Romanistyka w Warszawie

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,

Czy romanistykę mogę studiować jedynie na UW w Wawie? Sa jakieś inne uczelnie nawet prywatne, na których można studiować francuski? Szukałam w interecie ale znalazłam jedynie UW i UKKNJF
Jak romanistyke moglas znalezc tylko na UW i na tym drugim o_O.
Praktycznie na kazdym uniwerku jest filologia romańska. Posprawdzaj sobie w google jeszcze raz.
Pewnie są w stolicy jakieś prywatne uczelnie typu Wyższa Szkoła Języków Obcych czy coś w tym stylu gdzie płacisz krocie, jednak państwowo romanistykę można studiować na UW. UKKNJF to jest Uniwersyteckie Kolegium Kształcenia Nauczycieli Języka Francuskiego (przepraszam jeśli coś przekręciłam... ważne że idea pozostała ta sama), które podlega UW i jest traktowane jako jeden z kierunków jednak z tą różnicą, że filologia romańska obejmuje wszystko co dotyczy krajów frankofońskich (literatura, historia etc.), a Kolegium skupia się głównie na języku i metodyce nauczania. Osobiście słyszałam taką opinię, że ci, którzy nie radzą sobie na romanistyce przechodzą do Kolegium.
Na żadnych UKSW czy innych SGGW nie uczą żadnej filologii, ponieważ te uczelnie są raczej nastawione na oscylowanie wokół kilku powiązanych dziedzin.
A... jeśli nie chcesz konkretnie w Warszawie studiować to romanistyka jest w Toruniu na UMSC, w Poznaniu na UAM, na Uniwersytecie Śląskim, Gdańskim (?), Jagiellońskim, Wrocławskim...
Dzięki wielkie, chyba trzeba będzie postarać się o UW :)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka