Studia L.E.A we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, w przyszłym roku akademickim chcę zacząć L.E.A w Tuluzie ang+ hiszp, ale jest na mały problem, ponieważ trzeba mieć udokumentowaną znajomość hiszpańskiego przez co najmniej 3 lata, mówię po hiszpańsku w stopniu zaawansowanym, ale nie mam żadnego dokumentu, który to potwierdzi, zapisy są w kwietniu, myślałem, żeby zdać DELE (egzamin potwierdzający znajomość hiszp), ale te egzaminy odbywają się pod koniec maja, więc to zbyt późno..czy ktoś z Was miał podobny problem? Może ktoś ma jakieś doświadczenia na ten temat, jak to obejść ;) choć nie wiem czy to realne...czy ktoś wie dokładnie jak przebiega procedura zapisów na uniwersytet we Francji?(pewnie się powtarzam) Z tego co się dowiedziałem trzeba mieć coś w stylu DAP ale nie wiem jak to działa i co to jest, słyszałem że wcale nie tak łatwo zapisać się na francuski uniwersytet, co tym sądzicie? Czekam na Wasze sugestie. Pozdrawiam
Skoro nie zdazysz z DELE, to moze TELCa zdaj, tylko że tam jest do poziomu B2.
Albo po prostu zapytaj się na uniwerku jak niby masz to zrobić, skoro egzamin jest później niz czas skladania papierów.
Ochh jacyś tacy niezaradni jesteście, trzeba troche pomieszkać we Francji, żeby zrozumieć ich system, a więc zrób następująco: złóż wszystkie dokumenty, które masz, i jeżeli gdzieś tam w jakiejś rubryce musisz podać certyfikat, to piszesz, że będziesz go miała w maju, albo dołączasz osobną kartę, na której im piszesz, że egzamin jest później etc... możesz pokazać np. dowód wpłaty za egzamin etc, trzeba sobie radzić, studia w końcu rozpoczynasz we wrześniu, masz czas, żeby dokumenty załatwić, normalnie według mnie to powinno przejść. Ja też od września w Toulousie jestem, tyle że z Nantes będę jechać ;)

Pozdrawiam M.
Nie wydaje mi się, żeby jakikolwiek certyfikat był potrzebny, sprawdz to dokladnie na ich stronce :) Gdy przy zapisach dopięłam do dokumentów CAE, zostałam zrugana za nierzetelne czytanie instrukcji kompletowania dossier ;p , takze nie ma co probowac ich zadowolic na sile:) Zapisy generalnie nie sa skomplikowane, najlepiej jednak zalatwic wszystko na miejscu , ja bynajmniej mam bardzo niemile doswiadczenia z poczta..
Jestem na miejscu w Toulouse, doszkalam mój francuski na FLE, byłem w sekretariacie departamentu LEA i powiedzieli że, aby być przyjętym na języki obce typu hiszpański, włoski, niemiecki, arabski, rosyjski potrzebują dowodu, że znam ten język na takim poziomie, że podstawy są opanowane, tzn. ocena z hiszpańskiego występuje na maturze lub świadectwie ukończenia szkoły co potwierdza w tym przypadku 3 lata nauki i już na samych studiach jest to już tylko kontynuacja...
ja uczyłem się hiszpańskiego we własnym zakresie w tym rok w szkole prywatnej... ale rok to zbyt mało, chcą ode mnie programu nauki w tej szkole językowej, wykazu ocen, masakra, myślałem, że będąc obywatelem UE mogę wybierać co chcę i jak... a tu oups! Proponowali mi chiński lub japoński bo tylko te języki są dostępne na poziomie początkującym, lub w moim przypadku niemiecki bo miałem w LO, ale to nie jest szczyt moich marzeń, więc spróbuję się dostać na ten hiszpański. Co do certyfikatu to wcale na siłę nie chcę nikogo zadowalać (przeciwnie, stracona kasa na egzamin), myślę, że to może pomóc bardziej niż zaszkodzić w moim przypadku.
Cóż, myślę, że jakoś się z tym uporam, byle mnie tylko przyjęli...
Znacie może jakieś inne uniwersytety, na których L.E.A jest na dobrym poziomie?

Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam :D
LEA à Nantes ma bardzo wysoki poziom, mam kilku znajomych tam, w tym ma best, ktora aktualnie w Hiszpanii na Erasmusie siedzi, i Nantes tez super miasto (najlepsze miasto do zycia we Francji wedlug rankingow 2005 i 2008. Pozdrawiam M.
do Marcin_20
Nantes mówisz, hmmm, czytałem, że to właśnie Toulouse jest w 1 trójce miast w których żyje się najlepiej, a że tak zapytam, dlaczego wyjeżdżasz z Nantes do Toulouse skoro jest tam tak dobrze?

Czy ktoś wie czy to prawda że, aby dostać stypendium socjalne trzeba być minimum 2 lata we Francji? Tak powiedziała mi dziś Pani w Crous, ale wydaje mi się, że zrobiła mnie w balona. Więc jak to jest naprawdę z tym stypendium socjalnym?

Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam
>LEA à Nantes ma bardzo wysoki poziom, mam kilku znajomych tam, w
>tym ma best, ktora aktualnie w Hiszpanii na Erasmusie siedzi, i Nantes
>tez super miasto (najlepsze miasto do zycia we Francji wedlug
>rankingow 2005 i 2008. Pozdrawiam M.

>LEA à Nantes ma bardzo wysoki poziom, mam kilku znajomych tam,
i to świadczy o poziomie? chyba powinnam popracować nad czytaniem ze zrozumieniem :p

Nie ma żadnej oficjalnej klasyfikacji uniwerków we Francji ( w czym w sumie mozna doszukac sie logiki), toteż "wysoki" poziom języka to pojecie bardzo, baaaardzo względne ;D Wczytaj sie dokladnie w to , co dany uniwersytet ma w ofercie . Zauwazylas juz pewnie, ze praktycznie kazdy fac realizuje inny program LEA - na jednym masz prawo i ekonomie juz od pierwszego roku, na innym musisz obowiazkowo uczyc sie trzeciego jezyka i matematyki, a jeszcze gdzies indziej bedziesz miec wszystko razem.
Tez wybieram się na LEA(do Bordeaux) ale za rok. Nie zrozumiałam, czy ocena na świadectwie z drugiego języka wystarczy, żeby zostać przyjętym, czy trzeba mieć tez maturę/certyfikat(mam na myśli język niemiecki)? Czy już wiecie co z tymi stypendiami? Dopiero po 2 latach?
Witaj, też składam w tym roku do Bordeaux na L.E.A myślę, że jeśli chodzi o 2 język to wystarczy świadectwo, dzwoniłem do Bordeaux i powiedziano mi, że muszę im udowodnić naukę 2 języka od co najmniej 3 lat, (chciałem hiszpański, ale nie mam nic na co by potwierdzało, że uczyłem się 3 lata, przedstawiłem panu sytuacje, że jeśli nie to wybiorę niemiecki, a on do mnie, że on nie chce zmieniać moich planów haha)więc nie wiem, może wystarczyłoby dobrze umotywować? do tego powiedział, że polska matura nie daje dostępu bezpośredniego na uczelnię, ale wydaje mi się, że miał stare dane, bo wytłumaczyłem mu, że daje dostęp bezpośredni. Do tego w Bordeaux i Grenoble nie wymagają certyfikatu z francuskiego! Natomiast w Toulouse jest wymagany co najmniej B2. O stypendium można się starać i wcale nie po 2 latach bo już po roku, a i nawet jeśli mówią, że się nie należy to się należy, trzeba się z nimi trochę natruć :D
Pozdrawiam!
To super z tymi stypendiami...czekam na dalsze informacje:). Trochę przestraszyła mnie ta informacja, że polska matura nie daje bezpośredniego dostępu. Do kiedy trzeba wysłać dossier z wynikami matury/świadectwem/certyfikatami?
Hej, ten pan z sekretariatu z Bordeaux miał stare dane, bo kazał mi się zgłosić na uniwersytet w Polsce, że jestem przyjęty na studia, a ja do niego, że to niemożliwe bo ja mieszkam we Francji i nie składałem podania na żaden universytet w Polsce i że od 2005 w Polsce zdajemy nową maturę, która daje dostęp bezpośredni na Polską uczelnie, a jeśli daje na polską to i na francuską, więc powiedziałem mu, że ma przestarzałe info, on stwierdził, że jeśli mówię tak jak jest to nie będzie problemu, a oni we Francji często mają nieaktualne info:D wiem z autopsji:D więc nie przejmuj się tutaj masz podanie:
http://www.u-bordeaux3.fr/fr/formations/s_inscrire/etudiants_etrangers2/1ere_ou_2eme_annee_de_licence2.html
klikasz DOSSIER UE tzreba wysłać do 28 maja jeśli chodzi o L.E.A.
W razie pytań wal śmiało :D
Widziałam już te dossier i właśnie nie rozumiem jak mamy dostarczyć wyniki matury do 28 maja, skoro chyba do tego czasu jeszcze nie będą sprawdzone? Można to chyba jakoś później dosłać...(?)
tak, do 28 na razie świadectwo maturalne, oczywiscie przetłumaczone, akt urodzenia itp, na stronach sa spisy wymaganych dokumentów. Wyniki matury doslać trzeba po ogłoszeniu wyników :)
pozdrawiam
A co myślicie o perspektywach znalezienia pracy po ukończeniu tych studiów?
Cześć, jaka jest szansa, że osoba, której jedynym potwierdzeniem znajomości języka francuskiego jest matura podstawowa, dostanie się na studia we Francji? Dzięki z góry:)
Cytat: agaaa7
Cześć, jaka jest szansa, że osoba, której jedynym potwierdzeniem znajomości języka francuskiego jest matura podstawowa, dostanie się na studia we Francji? Dzięki z góry:)

Cześć, to zależy od uniwersytetu, każdy szanujący się francuski uniwersytet wymaga oficjalnego dyplomu jakim jest DELF, DALF więc matura podstawowa z francuskiego nie jest żadnym potwierdzeniem znajomości języka, zwykle wymagają poziomu B2 (matura podstawowa to A1, A2)
Pozdrawiam :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie