bilety na metro pomocy prosze :))))

Temat przeniesiony do archwium.
hej witam, mam takie pytanie, otoz jutro jedziemy ze znajomymi do paryza na kilka dni, czy ktos moze mi udzielic bardziej szczegołowych informacji na temat poruszania sie po paryzu doklandie chodzi mi o ceny biletow na metro.... interesuje mnie co mamy kupic tzn jaki bilet zeby moc sobie jezdzic tydzien czasu, z tego co zdazylam sie zorientowac paryz podizelony jest na strefy, aczkolwiek nie mam pojecia o co chodzi... z przjaciolmi chcemy zwiedzic podstawowe zabytki paryza... tzn wieze, luk, plac pigal, katedre notre dam, czy ktos moze mi napisac jaki bilet mam kupic zeby zwiedziec to przez kilka dni nie obawiajac sie ze mamy zly bilet dziekuje za pomoc pozdrawiam
prosze a nawet blagam o pomoc!! :))
Są bilety na jeden tydzień, kosztują cos kolo 15-17 euros. Jesli chodzi Ci tylko o glowne zabytki Paryza to wystarczy bilet na 1 i 2 zone. Pisz na gg jak chcesz 1[tel].
"Gennevillers" to jakie "zone"? Nie potrafie tego znaleść, a chce wiedzieć ile miesięczny kosztuje.....
To jest druga zona. Całe metro to jest 1-2 zona. Poza już tylko RERy jeżdzą.
Więc kupuj bilet 1-2 zona.

PS. Metro 13... powodzenia w jeździe w godzinach szczytu:P
dzięki, ta linia aż taka tragiczna?:D
Bardzo :D Sama przy niej mieszkam. Nie zdziw się jak czasem będziesz musiała z 2 metra przepuścić, bo się wsiąść nie da ;)
trudno, jadę tylko na miesiąc jakoś to "zniosę":D ale dzięki za "ostrzeżenie":D
Jesteś pewna ze ostatnia stacja 13 jest w 1-2 zone? na www.rapt.fr w wirtualnym planie jest 3 zone...
jeszcze jedno, jak kupie miesięczny na 1-2 zone lub ew. 1-3 to żeby dojechać z lotniska do centrum muszę kupić osobny bilet na 5 zone? nie łapie się w tym zupełnie...:(
z góry dziękuje:) pozdr;]
La Defense też jest niby w 3 zonie na mapie, ale metro się łapie i jeździsz 'legalnie' na bilecie 1-2 zony. Tak samo jak z Genevilliers. Metro jest 1-2 zony, więc nikt Ci mandatu nie da.

Z lotniska musisz kupić oddzielny bilet niestety, bo to 5 zona.
Później jak masz kartę navigo (ale chyba nie mozna jej kupic poza paryzem) to możesz kombinować, żeby np kupować bilet 3-5 zona, a navigo łapie 1-2, wtedy zawsze te 2 euro zaoszczędzone;p
Jak będziesz wracać możesz tak zrobić.
a powiedz mi jeszcze jedno: do biletu miesięcznego trzeba mieć jakieś zdjęcie? :)
merci d'avance:)
Tak, zwykłe legitymacyjne wystarczy, bo musisz kupic sobie kartę Navigo - 5 euro kosztuje bodajże. Tak wklejasz fotke, podpisujesz się zaklejasz folijką i doładowujesz w okienku w metrze. Miesięczny 60,40 € jak coś. Poszło w górę znowu;/

I od razu weź paragon schowaj w tę kartę, za ten plastik, bo czasami to się zawiesza i nie przepuszcza przez bramki, więc lepiej mieć dowód, że się kupiło, to przepusci Cię ten ktoś z okienka:P
jak chcesz zaoszczedzic na dojezdzie z lotniska (cdg) to polecam autobus 350 (bezposrednio z lotniska). Dojezdza on do lini 2 metra ktora laczy sie z 13 i kosztuje 3 bilety pojedyncze, a jesli masz juz bilet na a 1 i 2 strefe w Paryzu to tylko 2 bilety. Jest to o polowe taniej od RER'a ktory kosztuje 8.5 euro :)
Pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka