exterea Francja

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie.Jestem fizjoterapeutą pracującym we Francji.Wyjechałem z Polski dzięki współpracy z firmą Exterea z Krakowa.Mogę powiedzieć że,jeśli chodzi o formalności związane z wyjazdem,znalezienie pracodawcy,to firma wywiązuje się bez zarzutu.Nie zgodzę się też z tym, jak napisał jeden z kolegów:"że to lekko zalatuje"- no cóż szefowie Exterei byli pracownikami placówek dyplomatycznych i mieli do czynienia z różnymi sprawami;Egon Ellenberg organizował mój transport z lotniska w Paryżu do miejsca w którym obecnie żyje i pracuje i nie wystawił mnie do wiatru;to miły starszy Pan;dużo zależy od tego na kogo się trafi tu na miejscu pracy;ja uważam,że trafiłem dobrze; dyrektor szpitala pomógł mi w wynajęciu mieszkania,założeniu konta w banku i innych formalnościach związanych z wykonywaniem zawodu;ale spotkało mnie też kilka niespodzianek (suprize) he he;np.kwota wynagrodzenia netto na jaką zgodziłem się w Krakowie tj. początkowo 1320 euro, nie była taka,otóż-przez pierwsze pół roku otrzymywałem 1252 euro i to nie netto tylko brutto;bo tu we Francji podatku nie płaci pracodawca, tylko płaci pracownik,od tego 1252 trzeba zapłacić jeszcze podatek;jaki? tu we Francji są widełki- im się więcej zarabia tym więcej się płaci podatku;rozlicza się to w skali roku; tzw. urząd ekonomiczny któregoś pięknego wiosennego słonecznego kwietniowego dnia wam przyśle ile trzeba zapłacić;a Polacy we Francji rozliczają się do końca maja;akurat za rok 2008 nic nie musiałem płacić bo za mało zarobiłem- nawet dostałem premie 307 euro za podjęcie pracy we Francji od urzędu podatkowego w postaci czeku;ale za 2009 rok trzeba będzie już zapłacić-będzie to kwota ok.1[tel]euro w moim przypadku czyli gdzieś jedna pensja;i dopiero od tego co zostanie trzeba odliczyć koszty życia i dopiero coś odłożyć;...pracuje w tzw.szpitalu długiego pobytu, a to nie jest zwykły szpital tylko coś tak jakby dom opieki;pacjenci są tam w większości przypadków naprawdę ciężko chorzy;może nie 90% osób które znam i związały się z Extereą trafiło do takich właśnie placówek, ale gdzieś 60% trafiło tam na pewno; chce przez to powiedzieć, że jeśli komuś marzy się kariera kine we Francji i 10000 zł.na kącie miesięcznie to nie z Extereą;jeśli ktoś ma pracę w Polsce i otwarty już gabinet to lepiej niech zostanie w Polsce; a jeśli ktoś szuka lub szuka i jest bezpośrednio po studiach to Extereę polecam.
czesc
Mozesz mi powiedziec od jakiego czasu jestes we francji i pracujesz z extereą? jestem w podobnej sytuacji jak ty ;-) i zgadzam sie co napisłeś Pozdrawiam gig
proszę o kontakt [email]
jest ktos z obecnych we francji i mowiacych przede wszystkim troszke po francusku zainteresowny praca "kine"?
Cześć, Jestem fizjoterapeutą pracyjącym we Francji, obecnie w moim szpitalu poszukują kine, język początkujący na początek wystrczy. warunki świetne jeśli jest ktoś zainteresowany to moje gg. 5929670

« 

Studia językowe

»

Ogłoszenia