Zycie we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Chcialabym od razu po maturze wyjechac i zamieszkac we Francji. Nie, to jest szalony pomysl ;D chcialabym po prostu zaaklimatyzowac sie a przede wszystkim perfekcyjnie mowic po fr. Trudno znalezc prace bez studiow? Np. kelnerki, kasjerki, cos takiego? Jak jest z dostaniem wizy? Prosze o jakakolwiek odpowiedz.
Proponuję Ci au-pair, naprawdę łatwo znaleźć jakąś rodzinę i to dobra okazja zeby się nauczyć języka. Z inną pracą trochę trudniej, o wszystko musisz zadbać sama, mieszkanie itd... Ja szukam takiej pracy właśnie, najchętniej chciałabym być kelnerką, ale chyba mi się nie uda :( Pozdraiwam
We Fr musisz miec pozwolnie o prace, a latwo z tym nie jest.
Ale rzeczywiscie moze zacznij szukac ofert jako opiekunka do dzieci...pozdrawiam.
hej mruczek:) sama też zastanawiam się nad taką opcją, i co myślisz ze studiami? masz zamiar studiować? jęsli tak, myślisz o studiach we fr?? bo ja właśnie mam nie lada orzech do zgryzienia... moim marzeniem jest studiować we francji a praca jako opieknunka do dziecka byłaby do tego dobrym przygotowaniem...do tegomyśle o jakis kursach dokształcających tam na miejscu. w tym momencie znajomosc jezyka mam na poziomie b2 i okropnie sie boje czy sobie poradze...a nie mam zkim o tym porozmawiac..jelsi znalazlby sie ktos na forum o podpobnej sytuacji teraz lub kiedys jelsi taka mial, chcialabym wysluchac jego opinii..i jak jest ze studiami we fr. pozdrawiam:)
Tak, zamierzam studiować i żyć we Francji. Jestem w 2 kl liceum i mój francuski jest ledwo na poziomie delfa b2, jednak wiem, że aby studiowac musze znac ten jezyk perfekcyjnie. Ja radze Ci na razie wyjechac jako au-pair, albo znalezc prace we Fr przez internet i tam zamieszkac i dopiero po roku wziac sie za studia. Mozesz tez poszukac osob z dawnych lat, ktore kiedys pisaly na forum, ze wybieraja sie na uniwersytet fr. Kto wie może się dostaly? Wiele z nich podaje maile. Ja chyba po prostu poszukam pracy, chociaz wiem, ze to bedzie trudne.
ledwo b2....dobre;_) b2 to już naprawdę bardzo przyzwoity poziom.
Ja polecam au pair. Sama wyjeżdżam już niebawem, 8 czerwca. Później pomysle o studiach.
A czy można wyjechać do Francji nie znając języka i przede wszystkim dać sobię radę? Czy to nie przeszkadza w zawodzie opiekunki?
jasne Marthe;)
idealnym przykladem jestem ja, tylko trzeba miec odrobine szczescia, poniewaz nie wszędzie sie dogadasz w innym jezyku niz francuski, nie jest tajemnicą ze francuzi nie lubią sie uczyc języków.

Ja znalazłam na aupair-world.net rodzinke amerykanską mieszkającą w alpejskiej wiosce, mającą działalnosc turystyczną i cale mnostwo znajomych anglików i amerykanów mieszkajacych niedaleko, takze francuski u mnie ogranicza sie do podstawowych zwrotów potrzebnych na ulicy, poniewaz na codzien i tak musze angielskiego uzywac.
pozdrawiam i zycze szczescia w poszukiwaniach!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie