praca? czerwiec 2010

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, jestem tegoroczna maturzystka i chcialabym wyjechac ok. czerwca do pracy do Francji. Ucze sie tego jezyka, jednak jest on dosc slaby. Chcialabym znalezc cos z zakwaterowaniem (wszystkie formalnosci w obcym kraju wydaja sie trudne;p) i wymagana podstawa jezyka (mam wielkie obawy co do dogadania sie, ale bardzo chcialabym sprobowac). Co radzicie? Gdzie szukac? Moze macie jakies ciekawe propozycje? ;p
Z gory dzieki ;)
no można pracować jako np. au pair, ale nic więcej nie wiem :?
ja też jestem tegoroczną maturzystką i również rozważam wyjazd do Francji. Francuskiego uczę się pilnie, bo zamierzam zdawać rozszerzenie na maturze. Serwisów z ofertami pracy jest mnóstwo, z tym że nie ma w nich jeszcze ogłoszeń prac sezonowych. Lepiej byłoby zapewne pojechać w miejsce już przez kogoś sprawdzone, albo z polecenia. Myślałaś o pracy au pair, utrzymaniu domu, pracy na statkach wycieczkowych - wtedy problem zakwaterowania sam się rozwiązuje. Czy może raczej wolisz pracę związaną ze zbieraniem owoców, winogron i innych takich?
Rowniez chcialabym rozpoczac prace we Francji wiosna/latem tego roku, jednak na pewno nie jako au pair. Moze byc to praca na statkach, w kawiarniach, sklepach itp... Wiem ze teraz jest jeszcze za wczesnie na szukanie. Jednak korzystajac z tematu moze znacie jakies strony, agencje gdzie bedzoe mozna poszukac takich sprawdzonych ofert?
Ja również noszę się z zamiarem wyjazdu w wakacje do Francji.Raczej jako au-pair (ale niekoniecznie).Dlatego baaardzo proszę o polecenie jakiś miejsc,stronek,itp. związanych z pracą, bądź o podzielenie się swoim doświadczeniem.Słyszałam też coś o jakiś siostrach w Foyer-ktoś może był u nich ostatnio? Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc :) Pozdrawiam!
ja bylam au pair we francji 3 razy.
super sprawa, mozesz zaczac od operowania a jak podszkolisz jezyk i bedziesz miala fajnych hostów to pomoga Ci oni znalezc 'normalna' prace...;)

polecam www.aupair-world.net

a jesli masz wiecej pytan dotyczacych au pairowania zapraszam na :
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=357784
Mysle, ze praca w charakterze fille au pair, jest jedna z najgorszych opcji. Oczywiscie jestes spokojna, zajmujesz sie tylko dzieciakami i ewentualnym porzadkami. Jesli jednak jedziesz do Francji i chcesz zarobic takze troche kasy, no coz 300 euro na dodatek nie zadeklarowane (fille au pair to w koncu praca na czarno)... Ja rowniez zaczelam w ten sposob, na szczescie pozniej badac juz w FR poszperalam i pracuje teraz jako kelnerka. Zrobilam sezon w alpach, pozniej na lazurowym a teraz jestem w bordeaux. Mozecie smialo szkuca pracy na stronie www.lhotellerie.fr, znajdziecie tam mnostwo ofert hotelarswto restauracja, dla dziewczyn ktore nei mowia biegle po francusku znajda sie stanowiska femme de chambre lub plongeuse 1100 euro na miesiac, kelenrka moze i do 1500euro uzbierac. Poza tym jesli znajdziecie prace sezonowa pracodawca zapewnia wam mieszkanie i wyzywienie gratis! warto poszukac, popytac!
ja również jestem tegoroczną maturzystką i ukończe klasę dwujezyczna francuska. Byłabym wdzieczna za jakiekolwiek porady dotyczace mozliwosci znalezienia pracy. Wskazówki jak szukac. Pozdrawiam!
Dziewczyny, jezeli chcecie wyjechac do Francji czy do innego kraju tylko i wylacznie w celu pracy nad jezykiem, jak najbardziej fille au pair sprawdza sie w tym w 100 procentach. Ja na poczatku umiescilam moj profil na stronie www.aupair-world.be, www.aupair-options.com i w ten sposob znalazlam moja francuska rodzine. Mozecie tez szukac tutaj na forum, czesto pojawiaja sie ogloszenia dziewczyn ktore koncz kontrakty, etc. Jezelu jednak zalezy wam przede wsyztskim na pieniazkach i oczywiscie jezeli mowicie juz biegle np po francusku, warto szukac pracy w restauracji i hotelarstwie. Strona www.lhotellerie-restauration.fr jest jedna z najlepszych stron posiadajacych duzo ofert pracy. Wystarczy sie zlaogowac, udostepnic swoje CV i pracodawcy sami sie zglaszaja!
Powodzenia i courage!!!:)
Zapomnialam dodac, co do pracy na statkach, wcale nie jest tak latwo sie dostac. Nalezy miec przede wsyztskim 2 lata doswiadczenia w hotelarstwie, restauracji. Ja sama staralam sie o stanowisko na statkach we Francji, aczkowliek pracowalam tylko przez rok i byly to sezony, nie mialam wiec ciaglosci pracy wiec zostalam od razu wyeliminowana...
hej
ja tez zdaje niedlugo mature i tez zastanawiam sie nad wyjazdem do francji do pracy. mysle o pracy pokojowki, bo mozna zarobic, a moj francuski nie jest na tyle dobry, zeby probowac jako kelnerka. tylko mam pare dylematow: nie mam z kim jechac i troche sie boje. moze pracowal ktos juz jako pokojowka i ma jakies doswiadczenia? bede wdzieczna za jakiekolwiek porady
Pozdrawiam:)
aha- i jeszcze chcialam sie zapytac o najwazniejsze dla mnie: co myslicie o tym, zeby jechac do pracy w pojedynke?
w moim regionie mogę jedynie popytać o pracę przy zbiorach sierpień/wrzesień 2010
zawsze można znaleźć coś z zakwaterowaniem ..
Hej, rowniez jestem tegoroczna maturzystka. W tym roku bylam na miesiac we francji jako au pair. Jezeli o mnie chodzi, to po tym doswiadczeniu, nastepnymi dziecmi jakimi zamierzam sie opiekowac beda moje wlasne. Kocham dzieciaki ale, opiekowanie sie trojka- tak jak bylo to w moim przypadku- to bylo jak dla mnie za duzo. Jesli chodzi o podszkolenie jezyka, to zalezy to od wieku dzieci. Jezeli beda mialy tak do 7 lat, a wasz fr nie jest zbyt dobry, bedziecie slyszec jedynie niezrozumialy belkot. No i raczej z dziecmi nie bedziecie prowadzic jakis inteligentych rozmow ktore poprawia wam jezyk. Takie jest moje zdanie.

Ale chcialabym tez zapytac o prace we Francji na przyszly rok. sierpien/wrzesien chce pojechac do pracy na rok. Mam ambitne plany co do studiow,ktore sa niestety platne i chcialabym wpierw troche na nie zarobic. Czy ktos pracowal przez tak dlugi okres we francji? Jezyk mam na dosc dobrym poziomie- w czerwcu zdaje DELFa B2. O jaka prace moglabym sie w ogole ubiegac, no wiecie, tak bez zadnych studiow?
moze jako kelnerka by ci odpowiadalo ,nawet widzialam tutaj jakas firme szukajaca juz od teraz warto moze bylo odszukac i zatrzymac dane do kontaktu ,znam dziewczyne co pracowala w "Buffalo Grille " dobre zarobki z napiwkami wlacznie ,warto sie pomeczyc :)
no wlasnie tak myslalam, ze moze jako kelnerka... podasz mi linka, gdzie widzialas ta oferte? a czy na recepcjonistke w jakims hotelu itp, to trzeba miec jakas szkole czy cos? orientujesz sie jakie sa mniej wiecej stawki za godzine dla kelnerek?
wejdz w dzial zycia praca nauka tam poszukaj a co do zarobkow to tak jak mowie wyplata super wysoka z napiwkami oczywiscie i nadgodzinami ok 17[tel]tys miala moja kolezanka
w Buffalo Grille jako kelnerka język musisz znać bdb..(tak jak w każdej resto)tam wszystko jest szybko , sprawnie i nie ma czasu na tłumaczenie co to jest w karcie ;)
jadam tam czasami i dziewczyny i chłopacy uwijają się jak w ukropie w południe, wieczorem a zwłaszcza w weekend ;)
musiałabyś sprawdzać ogłoszenia we Fr o pracę...czasami można znaleźć coś interesującego..no i wszystko zalezy od regionu poszukiwań ;)
myslalam o paryzu, bordeaux, moze marsylii.
hmm ja mieszkałam w Strasie i mogę polecić Flams. może gdzie indziej też jest :) resto jak resto, niezbyt dobre szczerze mówiąc :P próbowałam się dostać, nie mieli nic do mojej znajomości języka, tylko że chciałam pracować parę miesięcy (w czasie wakacji) a oni szukali czegoś bardziej na stałe... ale polacam, bo ludzie byli bardzo mili :) oprócz tego koleżanka twierdziła że świetnie się tam pracuje :) poszukajcie na stronach flams.fr lub w googlach :)
pozdrawiam
Hej.
Podobnie jak wiele dziewczyn myslalam o wyjezdzie do Francji w charakterze fille au pair. Chialabym sie jednak dowiedziec od osob, ktore juz pracowały czy jest szansa wyjazdu na tylko 1 miesiac, gora 2. czy ktos moze polecic jakas rodzine i jak to wszystko sie odbywa. Chodzi mi o organizacje takiego wyjazdu, podroz itp. Dodam ze jestem tegoroczna maturzystka.Rowniez z francuskiego. Komunikatywny francuski. ;)
Dziekuje za odp.
Pozdrawiam cieplutko ;D
uuu..
nie liczyłabym na opiekunkę do dziecka na 1-2 miesiące...
kazdy tu szuka w miarę stabilności ;)
sama mam mała córcię i szukam teraz opiekunki, ale nie na 1-2 mies...mała się przyzwyczai do osoby i co dalej???
nie liczyłabym na twoim miejscu na tak krótki "kontakt"
pozdrawiam ;)
To może ktoś wie czy istnieją strony lub fora na których au-pair redagują ogłoszenia potrzebując zastępstwa, właśnie na krótki okres od 1 do 3 miesięcy.
Myślę ze jest to idealne rozwiązanie dla oby stron i mi samej taki układ by odpowiadał. Również szukam pracy jako au-pair od czerwca.
A ja myślę, że jest wiele rodzin szukających au-pair tylko na okres wakacyjny. Sama w zeszłym roku byłam tylko na 2 miesiące i w tym roku zamierzam to powtórzyć;)
nie zgadzam sie!
baardzo duzo jest rodzin na aupair-world.net szukających au pair tylko na wakacje....

a jesli chodzi o forum, to zapraszam tu : http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=357784&page=117 wątek na wizażu dla au pairek.
jest tam wlansie jedna dziewczyna, ktora dopiero do Francji pojechała kilka dni temu i znajomi jej hostów szukają dziewczyny, nie dalej jak wczoraj pytała na forum, czy ktos nie miałby ochoty..;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie