Proszę o pomoc i kilka informacji !

Temat przeniesiony do archwium.
Od lutego z moją koleżanka zaczynamy studia we Francji, no i właśnie zaczynają się problemy czy lepiej mieszkać w akademiku czy taniej nas wyjdzie wynajęcie jakiegoś mieszkania???? Czy orientujecie się w jakie są ceny wynajmu??? i czy da się wyżyć z 650 euro na miesiąc ??? z góry dziękuje za szybką odpowiedź :)
Mam pytanie: czy wy nie jestescie czasem z Warszawy?
Jesteśmy z Wrocławia
Oj, Wroclaw, Wroclaw :)

Hmm, nie jestem pewna, czy w ogole mozna zalatwic akademik od drugiego semestru - zwykle sie to zalatwia nawet i z rocznym wyprzedzeniem, z tego co slyszlam, wiec najlepiej kontakt z uczelnia, wiec sie dowiecie, czy w ogole macie jakies szanse na akademik.

A poza tym to troche ciezko odpowiedziec na wasze pytanie, bo nie wiem GDZIE do Francji sie wybieracie. Jesli Francja = Paryz, to musze was zmartwic, mozecie miec problemy ze znalezieniem mieszkania, bo jest mase biurokracji, trzeba miec francuskiego gwaranta, wysokie zarobki, a mieszkania sa drogie. Jak za zwykle 25m2 studio placi sie od conajmniej 600 do 1000 euro, to mozecie sobie policzyc, ile moze kosztowac cos wiekszego. Polecam juz bardziej "colocation", wieksze szanse na znalezienie czegokolwiek.

Jesli Francja = miasteczko w odludnym miejscu, to znalezienie mieszkania nie powinno byc problemem.

650 euro na miesiac, oczywiscie na osobe, to wliczacie w to oplaty za mieszkanie, czynsz, internet etc... jesli tak, to hmm, moim zdaniem jest to absolutne minimum, zwlaszcza w wielkich miastach, o Paryzu nie wspominajac, za wiele was nie zostanie na jakies wielkie atrakcje? Ale sprobowac mozna. Pewnie sporo osob jest tutaj na forum, ktore za mniejsze pieniadze przezyly, ale jak chce sie w miare normalnie zyc, to najlepiej troche wiecej tych pieniedzy zebrac
my jedziemy do miasta Troyes i jak patrzyłam w internecie to tam mieszkania chodzą od 300 euro i to nie jest tak ze te 300 euro dzielimy np na 5 osób??? Niestety nasza szkoła nam dofinansowuje tylko 450 euro wiec mieszkanie za 650 euro za miesiąc na jedna osobę jest nie możliwe ;/
Troyes moze wielkim miastem nie jest, ale mieszkania za 300 euro to nie bedzie nic wielkiego, a poza tym takich tanich mieszkan malo jest. Zobaczcie sobie na www.seloger.fr jak wygladaja ceny tam.

A poza tym, to kwestia jest taka: trzeba sporo papierkowej roboty plus gwaranci Francuzcy plus oczywiscie kaucja (1-2 miesiace czynszu) na poczatek, wiec jesli przyjezdzacie tylko na kilka miesiecy to sie wam to w ogole nie oplaca. Ale jak sie uda wam cos zalatwic, to cenowo pewnie i wyjdzie podobnie jak za akademiki, moze wiecej. Piszcie do agencji nieruchomosci i sie dowiecie co zalatwiac.

Niekoniecznie trzeba wlasne mieszkanie wynajmowac od razu, mozecie wynajac pokoj w mieszkaniu zamieszkalym juz przez inne osoby (colocation) i od razu wyjdzie taniej.

Niemniej jednak trzeba sobie zdac sprawe, ze 650 euro to nie sa zadne wielkie pieniadze i jesli chcecie normalnie sobie pozyc i cieszyc pobytem, to moze byc ciezko, ale oczywiscie da sie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia