prawo jazdy we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Czy zdawał ktoś z Was prawko we Francji? Czy obcokrajowiec może zapisać się do szkoły nauki jazdy, a potem zdać tam egzamin? Jakie dokumenty trzeba złożyć i jak wygląda egzamin? Będę wdzięczna za odpowiedzi :))
ja zalecam zdanie prawka w PL..
po 1. niższa cena
po 2. punkty we Fr nie są naliczane hihihi
A najlepiej zdawac w Anglii, duzo sie nauczysz, wszystkie manewry odbywaja sie naturalnie podczas jazdy egzaminacyjnej, sa testy teoretyczne tlumaczone na jezyk polski a lektor na egzaminie teoretycznym tlumaczy po polsku jak ktos nie radzi sobie z angielskim, mysle ,ze latwiej zdac niz w Pl. Polecam stronke www.prawojazdyuk.com
pozdrawiam:)
Ja jestem w trakcie robienia prawka we Francji. Nie wiem czy kazdy moze sie zapisac, ale mi nie robili problemow. Nie mam zadnych certyfikatow z francuskiego, mieszkam tu ok. 2 lat i mowie srednio dobrze po francusku (uczylam sie sama, od zera). Zeby sie zapisac wystarczy dowod osobisty (lub la carte de sejour) i 4 zdjecia. Ja tez nie wiedzialam jakie dokumenty trzeba zlozyc, poszlam do szkoly nauki jazdy i zapytalam na miejcu. Oni nawet nie robia badan okulistycznych (no chyba ze od razu zadeklarujesz ze masz problemy ze wzrokiem). "Wpisowe" kosztowalo mnie 160 euro, w tym wliczony byl egzamin z teorii i pierwsza jazda tzw. "evaluation", kazda godzina jazdy kosztuje 35 euro (to zalezy od szkoly).Przy zaplacie za druga godzine placilam tez za egzamin z jazdy (60 euro). Calosc wyniesie mnie 1600 euro, bo wyliczyli mi 40 godzin jazdy.
skoro jesteśmy w UE to nie ma problemów, jak z większością spraw.
CZESC GWIAZDECZKA,MAM DO CIEBIE KILKA PYTAN BO WIDZE ZE JESTES W TEMACIE.MIESZKAM I PRACUJE WE FRAN,I CHCIALBYM TUTAJ ZROBIC PRAWKO ALE JEST KLOPOT PRACUJE Z SAMYMI POLAKAMI I MOJ FRANCUSKI BARDZO KULEJE.POWIEDZ MI PROSZE CZY MOGE ZDAWAC EGZAMIN TEORETYCZNY W JEZYKU POLOSKIM TAK JAK W ANGLI.
czesc:)
zdalem egzamin na prawo jazdy 2,5 roku temu we francji...z tego co pamietam teorie musialem zdawac we francji,nie moglem zrobic polskiej,choc to planowalem (ale moze w wiekszych miastach mozna w niektorych osrodkach podchodzic do jazdy z polska teoria).Jezeli uczeszczajac na 'code' robie sie juz dobre wyniki (40 pytan i mozna miec 5 bledow zeby zdac) to rownolegle mozna zaczac jazdę.Egzamin z czesci praktycznej wyglada nastepujaco: jazda trwa 35 minut,w przeciagu,której trzeba zrobic 2 wybrane przez egzaminatora manewry (w sumie jest ich 7) i odpowiedziec na jedno pytanie dotyczace samochodu (sprawy techniczne).
Papiery,które musialem zdać to: zaswiadczenie lekarskie,l'ASSR (cos w stylu karty motorowerowej w PL,ale nie wiem czy to nadal konieczne), 2 zdjecia i wypelniony jakis druk).
Wrócilem z francuskim prawem jazdy do polski i przez 6 miesiecy nie mogę go wymienic na polskie,a pozniej mozna ale nie trzeba z tego co sie dowiadywalem.
Koszt calkowity - okolo 1100 euro i wyjezdzonych kolo 30h.
pozdrawiam
Nie wiem czy juz mozna zdawac w jezyku polskim, ale slyszalam ze Francja chce wprowadzic taka mozliwosc. Moge sie zapytac jutro w szkole, moze oni cos wiedza na ten temat. Ja podeszlam do sprawy etapowo: kupilam ksiazke do teori w kwietniu zeszlego roku i zaczelam sie uczyc sama w domu , w czerwcu zapisalam sie na kurs i zaczelam chodzic na teorie, pierwsza jazde mialam pod koniec sierpnia, nastepna misiac pozniej. Teorie zdalam pod koniec listopada. Pytania nie sa trudne, latwo zrozumiec o co chodzi. Jak juz pisalam, francuskiego nigdy sie nie uczylam na zadnym kursie ani w szkole, wiekszosci slowek musialam sie nauczyc specjalnie do prawka. Sprobuj poszukac na necie sa darmowe testy :
http://www.code3000.net/tests-code-route.php
DZIEKUJE WAM BARDZO ZA POMOC I CENNE INFORMACJE,POZNIEJ SIE ODEZWE JAKBYM MIAL INNE KLOPOTY W TYM TEMACIE I NIE TYLKO,POZDRAWIAM,SEBA LYON
Poruszyłam ten temat,bo ja sama robię prawko w Polsce, ale nie wiem, czy aby nie wyjadę za jakiś czas na dłużej do Francji. Cały kurs w Polsce mam już za sobą. Czy można jedynie zapisać się na egzamin we Francji? Czy będą potrzebować jakiś papier z mojej polskiej szkoły nauki jazdy,że zaliczyłam już kurs? Jak myślicie?
test obowiazuje w jezyku francuskim..
jesli nie rozumiesz jezyka na tyle,zeby rozgryzc pytania, a powiem ze sa podchwytliwe jak w Polsce mozesz miec tlumacza zaprzysieglego na egzaminie.
ja z obawy o zrozumienie kruczkow slownych polecialam zrobic prawko do Polski :)
koszt prawka tutaj to ok 1100 euro ;)
Jesli masz mozliwosc dokonczyc kurs w Polsce, to mysle ze jest to najlepsze rozwiazanie. Wychodzi najtaniej, szybciej i nie ma zamieszania z papierami. Jesli nie, a masz juz zdany egzamin z teorii, istnieje cos takiego jak "transfert de dossier". Nie wiem natomiast jak jest z apisami na same egzaminy. W mojej szkole czesc teoretyczna byla za "darmo", moglam przychodzic ile razy chcialam na testy (albo wcale nie chodzic), na egzamin zapisuja cie jak robisz ok.5 bledow/40 pytan. Jasne, ze spotkalam tzw. pytania-pulapki, no ale po polsku tez takie istnieja. Podczas egzaminu praktycznego instruktor zadaje pytania dotyczace samochodu, sa podane na stronie

http://cpermis.fr/voitureverifext.html
niedawno dowiadywalem sie w sprawie zapisania zony na prawo jazdy, ktora nie mowi w stopniu komunikatywnym po francusku i polecono mi udac sie na najblizsza prefekture celem wskazania tlumacza ( ewentualnego ).
kosztow tej procedury nie znam ale prawo jazdy to kwestia okolo 1100 euro
ale wiem tez ze istnieje taka opcja prawo jazdy za 1 euro dziennie, chyba takie kredyty robi caise d'eparge albo credit agricole
pozdrawiam
Witam. Potrzebuję do pracy dyplomowej zdjęć, bądź opisów placów manewrowych do nauki jazdy
(albo ich odpowiedników) z innych krajów niż Polska. Gdyby ktoś dysponował takimi materiałami
bardzo proszę o umieszczenie. Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa