problem z TCF a studia w paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam bardzo specyficzne pytanie,
czy wiecie może czy któryś z uniwersytetów w paryżu nie wymaga certyfikatu językowego lub można go donieść później (np. we wrześniu)?
Moje pytanie powodowane jest tym, że chcę jechać na studia do Paryża, będę składać podania na uniwersytety, ale np. na Paris IV wymagają certyfikatu już w maju.
Nie zdążyłam się zapisać w Polsce na TCF, a tak czy siak mam za miesiąc maturę więc czasu brak. W paryżu mam dziadków, którzy mieszkają tam od 45 lat i chciałabym tam pojechać na studia. Najlepszym wyjściem dla mnie byłoby zdanie TCF w sierpniu, na miejscu, w Paryżu, ponieważ na wcześniejszy przyjazd nie mogę sobie pozwolić, a dossier z maturą i takimi pierdołami i tak pocztą trzeba wysłać.

Z góry dziękuje za odpowiedź
Poczytaj dobrze, bo mi się wydaje, że jak ktoś nie dostarczy im certyfikatu do końca marca (koniec rekrutacji) to na uczelniach zazwyczaj w czerwcu zdaje się TCF - część obowiązkową.
poczytałam trochę, dla mnie jako członka unii rekrutacja kończy się pod koniec maja, ( przynajmniej na paris IV, XII, VII).
ze zdaniem certyfikatu nie miałabym raczej problemu, tyle że w polsce już nie uda mi się załapac, a w do paryża, po ewentualnej akceptacji uniwerku, mogłabym jechać dopiero w sierpniu - i wtedy też chciałabym zdać TFC i donieść im.
Wiecie może czy jest taka możliwość?
A jeśli nie, to czy są jakiekolwiek studia po angielsku? ( mam FC, byłoby prościej)
Ktoś na forum gdzieś pisał, że zanosił certyfikat we wrześniu, bo zdawał bodajże DALFA w czerwcu, więc chyba da radę.
Skoro znasz francuski, to może zadzwoń do sekretariatu uniwerka albo próbuj maila (co może potrwać).
Albo możesz się dowiedzieć, czy np. jakbyś zdała w czerwcu w Polsce DELF/DALF-a, to czy nie mogłabyś odebrać dyplomu(zaświadczenia o zdaniu) w Paryżu w sierpniu - chyba wyniki są po 1,5 miesiąca, tylko, że na papierek się czeka dłużej, bo zanim to wyślą tutaj to trwa. Myślę, że tak dałoby radę, tylko byś musiała udać się do najbliższego Alliance Francaise i tam z nimi ustalić odbiór dyplomu.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa