z lotniska CDG do centrum paryza - pomozcie:)

Temat przeniesiony do archwium.
hej,
mam pytanie do tych ktorzy sa w Paryzu lub znaja sie troche komunikacji w tym miescie:)
potrzebuje dostac sie z lotniska CDG do centrun Paryza - a dokladniej na stacje metra 'Felix Faure'. Wybralam trase :
z lotniska wziac RER B i jechac az do Chatelet les Halles, pozniej metrem 14 az do Madeleine i nastepnie metrem 8 na stacje Felix Faure. Orientuje sie ktos moze ile biletow trzeba wykupic aby przejechac ta trase? Mozna to zrobic na 1 bilecie 5cio strefowym? Podobno bilety z lotnisk sa troche drozsze:/
A moze ktos zna jakas bardziej 'ekonomiczna' trase i moglby polecic?:)
jak sie choc troche orientujecie to prosze pomozcie, kazda wskazkowka jest cenna dla podrozujacego:)
z gory dziekuje za pomoc:)
pozdrawiam:)
wydaje mi sie ze ta jest najlepsza trasa. Bilet z lotniska kosztuje okolo 8 € z tego co pamietam.
dzieki wielkie, czyli rozumie ze na tym bilecie dojedzie sie juz do centrum Paryza:>
mam jeszcze jedno pytanie - sa jakies bilety dla turystow, np 1-2 dniowe?
plan metra

http://www.informator.fr/francja-4/poradnik-7/rozne-287/plany-metro-autobus-tramwaj-15.html
dzieki, plan Paryza posiadam:)
chodzi mi teraz glownie o bilety - rodzaje, ceny... Jaki biet oplaca sie kupic na 1-2 dni zeby sobie pozwiedzac Paryz korzystajac z ich komunikacji?:)
Wiec tak, jezeli to jest weekend lub swieto to mozesz kupic le Ticket Jeunes Week-end dla osob ponizej 26 roku. Od 1 do 3 zony kosztuje 3.20€, wiec sie oplaca, przez weekend jezdzisz za jedyne 3.20€. A jezeli to jest w tygodniu to musisz kupic jednorazowki ( wydaje mi sie ze nie ma calodniowych biletow w ciagu tyg) 10 biletow kosztuje 11.4 €
Wszystko jest wyjasnione na stronie www.ratp.fr
A znalazlam w ciagu tyg jest bilet Paris Visite, na 1 dzien kosztuje 8.80€ a na 2 dni 14.40€.
dzieki wielkie za informacje i pomoc:)
Wystarczy wejsc na strone www.ratp.fr

Dowiesz sie tam, ze bilety jednodniowe istnieja, nazywa sie on MOBILIS. Kosztuje 5.80€ na strefe 1-2 i 7.70€ na strefe 1-3. Bilet Paris Visite wiec jednodniowy sie w ogole nie oplaca, chyba ze chce sie korzystac z oferowanych tam znizek.

Istnieje bilet tygodniowy, ale osoby niemieszkajace na terenie regionu paryskiego musza doplacac bodajze 5 euro za wydanie karty, na ktorej sie "laduje" bilet tygodniowy, wiec koszty dochodza do 20-21 euro na tydzien za karte PASS NAVIGO. Ale bilet obowiazuje od poniedzialku do niedzieli.

Bedac w Paryzu na kilka dni, najlepiej kombinowac z biletem dobowym MOBILIS, Ticket Jeunes jesli ma sie ponizej 26 lat i ewenualnie Paris Visite, ktora sie oplaca jednak, jesli mieszka sie poza 2ga strefa.

Wszelkie info znajdziesz na www.ratp.fr w zakladce Titres et tarifs
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie