Zasilek.., prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Od 10 miesiecy pracuje we Francji, na kontrakcie CDI ale moj pracodawca najprawdopodobniej zamknie moja umowe niebawem dlatego chcialabym sie dowiedziec jak wyglada sprawa Chomage we Francji, wiem ze trezba miec przepracowane 6 miesiecy by sie kwalifikowac. To co mnie interesuje to ile tego zasilku zostaje wyplacone.
Zarabiam 1447 e i pacuje 51 h w tygodniu. Wiem ze mozna to jakos obliczyc ale nie wiem jak wiec jesli ktos sie orientuje to bylo by milo jesli by mi pomogl
P.S Dzwonilam do Amasady polskiej ale Pani byla bardzo nie mila :D Prawie na mnie krzyczala ze oni sie takimi rzeczami nie zajmuja :P Wiec nie wiem gdzie sie czegos dowiedziec bo moj Francuski w mowie jest dosc kiepski choc nad nim pracuje :P Ze strony francuskiej zrozumialam to i owo ale nie pisali tam ile wyplacaja i jak to obliczycc a to mnie interesuje najbardziej :P Dziekuje z gory za pomoc :D
Znalazłem ciekawą stronę: http://www.dossierfamilial.com/emploi/chomage/allocations-de-chomage-combien-allez-vous-percevoir,585 Tutaj jest pokazane jak obliczać ten zasiłek. Nie jest to dokładnie odpowiedź na Twoją prośbę, ale mam nadzieję, że pomoże.
Dziekuje bardzo, ale niestety nie wszstko zrozumialam...., moze ktos byl kiedys na chomage i wie jak to wglada ile sie czeka na wyplate itp :P
W odpowiedzi na twoj wpis:
jesli chodzi o zwolnienie musisz wiedziec ze jest licenciement (zwlonienie) z powodow ekonomicznych (licenciement économique), pour faute et pour faute grave (jezeli dopuscisz sie czegos w firmie), pour motif personnel (roznica charakterow w pracy np) a takze pour incompétence (z braku kompetencji). Nastepnie figuruje rowniez rupture conventionnelle ( rodzaj zwolnienia za obopolna zgoda ale bez podania motywow od 2008, wielu pracodawcow naduza tego bo indemnités de licenciement sa mniejsze niz na przyklad przy licenciement économique).

Obecnie bedac na bezrobociu: masz prawo do 57 procent twojej pensji BRUTTO. Z tego co sie domyslam 1447 to netto (pracujac 51 godzin przy 35, muszisz miec duzo nadgodzin ktore sa placone wiecej). To na stronie pole-emploi.fr mozesz zrobic symulacje twojej allocation chomage (probowalam przed chwila ale nie dziala w tej chwili, pozwala Ci on okreslic wysokosc twojej allocation i okres w stosunku do okresu pracy i pensji brutto). Pracowales 10 miesiecy, wiec nie nalezy Ci sie indemnité de licenicement (przyjamniej rok, ktore stanowi najczesciej 1/5 miesiecznej pensji brutto czyli przy pensji 1500 brutto otrzymujesz dodatkowo 400 euros pomnozone przez okres pracy, ale to wszystko w zaleznosci od convention collective). Masz takze prawo do asysty jesli chodzi o syndicat (zwiazek zawodowy jak cfdt albo inne, wystarczy zadzwonic). Ciezko mi powiedziec wiecej ale na pewno jezeli Cie zwalniaja i pracowales masz prawo do allocation chomage. Pamietaj zeby pracodawca dal Ci solde de tout compte (papier attestujacy ze pracowales i reszta ktora Ci sie nalezy) potrzebny do allocation. Musisz umowic sie na rozmowe w Pole Emploi twojego miejsca zamieszkania.
Powodzenia
Dorzuce jeszcze bo sprawdzilam: pracowalas mniej niz rok co jednak nie przeszkadza Ci otrzymac indemnite de licenciement (cos w rodzaju odprawy jednorazowej) rownej 1/5 miesiecznej pensji w stosunku do liczby przepracowanych miesiecy (wedlug circulaire ministérielle DGT n° 2[tel]du 17 mars 2009). Przypomnij o tym pracodawcy, oni czasami lubia zapominac.
w ambasadzie nic nie wiedza
przed koncem Twojego kontraktu zadzwon na nr 3949 (najlepiej miesiac przed bo dlugo sie czeka na spotkanie) aby umowic sie na spotkanie zajrzyj tez na stronke http://www.pole-emploi.fr/accueil/, Twoj pracodawca powinien Ci dac na koniec attestation assedic na ktorym powinno widniec fin de contrat na podstawie tego i innych papierkow dostaniesz tz bedziesz miec prawo do zasilku jakiego to nie wiem bo dziwnie to licza pierwszy miesiac praktycznie nic nie dostaniesz bo odemuja urlop, a pozniej jak bedziesz na zasilku to za karzdy dzien nie przepracowany dostaniesz odpowiednia stawke za dzien (sobota i niedziela tez sie licza), pozniej co miesiac musisz deklarowac czy pracowalas czy nie i teraz bardzo wazna sprawa jedyny kontrakt ktory mozesz mowic ze je ne suis plus en recherche d emploi to CDI, pozostale takie jak cdi i interim deklarujesz ze szukasz nadal pracy i podajesz ile przepracowalas, wiesz takie ubezpiecznie jak bys stracila przyszla prace, aha prawa do zasilku nie masz jesli rezygnujesz z wlasnej woli lub licenciement pour faute grave, jesli moge sluzyc pomoca to zostaw mi wiadomosc to wymienimy sie gg, pozdrawiam
Witam!
4 kwietnia ja oraz 8 innych osób zostało zwolninych z firmy z przyczyn ekonomicznych,w dniu 3maja mam się wstawic na pierwsze spotkanie w Pole Emploi (tzw.formation) w międzyczasie przez okres dwóch tygodni (od 11-[tel]do 22-[tel]) pracowałem na kontrakcie CDD. I moje pytanie dotyczy właśnie tego dwu tygodniowego okresu pracy,czy mam poinformowac o tym podczas pierwszej swojej wizyty w Pole Emploi?,czy lepiej o tym nie wspominać?,czy przesuną mi wypłatę zasiłku o te dwa tygodnie?Za każdą szybką odpowiedż z góry dzięki jak nie wiem co.Pozdrawiam z Bordeaux
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka