RODACY

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Wszytskich Serdecznie

Nie wime gdzie tak naprawde zaczac, jestes Polakiem od 12 lat przebywam poza granicami kraju, moja dziewczyna jest Francuzka i wlasnie kilka dnie temu urodzila mi piekna cureczke.Slub planujemy dopiero pod koniec 2009 roku wiec do tego jeszcze troche czasu jest.
Kto mi pomoze i powie mi od czego mam zaczac, najwazniejsze jest teraz dla nas zebym mogl zostac legalnie we Francji, pojac sie jakies pracy. A moze jakas pomoc finansowa zasilek na dziecko ,moja dziewczyna nie pracuje nie musiala do tej pory ja pracowalem.

Prosze o pomoc

Z gory dziekuje

Wlodek
Polska jest teraz w Unii i majac wazny paszport jestes legalnie.
Co do pracy, to po prostu szukasz pracodawcy ktory cie przyjmie. Nie wiem czy to jest jeszcze aktualne, ale do nie tak dawna, pracodawca musial robic dodatkowe formalnosci z prefektura (umotywowanie). Nastepnie mozesz sie starac o karte rezydeta lub obywatelstwo francuskie (co ci daje troche szersze prawa, i jesli masz zamiar zostac na stale we Francji to radze). Jako twoja przyszla zona jest Francuska to pojdzie dosc szybko (> 2 lata).

Ty jako obcokrajowiec i jeszcze nie w zwiazku malzenskim, bedzie ci trudno trudno o jakies zasilki. Ale twoja przyszla zona jak najbardziej

CMU - Securité Sociale
APL - Aide au logement

W kazdym merostwie jest "un service sociale", moze warto zobaczyc

Na jedno dziecko nie zostaje sie zapomogi (dopiero poczawszy od 2 dzieci).

Powozdzenia
a moze Wlodziu pracy bys poszukal a nie od razu od zasilku zaczynal?:D skoro Twoja przyszla malzonka to francuzka to jezyk znasz idealnie, nieprawdaz? ja nie widze zadnego problemu, jestes w sytuacji o 100 razy lepszej niz reszta(np.: na czarno) Polakow we francji.