Noclegi w Paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |
Hej.
Rozmawiałam z koleżanką na temat wspólnego wyjazdu do Paryża w czerwcu. Nie mamy tam nikogo znajomego więc mamy kłopot z noclegiem. A na paryskie hotele nas nie stać... Wie ktoś może gdzie można znaleźć darmowe noclegi na tydzień? Albo przynajmniej w przyzwoitej cenie? Może jakiś ośrodek dla młodzieży, schronisko, pensjonat? Wiem, że na stronie http://www.couchsurfing.org można sobie znaleźć noclegi u jakiś osób ale nie wiem czy to do końca bezpieczne.
Przepraszam za to że ciągle zadaję pytania, ale ja naprawdę nie mam pojęcia o życiu we Francji. Jeszcze nigdy tam nie byłam... Ale mam nadzieję, że kiedyś to ja będę mogła radzić innym osobom na tym forum;)
Za wszystkie rady baaaardzo dziękuję:)
nie wiem jakcy są francuzi, ale bylam (sama!) u dwoch hostow w finlandii z serwisu couchsurfing i było cudownie ;) poprostu musisz ich o wszystko wypytac i przede wszystkim znalesc taką osobę ktora zwbudza zaufanie. najlepiej dziewczynę (choc sama bylam u dwoch chłopakow:D)
Aha:) A na tej stronie trzeba się zalogować? I jak się z nimi kontaktuje? To są sprawdzone osoby?
A ja polecam hostel Blue Planet przy Gare de Lyon. :)
Miła obsługa, pokoje niemieszane, czysto, czynne całą dobę, śniadanie w cenie i dosłownie rzut beretem od stacji przesiadkowej metra i RER.
Cena za noc: 13,50 euro.
A no i można przyjść bez rezerwacji.
Te 13 euro to dla mnie troszkę za dużo:) Tyle będzie kosztował mój samolot do Paryża xD A jeszcze muszę mieć kasę na TGV do Bordeaux i na bilety wstępów... A znacie może coś tańszego?:) Wiem że noc w pewnym klasztorze w Paryżu kosztuje 8 euro z wyżywieniem Na polskie to ok 32 zł x 7 dni = ok 230 zł. Za 1 osobę a nas jest 2...
Zaloguj się na couchsurfing. Jesli jedziecie na kilka dni, to na pewno ktoś wam użyczy 'kanapy'.
Bardzo dużo osób z tego korzysta i są zadowolone. Masz tam profile osób, ich zainteresowania, warunki noclegu, ilość miejsc no i najważniejsze opinie innych podróżujących :)
Jak chcesz wyjść tanio na wyjeździe to pisz tam. Najlepiej zrobić to odpowiednio wcześniej: miesiąc/2 tyg. minimum.
Wybierzcie sobie jakąś kobietę albo parę, żebyście czuły się bardziej swobodnie, no i skoro będziecie we 2 to będzie to bezpieczne:)
O żadnych kradzieżach czy morderstwach nie czytałam/nie słyszałam, więc nie jest tak źle:>
I tak też chyba zrobię. A im trzeba coś za to płacić? I możemy liczyć na darmowe wyżywienie czy to już za wiele?:)
z tego co widzę, to Blue Planet podrożało do 25euro.
A mogłabyś/mógłbyś coś więcej powiedzieć o tej Blue Planet? Bo ja nawet nie wiem co to jest...:) A jak to wpisuję w google to mi jakieś strony akwarium wyszukuje xD
Widziałaś to na stronie? Oni tam mają chyba nieaktualne informacje. ;) Jak jechałam w listopadzie do Paryża to też liczyłam 25 euro, a kiedy płaciłam w recepcji za 2 noce facet mi powiedział 27 euro, co mnie mocno zdziwiło.
Jeanne - Blue Planet to Hostel o którym pisałam wyżej.
http://www.hostelblueplanet.com/
Witam :)

Oczywiście, że nie płacisz hostom za użyczenie Ci kanapy/pokoju. Takie jest założenie strony couchsurfing.org

Co do wyżywienia, to chyba lekka przesada.. z reguły jeśli gości Cię mężczyzna, jeśli ma taki gest, a Ty nie masz nic przeciwko temu, może zaprosić CIę na kolację, ale nie licz na wersję all inclusive.. haha..
Poza tym musicie pamiętać, że to są osoby prywatne, nie HOTELE, które użyczają Wam miejsca w swoim domu/mieszkaniu. Mile widziane jest przywiezienie jakiegoś upominku takiej osobie. W couchsurfingu chodzi o nawiązywanie znajomości w róznych krajach, zatem często po odwiedzinach ludzie pozostają w kontakcie.
Musicie się dogadać z hostem jakie są jego zasady- np. czy ma coś przeciwko Waszym nocnym powrotom do mieszkania/domu, czy będziecie miały osobne klucze, czy nie itp.

.. Oczywiście nie będziecie zobowiązani do spędzania całego czasu ze sobą, ale cóż.. gościna to gościna. Wszystko zależy od podejścia dwóch stron. Mile widziane jest pojawianie się w miejscu zamieszkania hosta nie tylko na nocleg.. :)

pozdrawiam
Dziękuję wszystkim:) Chyba poszukam sobie jednak tego hosta w Paryżu;) Mam jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś leciał już z Wizzara do Paryża albo gdziekolwiek? Bo ja znalazłam lot właśnie z tej linii za 50 zł!!! I nie wiem czy to prawda czy ściema...
Ja lecialam kilka razy i to nie jest ściema... TYLKO: jeśli jest to cena biletu jak widzisz ją po raz pierwszy to kliknęciu daty, to musisz dodać do tego 100zł opłaty lotniskowej i 90zł za bagaż (15kg walizka) + 10 kg podręczny bezpłatny o wymiarach plecaka mniej wiecej.

Jeśli ten bilet rezerwujesz pół roku do przodu to taka cena jest najbardziej możliwa, ale najlepiej kliknij na datę i "dalej" jakbyś chciała zarezerwować i w końcu wyjdzie Ci końcowa cena biletu + 23zł opłaty kartą kredytową.

Jak nie będziesz mogła sprawdzić, to podaj dokładną datę i powiem Ci ile będzie kosztował cały bilet:)
Spróbuję sama sprawdzić ale na wszelki wypadek podam Tobie tą datę. To jest 24 czerwiec. Najprawdopodobniej. A wracam chyba 17 września. Ale wolę na razie kupić tylko bilet w jedną stronę bo nie jestem pewna co do powrotu...:)
Pardon... 27 września
I lecę z Wrocławia.
27 września - cena wyjściowa W-wa - Paryż - 129 zł

Z 1 szt bagażu - walizką do 15kg - 197 zł
+
odprawa na lotnisku = 220 zł ALBO odprawa w internecie = 197
+
opłata za rezerwację = 23 zł

Wychodzi: 243 zł / 220 zł
Ach.. z Wrocławia wyjściowy na 28 września jest - 269 zł

Z bagazem + odprawa na lotnisku - 360zł
Z bagazem + odprawa online - 337

+ 23 zł - rezerwacja
Ale wylatuję 24 czerwca;) Z wrocławia
O matko, czekaj źle przeczytalam z tą datą.
Nie szkodzi:)
24 czerwca z Wrocka:
1) z odprawą na lotnisku i walizka - 130zł + chyba te 23 za rezerwację.
2) odprawa online + (... )- 107zł + 23 kartą.
Przelewem jest bodajze ok 19 zł.
Aha. Merci;) To i tak nie jest drogo:) A są może tańsze linie? I o co chodzi z tą odprawą przez internet?
A z Beauvais są jakieś autobusy do miasta?
Tańszych połączeń nie znajdziesz. Wizzair jest najtańszym.
Odprawa przez internet - tak pisze na wizzairze - że drukujesz sobie kartę pokładową i przed odprawą idziesz do okienka i sprawdzają zgodność danych.
Zaraz dam Ci linka do stronki, bo się nie wczytywałam.

Autobusy są. Odbierasz bagaż i zaraz obok taśm jest okienko z biletami, autobysu stoją zaraz kolo wyjścia - cena ok 13 euro.
Aha i jeśli będzie późno w Paryżu, to lepiej wziąć kartę kredytową, żeby kupić bilet na metro, bo okienka są pozamykane i można tylko w automatach kupić... no albo skakać z walizkami przez bramki ;p
http://wizzair.com/useful_information/web_check-in/ odprawa online :)
jeśli będziecie*
Dzięki ci za wszystko:) Kochana jesteś:) Ja jeszcze nigdy nie byłam w Paryżu i nie leciałam samolotem więc jestem całkiem zielona w tych sprawach xD Ale już nie mogę się doczekać tej czerwcowej podróży:) A mogłabyś mi jeszcze powiedzieć ile tak około kosztują bilety wstępów do Luvru, na wieżę Eiffla i td? I bilet w metrze. Bo nie wiem ile kasy mam wziąć ze sobą...
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka