2009/2009 STUDIA WE FRANCJI :))) pomocy!!!

Temat przeniesiony do archwium.
hey!;)
mam 19 lat i zamierzam studiować we Francji Obecnie próbuję tylko w Polsce na UW i ASP w Warszawie Jeśli nie w tym to może w następnym roku już na pewno wyemigruję...może ktoś studiuje na Université de la Sorbonne na wydziale Langues Etrangères Appliquées i wie jaki poziom, czy trudno się utrzymać na tych studiach bez pomocy finansowej rodziców a tylko dzięki pracy dorywczej i skromnym oszczędnościom...
ah i jeszcze architektura wnętrz we Francji:) myslałam o Epsaa i Ecole de Boulle w Paryżu ale nie bardzo oriętuję się jaki teraz rynek pracy dla architektów wnętrz we Francji i jaki za pięć lat??Nadal szukam dobrej pozna stolicą gdzie życie takie drogie....:(
będę wdzięczna za każdą informację
Pozdrawiam et a tres bientot;)
masz już delfa? z tego co się orientuję, jak sprawdzałam, jest wymagany jakikolwiek, potwierdzający znajomość języka w stopniu komunikatywnym.

o poziom chyba specjalnie nie musisz się martwić, z tego co mi mówiono na Sorbonie nie ma jakiś mega wysokich progów.
tak myślę że językowo sobie poradzę z francuskiego jestem laureatką olimpiady (jeszcze nie dorobiłam sie certyfikatu typu Dalf czy Delf :)) a czy uczelnie francuskie tytuł laureata olimpiady mogą brac pod uwagę np na Sorbonie ?????? i ang raczej na advanced poziomie mam...tylko jak wygląda to całe utrzymanie w Francji a zwłaszcza dofinansowanie Znalazłam tylko pomoc w dofinansowaniu mieszkania stronie CAF: http://www.caf.fr/SimuLog.htm Znacie jeszcze inne możliwosci pomocy finansowej dla studentów zagranicznych we Francjii???
czy mozna studiowac dwa kierunki jednoczesnie?
z góry dzięki za odp
Pozdro!:))
tak. Mozesz starac sie o stypendium zagraniczne( bourse).
Jednak by otrzymac je jeszcze w tym roku trzeba juz skladac podania.
czyli to podanie należy złożyć w danej uczelni? słyszałam że dość trudno je dostać łatwiej jest uczniom z liceów dwujęzycznych a mnie to niestety nie dotyczy
może znacie strony opisujące dokładnie te stypendia zagraniczne (jakie wymagania trzeba spełnić itp) na campusfrance nie mogę nic znaleźć...
Czekam na inf
Pozdrawiam serdecznie :)
tak.O skladanie wnioskow na boursy trzeba zwrocic sie do sekretariatu.
A jesli chodzi o to czy latwiej jest dostac sie tym po liceach 2-jez to bajka.
Musisz miec przetlumaczone dokladnie i dobrze papiery no i list motywacyjny(heh...).Potem zalezy od uczelni czy bedziesz zdawac egz z jezyka.Nie we wszystkich szkolach jest wymagany.Znajomosc fr czesto sprawdzana jest w momencie skladania papierow-tzw swobodna rozmowa.
skoro jesteś laureatką olimpiady, to nie powinnaś mieć kłopotów z delfem, bo ten, przy studentach z zagranicy jest brany pod uwagę.
Akurat studiowałam Langues Etrangères Appliquées w Paryżu na Sorbonie (francuski i hiszpański). Było to dobrych kilka lat temu. Nie wiem czy się nic nie zmieniło, ale wtedy musiałam zdać egzamin pisemny z francuskiego w Ambasadzie Fr. w Warszawie i udokumentować, że uczyłam się już hiszpańskiego i angielskiego(jakieś certyfikaty), trzeba było również mieć dokumenty potwierdzające, że ma się gdzie mieszkać i za co żyć.
Hej, a czy ktoś z was się orientuje, czy np. Sorbona ma w swojej ofercie studia w języku angielskim? Tak sobie pomyslałam, że skoro np.UW oferuje takie kierunki, to tym bardziej jest to możliwe na jednym z najwięskzych uniwersytetów Europy, ale niestety nie mam bliższych informacji. A jeżeli jest taka mozliwość to znacie może zasady przyjmowania na takie studia, chodzi mi głównie o poziom języka francuskiego? Chyba wymagania są mniejsze, niż na kierunki francuskojęzyczne? Pytam, bo chciałabym studiować we Francji, jednak póki co mój francuski nie jest jeszcze tak swietny, abym mogła zacząć studia w tym języku. Chociaż... czytałam gdzieś, że na wielu uczelniach we Francji i nie tylko, wymaga się języka w stopniu komunikatywnym, wydaje mi się to mało prawdopodobne, wiecie o tym coś więcej? :)
Studia TYLKO po angielsku sa glownie na grandes écoles (glownie szkoly biznesu), gdzie sa specjalne konkursy i to studia platne oczywiscie.

Na uniwersytetach praktycznie nie ma zadnych kierunkow TYLKO po angielsku, no moze poza anglistyka, ale to na Master masz najmniejsze szanse na trafienie na zajecia po francusku (ale tez sie takie zdarzaja), bo na Licence sa zajecia po francusku. Jest jednak troche studiow angielsko-francuskich, glownie ekonomicznych.

Niemniej jednak, na ta Sorbone to akurat sa najwieksze wymagania odnosnie francuskiego, na Licence - poziom B2, a na Mastera - C1. Na innych uczelniach albo wymagaja tylko B1-B2 (ten drugi czesciej), albo nie trzeba przedstawiac certyfikatu, ale i tak zajecia moga byc po francusku, wiec bedziesz traktowana na rowno z Francuzami, wiec musisz miec poziom wystarczajacy, zeby zaliczyc zajecia.
do chardonnerette :)) nie wiem czy możesz nam udzielać takich informacji....;)
ale jak wyglądała twoja kariera zawodowa po ukończeniu tego wydziału?
łatwo było dostać pracę tłumacza lub roradcy w handlu międzynarodowym?
odp jesli masz czas
Pozdrawiam;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Brak wkładu własnego