zycie studenta ,koszty utrzymania

Temat przeniesiony do archwium.
Rozwazam wyjazd do Francji z programu ERASMUS.Chcialabym sie dowiedziec jaki jest koszt utrzymania studenta we Francji ( akademik tudziez wynajety pokoj ,jedzenie ,komunikacja miejska itp. )Dodam ze Paryz odpada ,raczej mniejsze miasta wchodza w gre.
Bylabym wdzieczna za informacje

moj e-mail :

[email]
ja jestem właśnie w Paryżu :)
szczerze - jest super, ale też drogo jak cholera
tutaj mieszkanie - pokój lub kawalerka do wynajęcia kosztuje od 550 euro w górę za miesiąć plus oczywiście opłaty
bilet miesięczny - albo 44 z hakiem, albo 74
woda i wino są bardzo tanie, bagietki podobnie

podaję Ci niektóre ceny tak orientacyjnie, ale podejrzewam, że mieszkanie już np. w Lyonie będzie dużo tańsze, a bilet miesięczny tam kosztuje poniżej 30 euro
pozdrawiam
ps ale i tak erasmus to świetne doświadczenie :)
Mam dwa tygodnie na decyzje...i jest ona ciezka.Boje ze nie bedzie mnie stac na utrzymanie, ze bede samotna itp.Moj kierunek na studiach wymaga odemnie tego wyjazdu ,dlatego zastanawiam sie czy go nie zmienic;

Napisz mi jak ci sie tam zyje ,prosze.
I czy erasmus dofinansowuje ta cala zabawe i ile moge sie spodziewac.
aa i jeszcze mam pytanie odnosnie akademika lub stancji -ciezko jest to zalatwic na odleglosc?
Jak szukalas chaty?
A możecie mi powiedzieć o co w tym dokładniej chodzi? Szukałem informacji na temat Erasmusa w internecie, ale nic konkretnego nie znalazłem. Wyczytałem, że uczestniczą w tym tylko te uczelnie, które mają jakąś Kartę... Czy istnieje lista tych uczelni? Jakie wymagania trzeba spełnić, aby się dostać do tego programu? Gdzie można wyjechać i czy tyczy się to jedynie kierunków związanych z romanistyką?
bangorgirl: jesli Paryz odpada to nie masz sie co martwic, inne miasta we francji są duzo tansze. W sumie zycie we francji nie jest drogie, jesli robisz zakupy w hipermarketach a nie malutkich sklepikach.
Co do dofinansowania to z uczelni daja ci iles tam euro zawsze, zazwyczaj ledwo starcza na akademik, ale coz :P
Nie wiem czy nie da się jeszcze zalatwic jakiejs pomocy socjalnej w CNOUS i podobnych instytucjach. Wszystkiego powinnas sie dowiedziec u koordynatora na uczelni.
Moja osobista opinia co do erasmusa: utrzymac sie we francji da rade na pewno, ale tylko się piłować z każdym groszem, nie pozwolic sobie czasem na jakies wieczorne wyjscie, to żadna zabawa.

Oczek90 - erasmusa ma teraz praktycznie kazda uczelnia w naszym kraju, wystarczy byc studentem, sprawdzic na uczelni z jakimi krajami/miastami jest wymiana, zlozyc podanie(zazwyczaj mozna wyjechac od 2 roku studiów), miec dobrą srednia ocen (zalezy od uczelni - czasem mozna miec 3,8 czasem az 4,5) no i znac język kraju do ktorego chce sie jechac - przeprowadzana jest rozmowa kwalifikacyjna (czasami studentow filologii to nie dotyczy). Ot tyle ;P
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia