przedszkola

Temat przeniesiony do archwium.
witam wzystkich bardzo serdecznie.
poniewaz nie znalazłam interesujących mnie informacji na temat pzedszkoli we francji potanowiłam założyć nowy temat.
badzo poze o odpowiedz na kilka pytan dotyczacych pracy pzedszkoli.
chciałabym sie dowiedziec w jakich godzinach a otwarte pzedzkola we fancji
ile kosztuja publiczne a ile prywatne
czy dzialaja rowniez w wwakacje i ferie
i czy macie jakie dozwiadczenia z francukimi przedszkolami tzn jak wasze pociechy radzily sobie gdy jeszcze nie znały jezyka (moje maja po 4 latka)
i ogolnie posze tu wszystko pisac na temat przedszkoli
najbardziej interesuje mnie okręg aix en provence marsylia cannes i nicea
dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam
czy ktos mi pomoże??
Zadałaś tyle pytań, ze nie wiem czy ktoś skusi się na pisanie na forum takich elaboratów. Zresztą większość informacji to informacje bardzo ogólne, które łatwo znajdziesz wpisując w googla czy wikipedię hasło "crèche" czy "école maternelle".

Kopalnia wiedzy to portal Bebemania: http://www.emigrantki.com/portal.php
slyszalam ze miejsce dla bobaska nalezy juz zamowic na rok wczesniej jak sie ma urodzic wiec zycze powodzenia w zlatwieniu miejsca ale zostaja ubezpieczone panie do prywatnego pilnowania i w zaleznosci od dochodow masz jakis zwrot lub tez i nie .wazna wiadomoscia jest tez ze nie we wszystkich miasteczkach zlobki sa otwarte a napewno nie zalatwisz miejsca obok w innej mijscowosci gdyz zlobki sa przeladowane stad ta kolejka roczna ...ogolnie jest ciezko z dzieciakami czesto mamy wybieraja panie na czarno gdyz taniej i latwiej dostepne to tak oooogolnie
prosilas wiadomosc o przedszkolach hmm warunkiem zeby dziecko zostalo przyjete to musi byc bez pieluszek czyli wolac samo do wc,we wakacje i ferie nie sa otwarte przedszkola i o jezyk wogle sie nie martw jak maluch ma cztery latka gdyz szybciej sie nauczy mowic jak strasi wogole to nie przeszkadza w tym wieku jezeli chodzi o cene to nie wiem ale chyba nie sa to jakies zawrotne ceny