuje. Na innych uczelniach sie musialam nastac w kolejkach i troche podyskutowac ;)
Wiem, mam nadzieje, ze na podobna pania wpadniesz.
co do tego programu studiow, to od niedawna w Polsce na uczelniach wydaja wraz z dyplomem - suplementy i tu masz wypisane wszystkie przedmioty, plus opis systemu edukacyjnego w Polsce. Jesli konczylas studia bodajze po 2004 roku, to powinni Ci to wydac z dyplomem licencjata, a jesli nie wydali - idz na swoja macierzysta uczelnie i musza Ci cos takiego dac.
A co do tego tlumaczenia, to hmm... jak masz napisane tutaj chodzi o "traducteur agréé de France", wiec teoretycznie nie powinni Ci w ogole przyjac tlumaczenia przysieglego wykonanego w POLSCE. Czesto na uczelniach maja swoja liste tlumaczy FRANCUSKICh, ktorych TYLKO akceptuja, no albo tlumaczenia w konsulacie. Niemniej jednak, jak wiesz to stawki sa wysokie, bo we Fr to jest bodajze od 30 euro w gore za strone i jak np. tlumaczysz suplement i cala reszte to masz jakies 20 stron, wiec koszt dosc wysoki.
Ja ryzykowalam i skladalam tlumaczenia wykonane w Polsce (stawka za strone odpowienio nizsza) i mi przyjeli, jak bedzie w Twoim przypadku nie wiem, bo teoretycznie uznaja tylko tlumaczenia wykonane we Francji. Mozesz pokombinowac z tlumaczeniami w konsulacie francuskim w Polsce albo ryzykowac z polskimi tlumaczeniami, ale ja Cie nie zapewnie czy Ci to w ogole przyjma. Ja mialam szczescie.
Co do tych dyplomow wladz dyplomatycznych - to nie wiem o co chodzi, ale tak sobie, gdybam, ze jak samo slowo "visé" tlumaczy sie przez podstemplowanie przez konsulat czy ambasade, to moze chodzi im o to, ze:
- tlumaczysz dyplomy u tlumacza przysieglego we Francji,
- idziesz do konsulatu, a tam Ci "podstempluja" za zgodnosc tego tlumaczenia z oryginalem: uprzedzam, ze za ten stempel konsulatu sie placi 30 euro, ale nie pamietam czy za strone czy za sam dokument, chyba raczej 30 euro za strone. Wiec oplaca sie bardziej tlumaczyc wszystko w polskim konsulacie we Fr.
Jak jest naprawde, nie mam pojecia - tak tylko dywaguje na temat tego co Ci napisali.
Co do oczekiwania na wyniki: to roznie. Czasem na drugi dzien masz wiadomosc na maila, czasem po tygodniu, ja ogolnie dostalam wszystkie odpowiedzi o przyjeciu w ciagu miesiaca, ale ogolnie to ok 2 tygodni bylo. Tzn. od zamkniecia rekrutacji, choc zdarzylo mi sie dostac odpowiedz o przyjeciu jakis tydzien po zlozeniu dossier, choc rekrutacja nie byla jeszcze zamknieta.
Jesli bedziesz skladac we wrzesniu, to wiadomo, ze do konca wrzesnia musza Cie zawiadomic, bo rok sie zaczyna w pazdzierniku.
Radze skladac tez na jakies inne uczelnie, bo w razie niepowodzenia lepiej miec jeszcze jakas alternatywe.