la carte européenne d'assurance maladie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Zwracam się z prośbą do wszystkich, którzy zetknęli się z realiami życia studenckiego we Francji o pomoc w zrozumieniu błędnego koła i poradę - jak temu zaradzić, czasu mam na to niewiele ( około tygodnia ), więc proszę o szybką reakcję na ten post ;)

Chodzi o kwestię ubezpieczenia zdrowotnego we Francji podczas rejestracji na studia. Oczywiście wyrobiłam w PL kartę europejską, jednak jej termin ważności sięga 30 września ( pieczątka na legitymacji szkolnej z LO). W e-mail od pani z zapisów na uniwersytet fr dowiedziałam się, że aby być zwolnionym z wykupienia ubezpieczenia zdrowotnego we Francji musi być spełniony warunek następujący, cytuję :"la carte européenne d'assurance maladie valable du 1er octobre
2009 au 30 septembre 2010, dispense du paiement du montant de la Sécurité
sociale étudiante". W pl wydziale NFZ powiedzieli, że nie wydadzą mi jej na taki termin dopóki nie zobaczą mojej karty studenckiej..

Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Twoi rodzice powinni Cie zglosic do ubezpieczenia (dopisac w MFZ) - zalatwia to zaklad pracy na prosbe pracownika. Podazdza, ze jestes na ich utrzymaniu, gdyz dorosle dziecko albo jest uczniem /studentem i jest ubezpieczone "z definicji", albo przysluguje mu ubezpieczenia z tytulu pracy jednego z rodzicow.

Sprawa sie skomplikuje, jesli Twoi rodzice z jakichs powodow nie beda mogli Cie zglosic do ubezpieczenia (bo np. sami nie sa zgloszeni). Wtedy trzeba bedzie udac sie do NFZ, moze poradza, jak przetrwac okres do zdobycia wlasciwego poswiadczenia?...

A w ttym francuskim tekscie wskazana jest m.in. mozliwosc udowodnienia, ze jest sie zwolnionym z oplacania skladki zdrowotnej, zapytaj o to w NFZ, moze dotyczy to studentki in spe?
Dzięki za odzew :)
Tak, ja jestem zgłoszona 'jako dziecko moich rodziców' :P Mam kartę, tyle że jest ona ważna jedynie do końca września. Powiedziano mi, że nie mogą nic z tym zrobić ponieważ dopóki nie mam kwitu z uczelni potwierdzającego przyjęcie na studia, jestem tam w charakterze turystki.. Wyjścia nie widzę.
Wydaje mi sie jednak, ze trzeba rozmawiac dalej w NFZ. Jestes teraz przeciez na statusie "juz sie nie uczy, jeszcze nie pracuje" i taki stan moze potrwac dluzej (np. nie idzie na razie do pracy), wiec nie powinno byc klopotu z utrzymaniem statusu "dziecka swoich rodzicow" na dluzszy okres.
Jesli nie zalatwisz tego w PL, we Fr. bedzie na pewno trudniej. Upomnij sie o swoje!
Pozdr
Rozmawiałam z całkiem miłą panią z NFZ-u , która wyłożyła mi całe przemówienie na temat róznic systemów ubezpieczenia zdrowotnego we Francji i w Polsce . Okazało się, że jedyną podstawą wydania karty europejskiej jest albo kwit studiowania - albo zaswiadczenie o pracy. Nie ma opcji 'robiące nic dziecko swoich rodziców' .

WĄTPIĘ :)
Ale przecież musi być jakieś wyjście , pomocy raz jeszcze :)
nie przejmuj się tak bardzo tą kartą bo to jest absolutnie normalne ze nie wystawią Ci jej na cały rok! Jak już zapiszesz się na uczelnie wyślij kopię karty studenckiej rodzicom i oni załatwią Ci ta kartę ubezpieczeniową na pierwszy semestr a później znów będzie trzeba prosić o jej przedłużenie no i tak w kółko!Moja pierwsza karta była ważna tez do 30 września i nie płaciłam securite sociale. Powodzenia!
Bardzo, bardzo dziękuję :)
Szkoda, że tak późno znalazłem watek, bo ja z tego wybrnąłem, a mianowicie na początku również dostałem kartę ważna do 30 wrzesnia, ale zapisując się na uniwersytet dostałem pocztą z uczelni "Certificat de pre-inscription", gdzie było napisane ze rok akademicki trwa od października do połowy czerwca, no i w NFZ był problem bo francuzi nie napisali cyfra 15 czerwca tylko połowa, dokument musiał być przetłumaczony, żeby mogli przeczytać całość no i wreszcie miła pani wydała rodzicom ta cholerną kartę, ci zaś wysłali mi ja pocztą, no i mam, jeśli nie macie karty trzeba kupic Securite sociale koszt ok 200euro+ dobrze dokupić mutuelle, aby mieć pokrycie 100%
Mam nadzieję, że komuś na przyszłość się to przyda.
Pozdrawiam z Toulouse
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę