hej
bylam we francji juz 2 razy au pair, chetnie Ci pomoge;)
1. o agencjach jesli o moje zdanie chodzi nie powinnas nic wiedziec- placisz im a nie wiadomo co dla Ciebie znajda. dla mnie bez sensu. polecam www.aupair-world.net ja tam znalazłam boską rodzinke, i wszytskie moje kolezanki au pairki takze ( a znam ich kilkanscie)
2.paszport!:)czasem tez rodziny wymagaja prawka, zaswiadczenia o niekaralnosci i jakis papierków nt zdrowia- dowiesz sie od rodziny
3.prawa i obowiązki- w pierwszych mailach sie z reguły ustala, lub przy pierwszych rozmowach telfonicznych. jak wolisz. najlepiej od razu spytac czego beda od Ciebie wymagac i okreslic jasno, czego Ty oczekujesz.
4.poczatki- zawsze ekscytujace
gdzies kiedys przeczytalam, ze au pair przechodzi przez 3 etapy wyjazdu:
1) zaraz na poczatku, jest w szoku, nowe miejsce, ludzie, wszyscy wiadomo mili, wszystko cacy, radosc, podniecenie
2) po kilku tygodniach/miesiasach (zalezy) zaczynaja meczyc cie obowiazki, dzieci, rodzina, tesknisz placzesz, chcesz rezygnowac
3) wyjezdzasz i nie wyobrazasz sobie zycia bez rodzinki, tesknisz.
oczywiscie, jets to optymistyczny scenariusz, jesli polubicie sie z rodzinka :P
4) zainteresowac dzieci- ne ma odpowiedzi na to pytanie, sama zobaczysz czym sie inetresuja, co lubia....
5) doswiadczenie - mozesz juz w PL zaczas sie opiekowac dziecmi, jako niania
6)Przydaja sie, warto o nich swpomniec w mailu do rodzinki
7) nie ma odpowiedzi na pyt jak radzic sobie z dziecmi- cierpliwoscia i miloscia przede wszystkim, do reszty dojdziesz sama
8) porozmawiac z nimi szczerze, nie bac sie
9) eh nie dopuscic do tego!
10) tak, jak tylko bedziesz chciala, to TWOJ czas
11). to uzaleznione jest od kraju, we Francji waha sie tood 3[tel]e/mc zalezy od obowiazków, liczby dzieci oraz regionu