Tłumaczenie-kuchnia francuska

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Proszę o przetłumaczenie na polski opisu dotyczącego kuchni francuskiej:

Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie.Wywarła duży wpływ na inne kuchnie (szczególnie Europy Zachodniej). Najczęściej kojarzona jest ze, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, dlatego dużo ludzi robi zakupy na targach lub w małych sklepikach.
We Francji spożywane są trzy główne posiłki w ciągu dnia:
• Śniadanie, składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta (rogalika) z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady. Francuzi lubią maczać kawałek bagietki w swojej kawie lub czekoladzie. Coraz częściej podczas śniadania pije się także sok pomarańczowy.
• obiad spożywany jest między południem a godziną 14. Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki , potem danie główne, sery, deser i kawa. W przeciwieństwie do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie spożywa się ich zbyt często.
• Kolacja spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło.
Podczas posiłków zawsze pije się wodę, , a do obiadu także wino lub piwo.
Francja posiada kilka słynnych produktów. Do najważniejszych zaliczamy sery, które są produkowane w ogromnych ilościach. Francja posiada około 500 rodzajów sera. Najsłynniejsze to camembert, brie oraz roquefort. Francja słynie również z pysznego wina. Przykładem może być francuskie Bordeaux. Podobno Francuz wypija 100 litrów wina rocznie.
Niektóre z regionów francuskich są znane z pewnych określonych produktów.
Pikardia słynie z zup jarzynowych , Alzacja znana jest ze swoich win oraz piwa, Normandia to region owoców morza oraz sera camembert. Prowansja to głównie oliwa z oliwek, warzywa, owoce oraz ryby.
Francuzi bardzo dbają o sposób przygotowania i spożywania posiłków.
Menu Francji słynie ze wszystkich smaków. Delikatność, wytworność i wyrafinowanie, które cieszą nie tylko zmysł smaku, węchu, ale i wzroku. W kuchni tej znajdą coś dla siebie zarówno miłośnicy ryb, naleśników, warzyw, jak i mięs.
"La cuisine française est souvent considérée comme une des meilleures du monde.
Elle exerce une grande influence sur les autres cuisines (essentiellement d' Europe de l' Ouest). On l'associe le plus souvent aux escargots , à la baguette , aux fromages et aux vins."


ciąg dalszy póżniej !
Z góry dziękuje :)
La cuisine française est souvent considérée comme une des meilleures du monde.
Elle exerce une grande influence sur les autres cuisines (essentiellement d' Europe de l' Ouest). On l'associe le plus souvent aux escargots , à la baguette , aux fromages et aux vins.
En dehors de grandes différences entres les spécificités régionales , on distingue aussi la haute cuisine (haute cuisine) – des mets chers et traditionnels , préparés souvent par des cuisiniers renommés, ainsi que la nouvelle cuisine (nouvelle cuisine) qui repose sur des mets légers , sains et vite préparés.
Une profusion de produits ainsi que sa fraîcheur est le principe de rigueur en France , c’est pourquoi beaucoup de gens font leurs courses sur les marchés ou dans les petites épiceries.
En France , on fait trois repas principaux dans la journée :
-la petit déjeuner se compose habituellement d’une baguette ou d’un croissant (croissant) avec de la confiture ou du beurre ainsi que d’un café ou d’un chocolat. Les français aiment à tremper leur morceau de baguette dans leur café ou leur chocolat . On boit aussi de plus en plus souvent du jus d’orange au petit déjeuner.
-On prend le déjeuner entre midi et deux heures . C’est un repas copieux composé de plusieurs plats : tout d’abord les entrées , ensuite le plat principal , fromages , dessert et café .
Contrairement aux habitudes polonaises , en France les soupes ne constituent pas un élément indissociable du déjeuner et on ne les consomme pas très souvent.
-On prend le dîner assez tard entre vingt et vingt deux heures , et il dure d’ordinaire assez longtemps.
Aux repas on boit toujours de l’eau et au déjeuner également du vin ou de la bière.
La France possède quelques produits renommés . Parmi les plus importants on compte les fromages qui sont produits en grande quantité. La France compte environ 500 variétés de fromages . Les plus célèbres sont le Camembert , le Brie et le Roquefort.
La France est également célèbre pour son vin délicieux . Le Bordeaux français en est un exemple. On dit que le français boit annuellement 100 litres de vin .
Certaines régions françaises sont connues pour des produits spécifiques.
La Picardie est célèbre pour ses soupes de légumes , l’ Alsace pour ses vins et sa bière , la Normandie est la région des fruits de mer ainsi que du Camembert . La Provence c’est avant tout l’huile d’olive , les légumes , les fruits et les poissons .
Les français sont très soucieux des modes de préparations et de la prise des repas .
Le menu français est fameux pour tous ses goûts : délicats , raffinés , subtils , qui réjouissent non seulement le goût mais aussi l’odorat et la vue .
Les amateurs de poisson aussi bien que de crêpes , de légumes , d’œufs et de viandes trouveront leur bonheur dans cette cuisine.
Jezu, jak ja mam ci dziekowac :) Tyle czasu na to poświeciłas... Dziękuje ci bardzo :)
Nie tyle czasu , jestem francuską .
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

 »

Życie, praca, nauka