Co ja wyprawiam - studia w Paryzu

Temat przeniesiony do archwium.
Hej

tak sobie pomyslalam ze skrobne kilka slow to moze mi jakos pomozecie/albo mnie dobijecie (wole ta pierwsza opcje). Mianowicie w poniedzialek zaczynam zajecia na UNIV-Paris 12 /Master1/ i troche jestem spanikowana. Zastanawiam sie czy ja czasem z motyka na slonce sie nie porwalam. Chcialabym wiedziec jak Wam poszlo na poczatku Waszych studiow we Francji. Mam wiele obaw zwiazanych z jezykiem czy dam sobie rade czy zrozumiem wszystko itp. Mieszkam tu od roku i zdalam TCF w czerwcu na B2 takze zadna rewelacja aczkolwiem czytam duzo ksiazek i generamnie to jestem jaknajbardziej zmotywowana tylko teraz tak przed samym rozpoczeciem obawy mnie naszly. Nie wiem, moze sa tu jacys byli /obecni/ czy tez przyszli studenci franc. uczelni, moze podzilicie sie doswiadczeniem. Bede wdzieczna. Pozdrawiam
hej
nikt Cie nie bedzie dobijal:), wrecz przciwinie:)
ja co prawda jestem na L3...
hmm studia jak studia, na pewno trafisz na jakies przyjazne osoby, profesorow i studentow. nie ma co sie stresowac. skoro zaczynasz niedlugo zajecia to powinnas miec juz swojego promotora, on powinien Ci pomoc.
a jaki kierunek, jesli mozna spytac?
pozdrawiam
dzieki za slowa otuchy :) kierunek to: administracja publiczna, miedzynarodowa
hej a macie może jakieś informacje jeżeli chodzi o studiowanie francuskiego na Sorbonie..?? wpadłam na genialny pomysł... skończę liceum w Polsce i wyjadę..:D:D oczywiście to tylko marzenia.. ale marzenia nic nie kosztują... nie mam zielonego pojęcia, co i jak trzeba zrobić, żeby się dostać...
co tak wszyscy sie uczepili tej sorbony:)
w paryzu i okolicach jest jeszcze kilka innych universytetow.
moze lepiej popatrzec sobie na stronkach gdzie sa jakie kierunki, a pozniej wybrac, czy Panthéon-Sorbonne,Panthéon Assas, Paris IX Dauphine, paris IV Sorbonne, paris VI Pierre et Marie Curie-Jussieu, sorbonne nouvelle, paris VII diderot, paris VIII, paris X, paris 12.
pozdrawiam

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia