Zwiedzanie PARYŻA

Temat przeniesiony do archwium.
Ile orentacyjnie kosztuja bilety wstepu do roznych zabytków w Paryżu, i czy jako licealistka mam jakies darmowe wejscia albo znizki w okreslone dni???
Jeśli nie skończyłaś jeszcze 18 lat, to wejścia do muzeów państwowych masz za darmo (Louvre, Musee d'Orsay...). Poza tym wszędzie są zniżki dla uczących się (zazwyczaj nie robią problemów i o legitymację nie proszą, ale w razie czego weź i się kłóć :)).
Poszukaj cen w google.fr wpisując nazwę zabytku. ;)
To w takim razie szkoda, bo juz skonczylam 18 lat
A nie jest tak, ze louvre jest w jakies dni darmowy, albo ze dla studentow i ucznoiw zwiedzanie rowniez jest bezplatne??? Ktos mi tak powiedział:)
Na stronie muzeum znalazłam taką informację:

L'accès aux collections permanentes est gratuit pour les 18–25 ans résidant dans l'un des pays de l'Union européenne, en Norvège, en Islande ou au Liechtenstein, sur présentation d'un justificatif.

Les 18–25 ans résidant dans d'autres pays bénéficient d'un tarif réduit.
Mowa o Musée du Louvre :)
witam ja byłam w zeszłym roku w Paryżu i jako student wchodziłam wszędzie za darmo musiałam tylko w kasach pobierać bilety wstępów (darmowe) a z tego co kojarzę dzieci do 18 roku płaciły połowę ceny :)
Podobnie jeśli chodzi o Musée d'Orsay:
http://www.musee-orsay.fr/fr/visites/billets-dentree/tarifs.html
Tak mi się właśnie wydaje, że od tego roku wstęp do wszystkich najważniejszych muzeów jest darmowy dla uczniów i studentów poniżej 25 roku życia.
Mogło się pozmieniać. Jeszcze pamiętam, że we wszystkie niedziele (albo tylko w którąś niedzielę miesiąca) był wstęp za darmo dla wszystkich. :P
aha, a jaki dokument mam tam im okazywac?
Dowod osobisty, czy moze np kate euro 26??
Darmowe wejscia sa w pierwsza niedziele miesiaca np. do Louvru, Musee d'Orsay, na NotreDame, Pompidou i inncyh (przed Hotel de ville jest budka z ludzmi, ktorzy informuja) . Na nOtre Dame ty masz i tak za darmo, na wieze Eiffla znizki sa do 24 lat, normalny kosztuje od 14 do 22 euro, zalezy czy chcesz wchodzic schodami. Poza tym od 8 euro do 12.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka