Jest lepiej?

Temat przeniesiony do archwium.
witajcie, chcialam sie zapytac czy od czasu calkowitego otwarcia rynku pracy polakow we francji (1.07.2008)nie mieliscie problemow ze znalezieniem pracodawcy, zapisaniem sie do anpe, ubezpieczeniem zdrowotnym i czy w koncu wszystkie francuskie biura przestaly sie pytac o posiadanie titre de sejour? jak wygladaja wasze sprawy administrcyjne? pozdrawiam wiosennie.
Jeśli chodzi o rynek pracy, to ja akurat nie miałam z tym problemów w ogóle, ale niektórzy znajomi musieli przypominać francuskim pracodawcom, że wymogu carte de séjour z prawem do pracy już nie ma odnośnie Polaków. Jeśli więc by się ktoś o to Ciebie pytał, to po prostu mówisz, że teraz jest ok. Ja żadnych problemów nie miałam z tym w każdym razie, na rozmowy kwalifikacyjne zapraszali normalnie (jak Francuzów, których znam o podobnych kwalifikacjach).

Co do ANPE, ubezpieczenia zdrowotnego - to idziesz i się zapisujesz, mając do wypełniania równie dużo papierków co każdy inny cudzoziemiec. I w zależności od urzędu, trwa to długo albo załatwiają to na poczekaniu. Trzeba db trafić i mieć ze sobą WSZYSTKO co wymagają, trzeba też się odpowiednio wyposażyć w wiedzę (strony rządowe, fora itd.), bo czasem nie wspominają o różnych korzyściach, które mogą Ci przysługiwać.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie